22 / 12 / 2024

Türk yapı sektöründeki istikrarlı büyüme devam ediyor!

Türk yapı sektöründeki istikrarlı büyüme devam ediyor!

YEM Fuarcılık tarafından, YAPI FUARI – TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamında düzenlenen basın toplantısında “Konuk Ülke Kazakistan” projesi tanıtıldı ve güncel veriler ışığında Türk yapı sektörü değerlendirildi.



YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, sergilediği performansla Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün gözde pazarları arasında yer alan Kazakistan’ı, 38. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL’da konuk olarak ağırlanacağını açıkladı.


İş Geliştirme Platformu çalışmaları ve Konuk Ülke projelerinin de katkısıyla fuara olan uluslararası ilginin giderek artması ve sektörün büyümesine paralel olarak, YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL 2015’te yüzde 20 büyüyecek. YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, “2015’te Türkiye ekonomisinin yüzde 3- 3,5 arasında büyüyeceğini, inşaat sektörünün yüzde 3,5-4,0 oranında büyüyeceğini ve yine lokomotif rolünü sürdüreceğini öngörüyoruz” diye konuştu.


YEM Fuarcılık tarafından 21 – 25 Nisan 2015’te gerçekleştirilecek 38. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL ile ilgili düzenlenen toplantıda YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, “Konuk Ülke” olarak Kazakistan’ın belirlendiğini açıklarken, ülke ekonomisiyle bağlantılı olarak yapı sektörünü de değerlendirdi.


YEM Fuarcılık’ın değişmez hedefinin yapı sektörü için yeni pazarlar yaratılmasına ve iş hacminin artırılmasına  katkıda bulunmak olduğunu belirten  Başer, bu hedef doğrultusunda 38. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamındaki “İş Geliştirme Platformu”nun, bu yıl faaliyetlerini ‘Konuk Ülke Kazakistan Projesi’ ile sürdürdüğünü belirtti. Başer, 38. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL Konuk Ülke Projesi’nde, Türk müteahhitlik firmalarının 1972 - 2014 arasındaki 42 yıllık dönemde, 408 adet proje ile 19,28 milyar dolar tutarında proje üstlendiği, yüzde 6,5 payı ile Rusya, Türkmenistan, Libya ve Irak’tan sonra en çok iş üstlenilen beşinci büyük pazar olan Kazakistan’ın seçildiğini söyledi.


Türkiye’nin ilk ihtisas fuarını gerçekleştiren ve 38 yıldır Türk yapı sektörünün en büyük organizasyonları olan ‘Yapı Fuarları –Turkeybuild’ı düzenleyen YEM Fuarcılık, 38 yıldır yapı sektörünün nabzını tutuyor. Fuarları planlama sürecinde hem inşaat sektörünü hem de ekonomiyi küresel ve yerel ölçekte analiz ederek sektörün iş hacmine en fazla katkıda bulunacak stratejileri belirleyen YEM Fuarcılık, fuar organizasyonunu da sürekli geliştiriyor.


YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, gerçekleştirilen toplantıda, sektörde 2014 yılı sonu itibariyle inşaat harcamaları, yurtdışı müteahhitlik, konut satışları, yapı malzemeleri üretim ve ihracatı ile alınan yapı ruhsatları gibi inşaat sektörünün performansını gösteren tüm kriterleri değerlendirdi.


 


‘Türk müteahhitleri dünyanın en büyükleri arasında’


Kamu ve özel sektörün yılın ilk dokuz ayında toplam inşaat harcamaları yüzde 15,8 artarak 122,2 milyar TL’ye ulaştığını, inşaatta oldukça canlı bir piyasa söz konusu olduğunu belirten Başer, şu değerlendirmelerde bulundu: “Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firması sayısı Ağustos 2014'de yayınlanan listede 42'ye yükseldi. Bu bakımdan Çin’den sonra 2. sırada yer alıyoruz. TÜİK verilerine göre 2014 yılının ilk onbir ayında alınan proje sayısı 209 adet, üstlenilen işlerin tutarı da 20,38 milyar dolar oldu. Konut satışlarında da ekonomideki yavaşlamaya rağmen oldukça iyi gelişmeler var. TÜİK verilerine göre 2012'de 701 bin 621 olan konut satışları 2013'te rekor bir oranda yüzde 64,9 artarak 1 milyon 157 bin 190'a ulaşmıştı. Türkiye genelinde 2014 yılında ise bu rekor da geçilerek 1 milyon 165 bin 381 adet konut satıldı. Buna göre, Türkiye’de geçen yıl satış sonucu el değiştiren konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla 1 milyon 165 bin 381 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 225 bin 454 ile en yüksek payı aldı. İstanbul’u, 131 bin 825 konut satışıyla Ankara, 71 bin 779 konut satışıyla  İzmir  izledi. Ekonominin en önemli göstergelerinden biri kabul edilen konut satışlarının yüksek olması, hem sektör hem de ekonomi adına çok olumlu bir gelişme.  Yabancı yatırımcılar için de oldukça iyimser bir piyasa mevcut. Yabancılara konut satışı bu yılın Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 15 bin 417’ye çıktı. Kasım ayında yabancılara satılan 1.687 konutu da ilave edersek bu yıl yabancılara 11 ayda toplam 17.104 konut satıldı. Yabancılar bu yılın ilk 11 ayında ayda ortalama 1.554 konut satın aldı. Yabancıların Türkiye’deki konut yatırımlarının artan bir ivmeyle devam etmesi, sektöre ve Türkiye ekonomisine duyulan güvenin önemli bir göstergesi.”


Yapı malzemeleri sanayisi dış ticaret fazlası veriyor…


YEM Fuarcılık olarak İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de düzenlenen Türkiye’nin en büyük yapı buluşmalarıyla destek verdikleri yapı malzemeleri sektörünün, 21,21 milyar dolar ihracatla cari fazla veren sektörlerden biri durumunda olduğunu hatırlatan Başer, şöyle devam etti: “Yapı malzemeleri ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde -0,2’lik düşüşle 21,21 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013 ilk 9 ay 21,28 idi. 2015 yılında inşaat malzemeleri ihracatına ilişkin olarak birkaç sınırlayıcı unsur bulunmaktadır. Buna göre öncelikle enerji ihraç eden ülke pazarlarımızda inşaat malzemelerine talebin yavaşlaması ve gerilemesi eğilimi bulunmaktadır. Yurtdışı Müteahhitlik işlerimiz yakın ve komşu enerji ihraç eden ülke pazarlarındaki yavaşlamanın etkisi ile sınırlanacaktır. Euro-Dolar paritesindeki gerileme de ihracatımızın Dolar değerini sınırlayacaktır. Avrupa Birliğinde inşaat sektöründeki toparlanma ise ihracatı destekleyecek unsur olacaktır. Bu gelişmelere bağlı olarak ihracatın 2015 yılında 21,0-21,5 milyar dolar arasında kalacağı veya bir miktar gerileyeceği öngörülmektedir. Yapı malzemeleri sektöründe Türkiye’nin pazarlarını Avrupa Birliği ülkeleri ABD, Rusya, Orta Asya ülkeleri, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri ile Balkan ülkeleri oluşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin yapı malzemesi ihraç ettiği ilk 20 ülke ise değişmedi. Mevcut pazarlarımız içinde Mısır, İran, ABD, İngiltere, Romanya, Kazakistan, Gürcistan, Almanya ve İsrail pazarlarına hızlı ihracat artışları olduğu görülüyor. Yapı malzemeleri ithalatı ise 2013 yılında 10,3 milyar dolarken, 2013 ilk 9 ay 10,37 milyar dolar, 2014 yılının ilk 9 ayında ise 9,3 milyar dolara geriledi. 2013 – 2014 değişim oranı -%10,4. 2015 yılı öngörülen rakam ise 9,0 milyar dolar. Yapı malzemeleri sektörü dış ticaret dengesinde cari fazla veren, önemli bir sektördür” dedi.


İnşaat sektörü adına kısa veya orta vadede önemli zorluklarla karşılaşılmayacağı öngörüsünü paylaşan Başer “Hükümetin 2015 yılı ekonomik büyüme hedefi yüzde 4 olarak açıklandı. Ancak daha önce ilettiğim üzere çeşitli referans kuruluşlarının öngörülerini de göz önüne alarak 2015 büyümesinin yüzde 3- 3,5 arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Buna bağlı olarak inşaat sektörünün yüzde 3,5-4,0 oranında büyüyeceğini ve yine lokomotif rolünü sürdüreceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.


2015’te Konuk Ülke Projesi’nde Kazakistan ağırlanıyor!


Toplantıda 38. YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamında düzenlenecek olan “Konuk Ülke Kazakistan” projesi de tanıtıldı. YEM Fuarcılık İş Geliştirme Platformu’nun YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamında 2011 yılından itibaren gerçekleştirdiği Konuk Ülke Projesi’nde, Rusya Federasyonu, Almanya, Azerbaycan ve Güney Kore Cumhuriyeti konuk edildi. 2015’te konuk ülke olarak Kazakistan’ın ağırlanacağı YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL, uluslararası ilginin giderek artması ve sektörün büyümesine paralel olarak, katılımcılara sağlanan alanda da bu yıl yüzde 20 büyütülerek 81.000 m2’den 100.000 m2’ye genişletildi.


Toplantıda verilen bilgiye göre Kazakistan’ın 17 milyonluk nüfusuna karşılık 216 milyar dolarlık milli geliri bulunuyor. Kişi başı gelirin 12.530 dolar olduğu ülke 2014’te yüzde 4,1 büyüdü ve 80,5 milyar dolarlık ihracata karşılık, 46 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Kazakistan enerji ihracatına bağlı olarak yüksek dış ticaret fazlası veren ve önemli bir fon birikimine sahip olan bir ülke. Orta Asya’da yapılan yabancı yatırımların yüzde 80’i Kazakistan’da bulunuyor. 2012 yılında ülkeye 22,5 milyar dolarlık yabancı yatırım yapılmıştır. Kazakistan enerji gelirleri ile oluşan kamu fonlarını büyük ölçüde altyapı yatırımları için kullanıyor. İnşaat sektörünün yüzde 4,2 oranında büyüdüğü Kazakistan, 2014’te 15,17 milyar dolar tutarında inşaat harcamaları gerçekleştirdi, 6,9 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithal etti.


YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, Türkiye’nin Kazakistan’ın en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu belirterek, “Kazakistan hızla büyüyüp gelişiyor. Bu sebeple Türk inşaat sektörü için çok ciddi bir potansiyel taşıyor” dedi. Başer, Kazakistan hakkında şu bilgileri verdi: “Kazakistan “Nurlu Yol” adlı yeni bir ekonomi politikası izliyor. Hazar Koridoru Projesi bu yeni ekonomi politikasının önemli bir ayağını içeriyor. Kazakistan ortaya koyduğu 2050 yılı vizyonu ile dünyanın en büyük ekonomisine sahip 30. ülke olmayı hedefliyor. Kazakistan ilk aşmada halen 50. büyük ekonomi olma hedefine 2013 yılında ulaştı. Kazakistan 2010 yılı “Endüstriyel Yenilikçi Kalkınma Programı” ile imalat sanayisinde yeni yatırımlar ve hiç üretilmeyen 265 üründe üretim hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda sanayi binaları ve kompleksleri inşaatları öne çıkacak. Program 7 milyar dolar tutarında 800 projeyi kapsıyor.


“Ulaştırma Altyapısı Entegrasyon ve Geliştirme Programı” kapsamında 2020 yılına kadar 25 milyar dolarlık ulaştırma projesi tamamlanacak. Ağırlıklı olarak kara ve demir yolları projeleri yer alıyor. Kazakistan 2015 yılında 13,5 milyar dolarlık yeni proje paketi açıklayacak. Pakette konut ve sosyal donatılar, karayolları enerji iletimi, yenilenebilir enerji yatırım projeleri yer alacak. EXPO 2017 2,4 milyar dolar tutarında en önemli prestij projesidir.


Kazakistan 2014 yılında 15.17 milyar dolarlık inşaat harcaması gerçekleştirmiştir. Bunun 6.9 milyar dolarlık kısmını inşaat malzemeleri ithalatı oluşturmaktadır. Türkiye’nin Kazakistan’a inşaat malzemeleri ihracatı ise 206.6 milyon dolardır. Türkiye, Kazakistan’ın inşaat malzemesi ithalatı içinde yüzde 3.0 ile oldukça sınırlı bir pay almaktadır. Kazakistan Pazar potansiyeli yeterince değerlendirilememektedir.


Kazakistan 2011 -2020 yılları arasında uygulanacak olan “Konut ve Donanımları Modernizasyon ve Yenileme Programı’’ ile kamu mevcut konutları iyileştirmeyi ve yeni sosyal konutlar üretmeyi hedefliyor. Bu program kapsamında 2015-2020 yılları arasında her yıl 1,5 milyon metrekare konut üretilmesi için kamu tarafından 5.6 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.


Konut inşaat harcamaları Kazakistan’daki toplam inşaat harcamalarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturuyor ve 2014 yılında 3.4 milyar dolara ulaştı. Konut dışı bina yatırımları ise inşaat sektöründe yaklaşık yüzde 35 pay alıyor ve 2014 yılında 4,0 milyar dolarak olarak gerçekleşti. İnşaat sektöründe sürükleyici olan ve yüzde 42 ile en geniş payı alan harcamalar altyapı yatırım harcamalarıdır. Altyapı yatırım harcamaları tutarı 2014 yılında 6,37 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.


Kazakistan İnşaat Malzemesi pazarı; 2014 yılında 10,62 milyar dolardır. 2020 yılına konan hedef ise 22,4 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.”


Bu çerçevede Kazakistan’ın ekonomisinin kısa ve orta-uzun vadede önemli yatırım ve işbirliği fırsatları sunduğuna dikkat çeken Başer, Türk inşaat sektörü için Kazakistan ile ilgili potansiyel hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:


“Türk müteahhitlik firmaları 1972 yılından bu yana Kazakistan’da 408 adet proje ile 19,28 milyar dolar tutarında proje üstlendi. Kazakistan’da 2013 yılı ve 2014 yılının ilk 11 ayında toplam 3.659.910.387 dolar değerinde 21 proje üstlenildi. Türk firmaları Kazakistan’daki müteahhitlik işlerinde Rusya, Çin, Güney Kore, Körfez ülkeleri ile İngiltere, Almanya ve İtalya gibi ülkeler ile rekabet içinde ve Kazakistan’daki işlerin yaklaşık yüzde 25’ini üstlenmiş durumda. Kazakistan, Türk müteahhit firmaları için Rusya, Türkmenistan, Libya ve Irak’tan sonra en çok iş üstlenilen beşinci büyük pazar konumunda. Kazakistan’da inşaat harcamalarında büyümenin hızlanacağı, 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüyeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolara ulaşılacağı öngörülüyor. Kazakistan’da yeni konut ihtiyacı yüksek ve konut üretimi bu ihtiyacı karşılamaktan henüz uzak. 2011-2020 yılları arasında uygulanacak olan “Konut ve Donanımları Modernizasyon ve Yenileme Programı” ile kamu mevcut konutları iyileştirmeyi ve yeni sosyal konutlar üretmeyi hedefliyor.


Türkiye’nin Kazakistan’a ihracatı 2014 yılında toplam 977 milyon dolar. Bunun 206,6 milyon dolarlık bölümünü inşaat malzemeleri oluşturuyor. Türkiye’den Kazakistan’a ihraç edilen başlıca inşaat malzemelerini; plastik inşaat malzemeleri, işlenmiş taşlar, mermer granit, demir – çelik inşaat aksamı, kilitler ve donanım eşyası, elektrik malzemeleri, kablo ve prefabrik yapılar oluşturuyor. Türkiye Kazakistan’a hemen her türlü inşaat malzemesi ihraç ediyor olmakla birlikte sadece yüzde 3,0 pay alabiliyor. Bu kadar büyük müteahhitlik işi yapılırken yapılan inşaat malzemesi ihracatımız çok düşük kalıyor, bunun artırılabileceğini düşünüyoruz. İki ülke arasında 2013 yılında imzalanan “Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı” ile ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

 

Kazakistan inşaat sektöründeki gelişme ve inşaat pazarındaki büyümeye bağlı düz cam ve seramik vb. ürünlerden başlayarak inşaat malzemeleri üretmeyi hedefliyor. Kazakistan inşaat malzemeleri alanında ithalattan çok ülkeye yatırım yapılmasını tercih ediyor. Bu da Türk yatırımcısı için potansiyel demektir. Türk müteahhit firmalarının söz konusu bu projelerden büyük pay alacağını, bununla bağlantılı olarak Türk yapı malzemeleri sektörünün de rekabetçi ürünleriyle büyük potansiyeli bulunan bu ülkeye daha fazla ihracat veya yatırım gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.”

Fuarın İş Geliştirme Platformu, Uluslararası İşbirlikleri ve İhracatın Geliştirilmesine Yönelik Adımlar…

21 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan 38.YAPI FUARI - TURKEYBUILD İSTANBUL kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini; “Konuk Ülke Kazakistan Projesi” ve “Türkiye - Kazakistan İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” olarak sürdürüyor olacak.



Geri Dön