03 / 05 / 2024

Türkiye 5 yıl içinde ihracatını 600 milyar dolara çıkaracak!

Türkiye 5 yıl içinde ihracatını 600 milyar dolara çıkaracak!

Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile Ticaret Bakanlığı’nda bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Mal ihracatını 400 milyar, hizmetler ihracatını 200 milyar dolara çıkararak yıllık 600 milyar dolarlık döviz kazancı elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.



Dunya.com yazarı Ferit Barış Parlak, toplantının ayrıntılarını köşesine taşıdı. Bakan Bolat, toplantıda yaptığı açıklamada mal ihracatında dünya pastasından alınan payı 2028 yılında yüzde 1.2’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “400 milyar dolarlık hedefimiz var. 2002’de dünya ihracat pastasından binde 5 oranında pay alarak, 36 milyar dolarlık ihracat yaparken bu rakam 2022 yılında 7 kat artışla 254 milyar dolara çıktı” ifadesini kullandı.

Temmuz sonrası ihracatta artış beklediğine dikkat çeken Bolat, “Bu yıl ocak-haziran döneminde AB ve ABD gibi güçlü pazarlarda durgunluk yaşanmasına rağmen, ihracatta 123 milyar dolar seviyesini yakaladık. Yılın ikinci yarısında, ihracat trendimiz daha da ivme kazanacak” dedi.

UZAK ÜLKELER RADARIMIZDA

İhracatın ortalama menzilini 3 bin kilometreden 4 bin 750 kilometreye çıkarmak istediklerini belirten Bolat, “İslam ülkeleriyle ihracatı geliştirmeye önem veriyoruz. Başta körfez olmak üzere Türki cumhuriyetler, Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki İslam ülkeleriyle olan her türlü ekonomik ilişkiyi artırmayı amaçlıyoruz. Eximbank’ın sermayesini 6,800 milyar TL artırılarak 20 milyar 600 milyon TL’ye çıkardık. Böylece, ihracatçılar için ilave 70 milyar lira tutarında finansman kaynağı oluşturduk” şeklinde konuştu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön