28 / 04 / 2024

Türkiye, 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

Türkiye, 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

Türkiye'de senenin ilk 9 ayı sonrasında toplam yapılan makarna ihracatı 1 milyon ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...



Türkiye Gıda İhracatçıları, 9 ay sonuna doğru makarna ihracat gelirini 678 milyon dolara yaklaştı, buna göre sektörün uluslararası alanda gördüğü ilgiyi kamuoyu ile paylaşmak üzere 25 Ekim 2023 (bugün) Dünya Makarna Günü’nde Dış Ticaret Kompleksi’nde toplandı.

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ile İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı’nın da katıldığı etkinlikte, Şef Yunus Emre Akkor düzenlediği atölye ile makarna yapım teknikleri anlatıldı.

YILDA EN AZ 1 MİLYON MAKARNA İHRACATI YAPABİLİRİZ

Buna göre, yılda 2 milyon tondan fazla makarna üretimi, 1,5 milyon tona yakın da ihracat yapan sanayicilerimizin yurtiçi ve yurt dışındaki talebi yüksek kaliteli ürünlerle karşıladığını kaydeden Tiryakioğlu, şöyle devam etti: “Sayısı 30’a yaklaşan makarna fabrikalarımızın üretim kapasitesinin bir bölümü atıl durumda. Senede en az 1 milyon ton daha makarna ihracatı yapabilme kapasitemiz mevcut.

Türkiye, 9 ayda 1 milyon ton makarna ihraç etti

TOPLAM MAKARNA İHRACATININ YÜZDE 65'İ GÜNEYDOĞU'DAN

Dünyanın en büyük makarna ihracatçılarından biri olan Türkiye'nin bu sektördeki en güçlü markalarının Gaziantep’te faaliyet gerçekleştirdiğine dair dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu; “Türkiye, makarna ithal etmek isteyen ülkeler arasında, ilk aklan gelen ülkelerden birisi durumunda. Sahip olduğumuz kaliteli buğdayı yüksek teknolojili tesislerde işleyerek rekabetçi ücretlerinde ihraç edebilen bir ülkeyiz. Küresel gıda arzında çok değerli bir yeri olan Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 65’ten çoğunu, durum buğdayının ana vatanı Güneydoğu’da faaliyet gösteren firmalar gerçekleştiriliyor. Bu bölgede işlediğimiz ürünlere farklı coğrafyalardan büyük talep olduğundan firmalarımız makarna ihracatından ayda ortalama 50 milyon dolar gelir sağlıyor” dedi.

KÜRESEL TİCARETTE PAYIMIZ YÜZDE 10'A KADAR YÜKSELEBİLİR

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nihat Uysallı, “Türk makarnasının dünyadaki olumlu duruşu ve sektördeki güçlü şirketlerimizin öncülüğünde sürdürdüğümüz markalaşma çabalarımızı daha da ileriye taşımak istiyoruz. Bu bağlamda en öenmli şansımız, durum buğdayımızın kalitesinin dünya çapında olması. Yeni pazarlara girebilme imkânı olduğu takdirde, küresel ticaretteki yüzde 6 seviyesindeki payımızı yüzde 10’lar seviyesine çıkarabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Makarna üretim ve ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye liderliğe oynuyor!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön