06 / 05 / 2024

Türkiye gelişen 3. uygun gayrimenkul yatırım yeri seçildi!

Türkiye gelişen 3. uygun gayrimenkul yatırım yeri seçildi!

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması, 2013’ün birinci çeyreğinde istihdam beklentisinde hız kesen Türkiye’nin 2013 ikinci çeyrek itibarıyla hareketli ve aktif bir işe alım pazarına yöneleceğini gösteriyor...



ManpowerGroup tarafından tüm dünya ile eş zamanlı yayınlanan 2013 yılı ikinci çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması, 42 ülkeden 66.000’in üzerinde işe alım yöneticisinin katılımıyla yapıldı. Verilere göre, önümüzdeki çeyrek istihdam öngörüleri araştırması için görüşülen Türkiye’den 1.000 işverenin yüzde 37’si istihdam sayılarında artış, yüzde 9’u ise düşüş öngörüsünü dile getiriyor. Yüzde 54’ü ise istihdam sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor ve Türkiye’nin Net İstihdam Görünümü yüzde +%28’i işaret ediyor. 


Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: “Geçtiğimiz çeyrek +%10 olarak belirtilen Net İstihdam Görünümü oranı, Türkiye’nin Manpower anketine katılmaya başladığı 2011 yılından bu yana, yani 9 çeyrekteki en düşük istihdam beklentisiydi. 2013’ün ikinci çeyreğinde bu tablonun ciddi bir ivme kazanarak yüzde 18 puanlık bir artışla ve işveren güven endeksindeki yükselmeyle karşımıza çıktığını görüyoruz.  Manpower’ın yeni anketi Türkiye’deki 5 bölgenin 4’ünde ve 11 sektörün tamamında işverenlerin yeni işe alım açısından çift haneli büyüme rakamları beklediğini gözler önüne seriyor. Kısacası, durgun ve ciddi güç kaybeden birinci çeyreğin ardından Türkiye dünyadaki en güçlü ve en hareketli iş gücü pazarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.”


Türkiye gelişen 3. uygun gayrimenkul yatırım yeri seçildi!


İşe alım eğilimleri önceki çeyreğe kıyasla beş bölgenin tamamında güç kazanıyor. En yüksek işe alım eğilimi +%36’lık Net İstihdam Görünümü ile İç Anadolu Bölgesi’nde bildiriliyor. Bunun dışında, +%29 ile Akdeniz ve +%26’lık Görünümlerle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de güçlü istihdam beklentileri hakim.


Türkiye gelişen 3. uygun gayrimenkul yatırım yeri seçildi!


 İÇ ANADOLU BÖLGESİ    +36

 MARMARA BÖLGESİ    +26

 AKDENİZ BÖLGESİ    +29


İşverenler 2013’ün 2. çeyreği boyunca 11 sektörün tümünde yeni istihdam fırsatları öngörüyor. En iyimser işe alım planları, Net İstihdam Görünümlerinin sırasıyla +%40 ve +%37 olarak kaydedildiği İnşaat ile Elektrik, Gaz ve Su Dağıtım sektörlerinde ifade ediliyor. Hatipoğlu şöyle ekliyor: “Değişik sektörlerden pek çok yabancı şirketin yeni yatırım planları yapacaklarını duyurdukları Türkiye'de, en güçlü işgücü talebinin beklendiği sektör İnşaat sektörüdür. Ayrıca, ülke çapında inşaatı devam eden birden çok enerji projesinin de bu sektöre katkı sağladığı anlaşılıyor. Örneğin, Azeri gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşımak için tasarlanan Stratejik Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) projesinin bu yıl başlaması öngörülüyor. Ayrıca, Enerji ve Gaz Dağıtım alanlarında devam eden özelleştirme ihaleleri de bu sektör için yeni ve daha fazla iş fırsatları yaratıyor." 


Kuvvetli işe alım eğilimleri, Görünümlerinin +%34 seviyesinde bildirildiği Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörleriyle Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe çok açık hissediliyor. Hatipoğlu, “Kuveytli Burgan Bank gibi yabancı bankalar Türkiye pazarına girerken, ilgili sektörlerde iş arayanların bu olumlu eğilimden yararlanabileceğini düşünülebiliriz. Son olarak, Yabancı Emlak Yatırımcıları Derneği’nin (AFIRE) yeni yayımlanan bir anketine göre, Türkiye gelişmekte olan piyasalar arasında üçüncü en uygun gayrimenkul yatırım yeri olarak seçildi. Dolayısıyla sektör, hem inşaat hem de gayrimenkul satışı açısından iyimser bir Görünüme sahip" diyor.


Türkiye gelişen 3. uygun gayrimenkul yatırım yeri seçildi!


TOPTAN ve PERAKENDE TİCARET   +29

İLAÇ    +17


Geçtiğimiz çeyrekte yüzde eksi 7 puan Net İstihdam Görünümü veren Restoran ve Otelcilik sektörü en dikkat çekici artışı gerçekleştirdi ve yüzde 37 puan artarak +%30 değerine ulaştı. Hatipoğlu bu artışı sektördeki yeni yatırımlara ve mevsimsel işe alım planlarına bağlıyor.


Dünya genelinde işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu ülkeler Türkiye, Brezilya, Tayvan ve Hindistan.


Araştırmaya göre 2013 ikinci çeyreğinde de belirsizlik, küresel işveren güveninde etkili olmayı sürdürüyor ve istihdam beklentilerinin karışık bir yapı sergilemesine neden oluyor. İşgücü piyasalarının sürdürülebilir bir hareketlilik kazanması için, Avrupa’daki ülkelerin karşı karşıya olduğu ekonomik krizlerin daha net çözüm kazanması ve küresel ekonominin daha sağlam noktalara gelmesi gerekiyor.


Öte yandan, araştırmaya katılan işgücü̈ piyasalarının dörtte üçünden fazlasında, ikinci çeyrek işe alım planları olumlu seyrediyor. İşe alım planları 21 ülke ve bölgede önceki çeyreğe kıyasla güçlenirken, 15 ülke ve bölgede çeşitli oranlarda düşüyor. Buna ek olarak, 25 ülke ve bölgedeki işverenler önceki yılın aynı dönemine kıyasla daha zayıf istihdam artışı tahminlerinde bulunuyorlar. Dünya genelinde işe alım beklentilerinin en güçlü̈ olduğu ülkeler Brezilya, Tayvan, Türkiye ve Hindistan olurken, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Hollanda en zayıf görünümlere sahip. Hatta İtalya ve İspanya’daki istihdam beklentisi görünümü̈ bu ülkelerde şu ana kadar bildirilen en zayıf işveren tahminleri olmasıyla da dikkat çekiyor


Manpower’ın araştırmasındaki “Net İstihdam Görünümü”, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir düşüş bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Araştırmanın 2013 2. Çeyrek sonuçları için Türkiye’den 1.000 işverenle görüşüldü.


ManpowerGroup verilerini incelemek ve karşılaştırmak için yeni bir interaktif metot sunan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması Keşif aracına; http://www.manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/ adresinden ulaşılabilirsiniz. Bu araç bir bakışta geçmiş ve güncel küresel istihdam eğilimlerine gösteren haritaları ve grafikleri içeriyor.


Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 11 Haziran 2013 tarihinde açıklanacak ve 2013’ün üçüncü  çeyreğine dair işe alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak. Manpower İstihdam Görünümü araştırması Manpower temsilciliği olan ülkelerde ücretsiz olarak sağlanabiliyor. Araştırmalar yayınlandığında e-mail ile haber almak isteyenler, http://investor.manpowergroup.com/investors/alerts.cfm adresi üzerinden online kayıt formunu doldurabilirler.


Geri Dön