22 / 11 / 2024
fuzul

Turkeybuild İstanbul Yapı Fuarı bugün sona eriyor!

Turkeybuild İstanbul Yapı Fuarı bugün sona eriyor!

Yapı sektörünü bir araya getiren Turkeybuild İstanbul Yapı Fuarı bugün sona eriyor. Fuarcılık şirketi ITE Group, Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Yapı Fuarı- Turkeybuild Ankara ve Yapı Fuarı- Turkeybuild İzmir’i düzenliyor.




YEM Fuarcılık AŞ, uluslararası fuarcılık şirketi ITE Group’un Türkiye ofisi ITE Turkey’i oluşturan şirketlerden biri olarak, Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Yapı Fuarı- Turkeybuild  Ankara  ve Yapı Fuarı- Turkeybuild İzmir’i düzenliyor. Türkiye’deki en büyük yapı buluşması olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olma özelliğini taşıyor.


Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’un Türkiye’nin ilk ihtisas fuarı ve dünyanın beş büyük yapı fuarından biri olduğunu söyleyen ITE Turkey Yönetim Kurulu Üyesi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, “40 yıldır gerçekleştirdiğimiz fuar, Türk yapı malzemeleri sektörünün ve bölgenin en büyük organizasyonu olma özelliği taşıyor. 40 yıldır sektörle birlikte büyüyüp gelişen fuarımızı, sektörün ilgili tüm taraflarını bir araya getiren verimli bir ticari platform olacak biçimde kurguluyoruz. Fuar her yıl olduğu gibi bu yıl da yapı sektörünün yerli-yabancı tüm aktörlerini bir araya getiren ve yeni iş birliklerine ev sahipliği yapacak en büyük ticari platform olacak. Yapı-Fuarı Turkeybuild İstanbul, bu yıl 23- 27 Mayıs tarihlerinde Tüyap’ta, 100 bin metrekarelik açık ve kapalı alanda, bin 250 katılımcının en son ürün, hizmet ve teknolojisini, 111 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyle buluşacak” ifadelerinde bulundu.



Turkeybuild İstanbul Yapı Fuarı bugün sona eriyor!


 Başer, DÜNYA İnşaat Dergisi’nin sorularına şöyle yanıt verdi:
-YEM Fuarcılık’ın faaliyetlerinden bahseder misiniz?


BAŞER: YEM Fuarcılık, Yapı Fuarları-Turkeybuild, 1978 yılından bu yana her yıl büyüyen fuar alanları, yapı malzemelerinin zenginleşen ürün ve hizmetleri, artan yerli ve yabancı katılımcı sayısı ile dünya standartlarında hizmet sunan uluslararası bir yapı malzemeleri ve teknolojileri zirvesi olan ihtisas fuarlarını organize eden fuarcılık şirketidir. YEM Fuarcılık AŞ; uluslararası fuarcılık şirketi ITE Group’un Türkiye ofisi ITE Turkey’i oluşturan şirketlerden biri olarak, Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul, Yapı Fuarı- Turkeybuild Ankara ve Yapı Fuarı- Turkeybuild İzmir’i düzenlemektedir. Ulusal ve uluslararası alanda güvenilir bir marka olan fuarlar, her geçen yıl büyüyerek, sektöre sağlanan faydayı artırmayı başarıyor. YEM Fuarcılık, 40 yıllık tecrübesini, 20 ülkede 32 ofisle dünya çapında yılda 240 fuar ve konferans düzenleyen, küresel bir ağa sahip ITE Group’un sağladığı güçlü küresel ağ ile birleştirerek, fuar katılımcılarına ve sektöre yeni iş fırsatları yaratılmasına katkıda bulunuyor. Ülkedeki en büyük yapı buluşması olan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, “Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı” olma özelliğini taşıyor.


- Fuarda ne tür etkinlikler gerçekleştirilecek? 40’ıncı yıla özel çalışmalarınız olacak mı?


BAŞER: Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul olarak fuarın “İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri” kapsamında yedi yıldır Konuk Ülke; projesi gerçekleştiriyoruz. Konuk Ülke Projesini; bu yıl da “Konuk Bölge” başlığı altında gerçekleştireceğiz. “Fas, Tunus, Cezayir” başta olmak üzere bu yıl, Kuzey Afrika Bölgesi’ni ağır- lıyoruz. Düzenlenecek “İkili İş Görüşmeler” bölümünde, katılımcı firmalar ile alım heyetleri yeni iş ve iş birliği fırsatları için bir araya gelecek. STK’lara ve katılımcılarımıza, fuar alanı içinde, ücretsiz etkinlik yapma imkanı sunan, “Serbest Kürsü” niteliğinde bir “Seminer Alanı” ve “Demo Alanı” oluşturduk. Fuar alanı içinde, standların arasında yer alacak olan “Seminer Alanı”nda fuar süresince malzeme alanında yenilikler, yeni teknolojiler, inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında etkinlikler düzenlenecek. Fuar kapsamında “Seminer ve Demo Alanı”nı bu yıl da hizmete sunacağız. Bu yıl yine sektör profesyonellerine sektörel bilgi akışı sağlayacak gayrimenkul, müteahhitlik, yapı malzemeleri, inovasyon, sürdürülebilirlik, tasarım ve mimarlık konularını ele alan birçok etkinlik gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklerin yanı sıra yapı sektörünün tüm taraflarını bir araya getiren ve sektörün yeni fırsatlarını değerlendiren özel bir etkinlik de planlıyoruz.


- Bu yıl konuk bölge ve iş formunda Kuzey Afrika'yı tercih etme nedeninizi anlatır mısınız?


BAŞER: Yapı Fuarları – Turkeybuild olarak gerçekleştirdiğimiz fuarları her zaman bir sergileme alanının çok ötesinde; sektöre yeni pazarlarda yeni iş ve iş birliği fırsatları yaratmayı hedefleyen verimli iş platformları olarak kurguladık. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz “İş Geliştirme Platformu” etkinliklerinde değerlendirilecek ülkeleri belirlerken sektörü, ihtiyaçlarını, potansiyel pazarları ve bu pazarlardaki fırsatları göz önünde bulunduruyoruz. Bu yıl Konuk Bölge olarak Kuzey Afrika’yı ağırlamaya karar verirken de çalışmalarımızı aynı titizlikle gerçekleştirdik. Kuzey Afrika ülkelerinin Arap Baharı’nın olumsuz etkilerini azaltarak yaralarını sarmakta olup ekonomik açıdan da giderek hızlanan bir toparlama sürecine girdiğini görmekteyiz. 2016 yılında Türkiye’nin en çok inşaat malzemesi ihracatı gerçekleştirdiği 20 ülkenin arasında bu bölgeden Mısır, Fas ve Cezayir ülkeleri yer alıyor. 1972 – 2016 yılları arasında Türk müteahhitlerinin üstlendiği yurt dışı projeler ülke bazında incelendiğinde yine Cezayir’in ilk 20 ülke arasında yer aldığını görüyoruz. Cezayir yine yüksek inşaat harcamaları, 6,7 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihracatıyla dikkat çekiyor. Bölgede enerji fiyatlarındaki artış ile birlikte inşaat faaliyetlerinin daha da hızlanması beklenmektedir. Cezayir ve Fas enerji, endüstri ve ulaşım- iletişim altyapısına yoğunlaşmıştır. Konut dışı bina yatırımları da sürmektedir. Hızlanan bir ekonomik büyümeye sahip olan Fas, 10 yıl içinde 100 milyar dolar tutarında altyapı projesi hayata geçirecek bir program açıkladı. Program kapsamında konut stokunun iyileştirilmesi, turizm konaklama kapasitesinin artırılması, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ulaştırma yatırımları yer alıyor. Fas bu yatırımları ile yatırımcı ve işletmeci olarak önemli bir yabancı sermaye çekiyor. Tunus ise son yıllarda siyasi olarak istikrarını sağlayarak ekonomide de yeniden toparlanma sürecine girdi. Buna paralel olarak Tunus inşaat sektöründe de faaliyetler yeniden canlandı. 2016 yılında toplam inşaat harcaması 3,4 milyar dolar olan Tunus’un inşaat malzemesi pazar büyüklüğü 2,4 milyar dolardır ve inşaat sektöründe yıllık ortalama yüzde 2,8 büyüme bekleniyor. Tunus’ta inşaat projelerinin üçte ikisini kamu yatırımları oluştururken özel sektör de son zamanlarda daha çok gayrimenkul projeleri geliştirmeye başladı. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bölgenin Türk yapı sektörü için büyük bir potansiyel taşıdığını görmekteyiz.


- Kaç ülkeden alım heyeti katılacak? Ziyaretçi potansiyeli olarak öngörüleriniz neler?


BAŞER: Fuarın İş Geliştirme Platformu etkinliklerinden biri olan ve T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile birlikte organize edilen “Yurt dışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” geçtiğimiz yıl 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşti ve etkinlik kapsamında bu ülkelerden gelen firma yetkilileri Türk yapı sektörü malzeme üreticileriyle karşılıklı iş görüşmelerinde bir araya getirildi. “Yurt dışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl da farklı bölgelerden birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl fuarımızda 110 bin 430 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladık, bu rakamı yabancı ziyaretçi bazında ele alırsak 99 ülkeden yaklaşık 8 bin 600 ziyaretçiyi ağırladığımızı belirtebilirim. Fuar ziyaretçi profilini ağırlıkla müteahhitler, inşaat mühendisi, mimarlar, yapı malzemesi üreticileri/satıcıları gibi sektör profesyonelleri oluşturmaktadır. Bu yıl da fuarımızda aynı profesyonel ziyaretçi profilinde toplam 105 ülkeden 111 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.




Dünya İnşaat/GAMZE ÇALIŞKAN


Geri Dön