29 / 04 / 2024

Türkiye en çok buğday ithal eden 3. ülke oldu! BM Gıda Görünümü Raporu'nda resmen açıklandı! İşte sebebi...

Türkiye en çok buğday ithal eden 3. ülke oldu! BM Gıda Görünümü Raporu'nda resmen açıklandı! İşte sebebi...

Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran'da yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Peki Türkiye neden en çok buğday ithal eden ülke oldu? İşte ayrıntılar... 



Birleşmiş Milletler'in (BM) Haziran'da yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Fakat aynı zamanda en çok buğday üreten ülkeler arasında bulunuyor. Uzmanlara göre, Türkiye'nin buğday ithalatı, ihracata yönelik üretimde hammadde şeklinde kullanılıyor. Bu sebeple iç piyasada kendine yeterliliği yükseltilmesi gerekiyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bu yıl Haziran ayı başında yayımladığı BM Gıda Görünümü raporunu ay sonunda, FAO ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı Gıda Görünümü 2022-2031 raporu takip etti. 

Türkiye en çok buğday ithal eden 3. ülke oldu! BM Gıda Görünümü Raporu nda resmen açıklandı! İşte sebebi...

BM Gıda Görünümü raporu kapsamında, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkeler arasında yer alıyor. 2022 yılında Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton şeklinde tahmin ediliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020 yılında 20,5 ton; 2021'de ise 17,6 ton olduğunu ortaya koyuyor. Bu düşüşün başlıca nedeni olarak kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarındaki yükseliş işaret ediliyor.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. İşte ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön