15 / 05 / 2024

Türkiye enerji verimli konutlara yatırım yapıyor!

Türkiye enerji verimli konutlara yatırım yapıyor!

EBRD, AB ve CIF tarafından fonlanan 350 milyon dolarlık kredi programında sonuçlar açıklandı. Sonuçlara göre 50 binden fazla aile EBRD tarafından gerçekleştirilen TuREEFF programından faydalandı.



EBRD, AB ve CIF tarafından fonlanan 350 milyon dolarlık kredi programında sonuçlar açıklandı. 

50 bin aile, EBRD, Avrupa Birliği (AB), İklim Yatırım Fonları (CIF) altında bulıunan Temiz Teknoloji Fonu (CTF) tarafından hayata geçirilen kredi programıyla, çevre dostu konutlara yatırımlarda bulundu.

Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı (TuREEFF), bireyler, inşaat şirketleri ve enerji tasarruflu ekipman bayilerine kullandırılmak amacıyla Garanti BBVA, Şekerbank, Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası’na,350 milyon dolara kadar fon imkanı sağladı.

2 bin 800 kişi çevre dostu konutlar satın almak veya mevcut konutlarını enerji tasarruflu teknolojilerle donatmak amacıyla TuREEFF konut kredileri veya tüketici kredileri sundu.

50 binden fazla aile TuREEFF tarafından finansman desteği sunan uzman bayilerden satın aldıkları enerji verimli ısıtma veya soğutma sistemleri, pencereler veya beyaz eşyalar ile evlerinde yenilemelerde bulundu. Program çevre dostu yeni konut projelerinden, eski binaların enerji verimliliğini arttırmak ve bayilere kaynak sağlayan satıcı kredilerine kadar değişiklik gösteren çeşitlilikte 430 projeye finansman sağladı.

Program kapsamında 2015'den beri TuREEFF yatırımları 29.3 GWh/yıl enerji tasarrufu ve 7,390 ton CO2’ye, veya 330,000 ağaca eşdeğer karbon miktarı kadar salımın engellenmesini destekledi.

Türkiye’de bina sektörünün nihai enerji tüketiminde bulunan payı sanayiyi aşmakta ve konut nitelikli binalar da tüm bina sektörünün yüzde 50 elektrik tüketimini gerçekleştiriyor.

TuREEFF sonuçlarının açıklandığı forumda söz alan EBRD Türkiye Ülke Başkanı Arvid Tuerkner, şunları söyledi: “İklim değişiyor ve bununla birlikte bizim hayatlarımız da. Hepimiz, eko- tüketici olmalıyız ve tabii ki buna başlamak için en iyi yer evlerimiz. AB ve CTF fonu katkılarıyla EBRD tarafından geliştirilen TuREEFF, bu değişimi gerçekleştirmek için gerekli kaynağı Türk hanehalkının kullanımına sunmuştur EBRD’nin bu finansman programına öncülük etmekte oynadığı rolden gurur duyuyor ve beraberce eriştiğimiz bu sonuçlara katkısı olan herkesi kutluyorum.”

Etkinlik kapsamında sera gazı emisyonunun azaltılması ve yeşil ekonomiye geçişe katkıları nedeniyle yedi projenin ödüllendirildiği bir tören gerçekleştirildi.

İstanbulda faliyette bulunan inşaat firmaları Zafer Hakan Yapı İnşaat ve Hun Perakende İnşaat, çevre dostu konut kompleksi Tema İstanbul, Eskişehir merkezli beyaz eşya bayii Eldem A.Ş., Antalya merkezli soğutma sistemleri satıcısı Modern Klima, İstanbul merkezli ısıtma sistemi satıcısı Elvan İnşaat ve  Ankara  merkezli pencere bayii Neyka Nakliyat firmaları, ödüllerin sahipleri oldu.

TuREEFF’in izlediği Yeşil Ekonomi Finansman Programı (GEFF) modeli, bu zamana kadar 26 ülkede bulunan 140’tan fazla yerel finansal kurum aracılığıyla 130,000 müşteriye yönelik yaklaşık 4.2 milyar EUR EBRD finansmanı sağladı. Projeler, CO2 salımında yıllık 7 milyon tondan fazla azalma kaydetti.

EBRD ve CIF, iklim değişikliği ile mücadele, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğiyle ilgili yatırımlarda on yıldır bir arada çalışıyor. CIF, 2009-2019 arasında, 90’dan fazla EBRD projesini, teknik işbirliğiyle ilgili yaklaşık 450 milyon USD tutarında ayrıcalıklı krediler veya hibeler ile destek verildi. 2008 yılında kurulan CIF, Temiz Teknoloji Fonu (CTF) ile birlikte Stratejik İklim Fonları’nı (SCF) da kapsıyor.

EBRD, Türkiye’de lider bir kurumsal yatırımcı olarak, 2009 yılından bu yana 300 projeye 11.5 milyar EUR’dan fazla finansman imkanı sağlandı. Türkiye’de bulunan EBRD yatırımlarının büyük çoğunluğu, özel sektöre yöneliktir. Banka’ya ait projelerin yarısından fazlası, kaynakların sürdürülebilir kullanımına destek veriliyor.


Geri Dön