Türkiye de zincirleme krize girecek ülkeler listesine girdi! Tehlike git gide yaklaşıyor
Dünyayı çepeçevre saran ekonomik sarsıntı gelişmekte olan ülkelerin zincirleme şekilde krize girmesine neden olacak uyarısı yapıldı. Türkiye'de temerrüde giren ülkeler listesinde yer alıyor. Peki uzmanlar ne diyor bizi neler bekliyor? İşte ayrıntılar...
‘ENERJİ VE GIDAYA ERİŞİM SÜRDÜRÜLEMEYEBİLİR'
ABD merkezli finans şirketi Nuveen'de uluslararası ve yükselen piyasalardaki borçlarla ilgilenen departmanın başkanı Anupam Damani'ye göre gelişmekte olan ekonomilerde enerji ve gıdaya erişimin sürdürülmesine ilişkin derin endişeler mevcut.
Sıkıntıların bir kısmı temel faiz piyasalarındaki kayıplardan kaynaklansa da kredilerdeki bozulma en problemli ülkeler açısından kritik rol oynadı.
Gelişmekte olan piyasaların bazılarındaki görünüm ise şu şekilde:
EL SALVADOR
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin öngörülemeyen politikaları nedeniyle dolar tahvilleri düşerken ülkenin notu kredi değerlendirici kurumlar tarafından düşürüldü.
Bukele'nin Bitcoin'i resmi para birimi olarak belirlemesi ve gücünü pekiştirmeye yönelik hamleleri, El Salvador'un yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceğine ilişkin endişeleri beraberinde getirdi. Ülkenin ciddi mali açıkları mevcut ve Ocak 2023'te 800 milyon dolarlık tahvillerin vadesi dolacak.
UKRAYNA
Rusya işgali nedeniyle ekonominin tepetaklak olduğu Ukrayna'da yetkililer borcun yeniden yapılandırmasının yollarını arıyor. Ukrayna finansman gereksinimlerini karşılamak için bu yıl 60 milyar ila 65 milyar dolar arasında ihtiyaç duyduğunu belirtse de söz konusu miktar müttefiklerin taahhüt edebildiğinden çok daha fazla. Ülke ayrıca 750 milyar doları aşabilecek daha uzun vadeli bir yeniden yapılanma planı açıkladı.
MISIR TUNUS VE GANA
Moody's Yatırım Hizmetleri bu üç ülkenin artan borçlanma maliyetlerine karşı savunmasız olacağına dair uyarıyor. Her üçünün de 2026'ya kadar vadesi dolacak tahvil ödemelerini karşılamak için ellerinde nispeten düşük miktarda yabancı rezerv bulunuyor.
Söz konusu ülkeler dış borç piyasalarından yararlanmanın maliyetinin artması nedeniyle vadesi gelen tahvillerini çeviremezse rezerv azlığı sorun haline gelebilir. Bununla birlikte ekonominin kötüleşmesi nedeniyle IMF'yle masaya oturan Gana, 1,5 milyar dolar talep ediyor.
ARJANTİN
2020'de pandeminin tetiklemesiyle yaşanan durgunluk sırasında temerrüde düşen Arjantin yeni bir sıkıntılı döngünün içine girmiş durumda. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 70'in üstüne çıkması bekleniyor ve bu da döviz kurunu kontrol etmek amacıyla ekonomiden doların kaçışını sınırlamak için yetkililerin üstündeki baskıyı artırıyor.
Bununla birlikte Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'le ve yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner arasındaki siyasi çekişme ekonomi yönetimine gölge düşürüyor. Eski Ekonomi Bakanı Martin Guzman bu ay istifa etmiş ve yerine Silvina Batakis atanmıştı.
PAKİSTAN
Gelecek 12 ayda en az 41 milyar dolarlık geri ödemesini karşılayabilmek ve ithalatı finanse etmek için Pakistan, IMF'yle görüşmelere yeniden başladı.
Yetkililerin yakıt tasarrufu için 14 saate varan elektrik kesintilerine gitmesi pek çok kişinin sokağa dökülmesine neden oldu. Pakistan Maliye Bakanı ülkenin temerrüde düşmesinin önüne geçildiğini söylese de işlemler sıkıntılı düzeylerde sürmeye devam ediyor.