Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bankalara Kur Korumalı Mevduat uyarısı! Döviz talebini yükseltti!

Merkez Bankası, Hazine karşı taraflı yani TL cinsi Kur Korumalı Mevduatları (KKM) vadesi geldiğinde dövize çevirip, ertesi gün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) karşı taraflı yani döviz dönüşlü dövize dayalı Kur Korumalı Mevduat (KKM) yapan bankalara uyarıda bulundu.Merkez Bankası uygulama devam ederse bu tür KKM’lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı

Merkez Bankası TL cinsi Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) vadesi dolduğunda müşterisine döviz alıp döviz dönüşümlü KKM öneren bankaları döviz isteklerini yükselttikleri gerekçesiyle uyardı. Merkez Bankası uygulama devam ederse bu tür KKM’lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, bankalara KKM işlemleri ile ilgili yeni bir uyarı yaptığı ortaya çıktı. BloombergHT’de yer alan habere göre; düşük faizli TL cinsi  Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) vade uzatmayı istemeyen müşterileri bankalar döviz aldırarak sonraki gün daha yüksek faizli döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduat (KKM)'a yönlendiriyor. Merkez Bankası da TL’den dövize dönüş işleminin piyasada döviz talebini yükseltip kurları baskıladığını belirterek bu uygulamanın sürmesi halinde bu yolla yapılan işlemlerin TL dönüşüme sayılmayacağını bankalara iletti.

Bankalar yüzde 18-20 arası mevduat faizi veriyor

Habere göre bazı bankalar, Merkez Bankası’nın son 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası yüzde 11,5’a inen ve maliyet avantajı yaratan TL cinsi Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) düz vadeli mevduata dönüştürdüğünde ödeyeceği yüzde 30 faiz yerine döviz dönüşlü Kur korumalı mevduatı tercih ediyor.

Menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağı mesajını verdi

Her ne kadar döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) üst faiz sınırı bulunmasa da bankalar yüzde 18-20 arası mevduat faizi veriyor. Haberde bankaların bu sayede yüzde 13’lere inen kredi faizine rağmen yüzde 22’lerde olan kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engelleme uğraşında olduğu belirtildi.

Merkez Bankası, yaptığı uyarıyla bu yolu kullanan bankalara döviz isteği yaratan bu harekete devam edildiği koşulda, bankanın maliyeti düşse dahi yaptığı işlem TL dönüşümü sayılmayacağı için menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağı mesajını verdi.

Türk Ticaret Bankası satışa çıkıyor!

Ürün ve kirada fahiş fiyatlara hapis cezası geliyor!

THY'den depremzede öğrencilere büyük jest! İş ilanı açıldı!