27 / 04 / 2024

Türkiye elektrikli otomobil satışlarında ilk 5'e gözünü dikti!

Türkiye elektrikli otomobil satışlarında ilk 5'e gözünü dikti!

Türkiye, bu senenin ilk iki ayında gerçekleştirdiği 8 bin 255 "tam elektrikli" otomobil satışı ile, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyas ile daha iyi performans göstermiş oldu. 



Avrupa ve Asyalı markalar, daha önce açıkladığı iddialı modellerini sene içinde Türkiye pazarında da satışa çıkardı Elektrikli otomobillerin eş anlamlısı olarak belirtilen "yeşil otomobillerin" dışında elektrikli mobilitenin bir diğer parçası olan hibrit motorlu araçların sayısı da giderek yükseltiyor. 

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nden (ODMD) yapılana açıklama kapsamında Türkiye’de ocak-şubatta benzinli otomobiller 97 bin 861 adet satış ile birinci, hibrit otomobiller ise 21 bin 594 adet ile ikinci sırada yerini almış oldu. Dizel satışlar ise 15 bin 910 adet, otogazlı satışlar da 1181 adet olduğu duyuruldu. 

Sadece elektrikle beslenen tam elektrikli otomobil satışları ise 8 bin 255'e ulaştı. Araçtaki aküyü şarj etmek için benzinli bir motor jeneratörle bir elektrik motorunu çalıştırarak tekerleklere güç sağlayan sisteme sahip (uzatılmış menzil) araçlar da dahil edildiğinde elektrikli otomobil satış rakamı 9 bin 772'ye yükseldi. Uzatılmış menzil otomobiller de Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) olarak "elektrikli" sınıfında yer alıyor.

TAM ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SATIŞLARINDA YÜZDE 329,5 ARTIŞ YAŞANDI

Böylece ilk iki ayda otomobil satışları geçen senenin aynı dönemine oranla benzinlilerde yüzde 49,3 artarken, dizellerde de yüzde 0,5 ve otogazlı otomobillerde ise yüzde 43,3 azaldığı belirtildi.. Öte yandan, hibrit otomobil satışları yüzde 113,8, tam elektrikli otomobil satışları ise yüzde 329,5 yükseliş yaşanmış oldu.

Türkiye elektrikli otomobil satışlarında ilk 5 e gözünü dikti!

TAM ELEKTRİKLİNİN PAZAR PAYI YÜZDE 5,6 OLDU

Geçen senenin ocak-şubat döneminde ise yüzde 68,1 olan benzinli otomobillerin toplam satışlardan aldığı pay, bu yılın ilk 2 ayında yüzde 66,9'a geriledi. Dizel otomobillerin payıda 16,6'dan yüzde 10,9'a, kadar otogazlı otomobillerin payı ise yüzde 2,2'den yüzde 0,8'e kadar gerilemiş oldu.

Tam elektrikli otomobillerin payı yüzde 2'den yüzde 5,6'ya, hibrit otomobillerin payı da yüzde 10,5'ten yüzde 14,8'e çıktı. Tam elektrikli, uzatılmış menzil elektrikli ve hibrit olarak ele alındığında, toplam pazarın yüzde 21,5'i elektrifikasyona sahip araçlardan oluştu.

TÜRKİYE 6. SIRADA YER ALIYOR!

Türkiye, ocak-şubatta 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışı ile İtalya, İspanya, Avusturya, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bırakarak AB'de 6'ncı sırada yerini almış oldu.

Öte yandan belirtilen verilere ve pazarın büyüme hızına bakıldığı zaman ise , İsveç'i yakından  izleyen Türkiye'nin, elektrikli otomobil satışlarında ilk 5 için en yakın adaylardan olduğu belirtildi. Buna göre sektör temsilcileri bu sene Türkiye'de 120 bin adet elektrikli otomobil satmayı amaçlıyor.

Elektrikli otomobil hayali sona mı erdi! AB’den yeni açıklama…

Kia'nın SUV'u EV9 Türkiye'de! 

ODMD açıkladı! Şubat ayında en çok satılan elektrikli otomobiller neler?

Peugeot 7 koltuklu SUV model E-5008'i tanıttı!

En ucuz elektrikli otomobiller hangileri? İşte bayilerden kapış kapış alınan o arabalar!


Geri Dön