06 / 05 / 2024

Türkiye çevreyi kirletmeden kalkınıyor!

Türkiye çevreyi kirletmeden kalkınıyor!

Ozon tabakasının yeryüzünde yaşayan tüm canlı varlıkları güneşin öldürücü morötesi ışınlarına karşı koruduğunu belirten Bakan Güllüce, bunun aksi durumunda bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geldiğini kaydetti...



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “16 Eylül Uluslararası Ozan Tabakasının Korunması Günü” sebebiyle açıklama yaptı.


Ozon tabakasının yeryüzünde yaşayan tüm canlı varlıkları güneşin öldürücü morötesi ışınlarına karşı koruduğunu belirten Bakan Güllüce, bunun aksi durumunda bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geldiğini kaydetti.


16 Eylül 1987 tarihinde 150’den fazla ülke temsilcisinin Kanada’nın Montreal kentinde “ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı” konusunda Montreal Protokolünü kabul ettiğini dile getiren Bakan Güllüce, açıklamasında şunlara değindi: “Bu protokol sayesinde çevre alanında uluslararası işbirliğinin başarılı örneklerinden birisini sergileyerek gelecek kuşaklar için ozon tabakasının korunmasında çok önemli yol kat edildi. Ülkemiz Montreal Protokolüne 1991 yılında taraf olmuş ve tüm değişikliklerini kabul etmiştir. Protokole ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmaları Bakanlığımızın koordinasyonunda yürütmekteyiz. Gururla ifade etmek isterim ki Montreal Protokolünü uygulamada en başarılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Ülke olarak protokol yükümlülüklerini yerine getirmekte ve ülke menfaatlerini göz önünde bulundurarak güncel kararlar ve gelişmeler doğrultusunda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Montreal Protokolü altında yürütülen çalışmalarda sağlanan başarının ozon tabakasına olumlu etkilerinin yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele etmede de önemli katkıları olduğunu görmekteyiz.


Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin azaltılması çalışmalarına aralıksız devam etmekte ve Türkiye’de üretimi yasak olan maddelerin ithalatına yönelik çok sıkı kota önlemleri uygulamaktadır. 2009 yılında başlayan kota uygulamasının arkasından Ozon Tabakasını İncelten Maddeler ithalatına izin verilen miktar 15 bin ton iken şu anda 2 bin 300 ton düşürülmüş durumdadır. 2015 yılında ise sadece servis amaçlı ithalat hariç tamamen sonlandırılması hedeflenmektedir.


Bu çalışmaların sonucu olarak Türkiye, ozon tabakasının incelmesiyle mücadelede çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı. Türkiye Montreal Protokolü’nün uygulanmasında yürüttüğü başarılı çalışmalar sonucunda 2012 yılında aldığı “Avrupa Ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyasına” bu sene de layık görüldü.


Türkiye çevreyi kirletmeden kalkınmasını gerçekleştiren ender ülkelerden biri. Ozon tabakasının korunması konusunda gösterdiğimiz hassasiyet de bunun en önemli göstergelerinden biri. Bakanlık olarak dünyamızı korurken ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmaya devam edeceğiz.”


TOKİ Haber 


Geri Dön