30 / 04 / 2024

Cevdet Yılmaz: Türkiye büyümeye devam ediyor!

Cevdet Yılmaz: Türkiye büyümeye devam ediyor!

AA 'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masası'nın bu haftaki konuğu Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oldu.





AA Finans Masası'na konuk olan Kalkınma Bakanı Yılmaz "Dünya pazarındaki daralmaya rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor, 2014'te yüzde 4 büyüme öngörüyoruz" dedi.


Bakan Yılmaz, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. 


Enflasyon konusunda genel bir değerlendirmede bulunan Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yıldaki en büyük başarılarından bir tanesinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi. 


Türkiye'nin 30 yılı aşan bir süre çift haneli enflasyonla yaşadığını hatırlatan Yılmaz, fiyat istikrarının sağlanmasının 2023 hedeflerine giderken ülkenin en büyük avantajı olduğunu ifade etti. 


Türkiye'nin son 10 yıldaki büyüme performansını geçmişten getirdiği istikrarsızlıkları gidermeye çalışırken başardığını anlatan Yılmaz, "Önümüzdeki  10 yılda fiyat istikrarı ve tek haneli enflasyonun olduğu bir Türkiye'de 2023 hedeflerini gerçekleştireceğiz" diye konuştu. 


Söz konusu istikrarın gelir dağılımı açısından önemine dikkati çeken Yılmaz, geçmişte dar ve sabit gelirlinin sırtında bir kambur olan enflasyon sorununu Türkiye'nin aştığını kaydetti. 


Orta Vadeli Programda (OVP) bu yıl için enflasyon oranını yüzde 7 civarında öngördüklerini hatırlatan Yılmaz, geçen ay beklenenden yüksek gelen enflasyonun son aylarda biraz daha iyi gelmesini beklediklerini dile getirdi. 


Kasım ayı enflasyon verileri


Kasım ayı enflasyon rakamlarını da değerlendiren Yılmaz, yüzde 0,01'lik artışın ekimde beklentilerin üstünde gelen enflasyonu telafi edeceğini belirtti.  


Yılmaz, LPG'ye yapılan zammın enflasyona olası etkisi ile ilgili de, "Her bir ürünün belli bir ağırlığı var. O ağırlık çerçevesinde mutlaka bir etkisi olacaktır" diye konuştu.


"TÜİK, daha gerçekçi hesaplamalar yapıyor" 


İşlenmemiş gıda gibi bazı ürünlerdeki sert yükselişlerin enflasyonu arttırdığının altını çizen Yılmaz, Türkiye'de de Avrupa'daki bazı ülkelerde uygulandığı gibi işlenmemiş gıda fiyatlarının sepete dahil edilmemesi yönünde bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine şunları kaydetti: 


"Çekirdek enflasyon dediğimiz bir enflasyon var. Bu tür salınımı yüksek olan ürünlerden arındırarak çekirdek enflasyonu hesaplıyoruz. Bazı ülkelerde farklı yöntemler de kullanıyorlar. Geçici yükselişleri minimize etmek için bir takım yöntemler kullanılıyor. TÜİK son yıllarda ayın sadece belli bir diliminde hesaplanıp onu bütün aya teşmil etmek (kapsamını genişletmek) yerine farklı dönemlerde bu fiyatları alıp daha gerçekçi hesaplamalar yapıyor." 


Her yıl enflasyon sepetini güncellediklerini anlatan Yılmaz, bu güncellemeyi masa başında değil, TÜİK'in tek tek hane halklarını ziyaret ederek hesapladığını belirtti. Yılmaz, sadece istatistik alanındaki gelişmelerin bile Türkiye'nin geldiği noktanın göstergesi olduğunu söyledi. 


"Irak ile enerji alanında işbirliğini artırmak istiyoruz" 


Irak ile görüşmeleri süren enerji anlaşmalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yılmaz, Türkiye'nin komşuları ile her türlü işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. 


Irak'ın da Türkiye'nin önemli bir komşusu ve ticari ortağı olduğunu kaydeden Yılmaz, gerek Irak Merkezi Hükümeti gerekse Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile işbirliğini geliştirmeye gayret ettiklerini belirtti. 


Bütün bunları da Irak Anayasası'nın çizdiği sınırlar içinde gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye enerji alanında da Irak ile öteden beri işbirliği olan bir ülke. Önümüzdeki süreçte de bunu artırmak istiyoruz ama bunu yaparken bütün taraflarla ve Irak Anayasası'nın sınırları içinde gerçekleştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Yılmaz gelinen noktada, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın işbirliğini geliştirdiğini söyledi. 


"Türkiye ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürdü"


Bu yıl ve gelecek yıla ilişkin büyüme rakamlarına ilişkin görüşleri de sorulan Yılmaz, Türkiye'nin çok zor bir dönemde büyümesini devam ettiren bir ülke konumunda olduğuna dikkati çekti. 


Ortadoğu'da siyasi çalkantıların yaşandığını, dünyada özellikle Avrupa'da krizin evreler halinde sürdüğünü anımsatan Yılmaz, "Bu siyasi belirsizliklere, ekonomik problemlere, dünyada talebin daralmasına rağmen sıkıntıları rağmen Türkiye, büyümesini devam ettirdi" dedi. 


Bu yıl için OVP'de yüzde 3,6'da büyüme tahmin ettiklerini dile getiren Yılmaz, 2014'te de yüzde 4 büyüme beklediklerini söyledi. 


Türkiye'nin büyümesini sürdürmesinin önemli bir başarı olduğunu belirten Yılmaz, son 10 yılda ortalama yüzde 5 büyüme yakalandığını hatırlattı. 


Son 3-4 yıldaki ortalama büyümenin de yüzde 6,7 olduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye'nin dinamik, siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamış bir ülke olarak büyümesini sürdürdüğüne işaret etti.


Dar grupların enerjisiyle Türkiye hedeflerine ulaşamaz


Kalkınma Bakanı Yılmaz, bu yıl Güneydoğu'nun ihracatının 9 milyar doları geçeceğini belirterek, "Şimdi bir de huzur ortamını düşünün, çözüm sürecinin ilerlediğini ve pekiştiğini düşünün, çok daha hızlı bir şekilde bölgenin geliştiğini göreceğiz" dedi.


Sadece Ankara'nın, İstanbul'un, İzmir'in enerjisi ile veya sadece dar grupların enerjisiyle Türkiye'nin hedeflerine ulaşamayacağını belirten Yılmaz, "Hakkari'nin de Samsun'un da Edirne'nin de bütün illerimizin potansiyelini harekete geçirmek durumundayız" ifadelerini kullandı.


Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:


"Tüketim tabi ki büyümeye katkı vermeye devam edecek ama sadece tüketimle giden bir büyüme istemiyoruz. Genç ve dinamik bir nüfus, kalkınma ve gelişmenin temel bir unsuru. Yaşlı nüfusumuzu da daha aktif hale getirmeliyiz. Yaş yetmiş iş bitmiş) mantığını da değiştirmek durumundayız. Sosyal ve ekonomik anlamda daha üretken bir nüfusu hedeflemek zorundayız."


İran'la yapılan ticaret Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için çok kritik


Kuzey Irak'ta yaşanan son gelişmelerin bölgeye etkilerinin neler olduğuna ilişkin soru üzerine Yılmaz, komşu ülkelerle ticaret yapamayan hiçbir ülkenin kalkınamayacağını söyledi. Yılmaz, bu durumun Avrupa ve ABD'de böyle olduğunu vurguladı. 


Kalkınma ve ekonomik işbirliklerinin bölgesel dinamikleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İran'la yapılan ticaret Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz için çok kritik. Trabzon, Erzurum ve Van'ın ekonomik geleceği İran'la yapılan ticaretle ilgili. Gaziantep, Karaman ve Konya'ya kadar birçok ilin ekonomisi için de Irak'la yapılan ticaret çok önemli" dedi.


Yılmaz, son dönemde bir taraftan Irak'la olan ilişkilerin gelişmesinin diğer taraftan İran'la ilgili olumlu gelişmelerin, hem genel ticaret, hem de bölgeler açısından olumlu bir işaret olduğunu belirtti.


Kalkınma Ajansları kanalıyla 3 milyar liralık bir yatırımı harekete geçirdik


Kalkınma Ajanslarının bölgeleri açısından önemine de değinen Yılmaz, 26 Kalkınma Ajansı kurduklarını, bunların yenilikçi kurumsal yapılar olduğunu dile getirdi.


Bu yapıları "Yeni Bölgesel Politika" olarak adlandırdıklarını vurgulayan Yılmaz, "Bütün bölgelerin rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda tüm Türkiye'de 26 Kalkınma Ajansı kurduk. Her ilimizde bir yatırım destek ofisi oluşturduk. Kalkınma Ajansları kanalıyla 3 milyar liralık bir yatırımı harekete geçirdik, 1,6 milyar lira civarında da destek sağladık" ifadelerini kullandı.


Kalkınma Ajanslarının kendi bölgeleri açısından bilgi deposu konumunda olduğunu anlatan Yılmaz, ajanslar sayesinde Anadolu'da projecilik kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.   


Önemli olan piyasaların bakışı


Yılmaz, Standard and Poor's ve Moody's tarafından teyit edilen ülke notuna ilişkin de değerlendirmede bulunarak, bu konuda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ifade etti.


Türkiye'nin kredi notunun çok daha iyi durumda olması gerektiğini kaydeden Yılmaz, ancak bu noktada daha önemli olanın piyasaların bakışı olduğunu söyledi.


Yılmaz, kredi derecelendirme kuruluşlarının küresel kriz ortamında iyi bir imtihan veremediğini de belirterek, kredi kuruluşlarının kendi kredibilitelerine zarar verdiğini dile getirdi.


İşsizlik hesaplamada 2014'ten itibaren yeni yöntem


Bakan Yılmaz, istihdam verileri konusunda Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ile çok daha uyumlu olacak şekilde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "(İstihdam verileri) Gerek periyot olarak gerek anket sıklığı olarak çeşitli açılardan daha rafine bir hale getirmeye çalışıyoruz. Eurostat şuanda bizim işsizliğimizi bizden daha düşük hesaplıyor. Çünkü onlar son 1 aylık, biz ise son 3 aylık döneme bakıyoruz. Bu tür düzeltmeler yapılacak. Bütün bunların nasıl dengelendiğini göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.


TÜİK'in uzun zamandır bu konuda çalıştığını belirten Yılmaz, 2014'ten itibaren de yeni yönteme geçmiş olacaklarını kaydetti.


Nezaketen bu yola gidiliyor

Bakan Yılmaz, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler için adayları açıklayacağını bildirdi. Yerel seçimlerin genel seçimlere göre çok daha heyecanlı olduğunu kaydeden Yılmaz, yerel seçimlerde aday olan bakanların görevinden istifasının hukuki zorunluluk olmadığını ancak nezaketen uygun görülmediği için istifa yoluna gidildiğini söyledi.


Aralık sonu veya ocak ayı içerisinde de bakanların görevlerinden ayrılarak, seçimler noktasındaki çalışmalarını devam ettireceklerini ifade eden Yılmaz, milletvekilliğine tekrar aday olup olmayacağının sorulması üzerine de, adaylığıyla ilgili şimdiden birşey söylemenin erken olacağını, bugün itibariyle görevlerini yerine getirmeye çalıştığını dile getirdi.


Bakan Yılmaz, konuşmaların ardından Anadolu Ajansı'nın oylamaya sunduğu fotoğrafları oyladı. Oylamanın ardından Yılmaz'a TBMM'deki ilk yemin töreninde çekilen fotoğraf hediye edildi.


AA


Geri Dön