14 / 09 / 2024

Türkiye Belediyeler Birliği’nin deprem raporu ağızları açık bıraktı: Fay hattı imara açılmış!

Türkiye Belediyeler Birliği’nin deprem raporu ağızları açık bıraktı: Fay hattı imara açılmış!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanı olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremine ilişkin hazırladığı rapordan çarpıcı veriler ortaya çıktı. İşte detaylar…


Teus Group'tan Antalya'ya dev proje!



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanı olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 Şubat depremine ilişkin hazırlamış olduğu rapordan çarpıcı veriler ortaya çıktı. 11 şehri etkileyen depremin ekonomiye verdiği zarar toplam 2 trilyon Türk Lirası (103.6 milyar dolar) oldu. 

Bunun yüzde 55’lik kısmı konut, geri kalanı da alt yapı hasarı ve gelir kaybı olarak hesaplandı. Kahramanmaraş’ta ise fay hattının imara açıldığı belirlendi. Söz konusu raporda ayrıca “Fay hattı üzerinde yapılaşmaya gidildi” ifadeleri yer aldı.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin deprem raporu ağızları açık bıraktı: Fay hattı imara açılmış!

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 9’U

Sözcü’den Başak Kaya ve Özlem Güvemli imzalı habere göre asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem sonrası sanayi, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar 11,8 milyar dolar şeklinde oldu. Ayrıca sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile beraber depremin neden olduğu felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün 2 trilyon Türk Lirası şeklinde olduğu hesaplandı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu bu büyüklük 2023 yılı milli gelirinin yüzde 9’luk kısmına ulaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15 Ocak tarihindeki açıklamasında depreme ilişkin 2023 yılı sonuna kadar yapılan harcamanın yaklaşık olarak 950 milyar Türk Lirası ve milli gelirin yüzde 3,7’lik kısmı olduğunu açıklamıştı. Meydana gelen depremde 675 bin 899 bina ağır hasar, 170 bin 153 bina orta hasar aldı ve 700 bin civarında hane halkı etkilendi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı depremde zarar gören hak sahibi aileler için toplam 41 bin 327 kentsel, 45 bin 901 adet de kırsal konut yapıyor. Fakat yalnızca Hatay’da 220 bin konut, 34 bin köy evi ve 55 bin ticari alana ihtiyaç bulunuyor. Bu yılın Ocak ayı itibarıyla deprem sonrası 104 bin 881’i kırsal bölgelerde, 282 bin 895’i de şehirlerde olacak şekilde toplam 387 bin 776 hak sahibi bulunuyor.

 

Konut piyasasında rüzgar tersine dönüyor! Ev fiyatlarındaki artış durdu!

6 Şubat depremlerinin enkazlarından çıkan çözüm! Depreme karşı biyolojik bina!

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki son durumu 7 maddeyle açıkladı! 


Geri Dön