29 / 04 / 2024

Türkiye hazır betonda Avrupa birincisi oldu!

Türkiye hazır betonda Avrupa birincisi oldu!

Konut ve kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray, Üçüncü Köprü ve Yüksek Hızlı Tren gibi yatırımlarının da desteğiyle Türkiye'de hazır beton sanayi Avrupa'da üretim hacmi olarak birinci sıraya yükseldi...



İnşaat sektöründeki hızlı büyümenin yanı sıra toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray, Üçüncü Köprü ve Yüksek Hızlı Tren gibi büyük çaplı alt yapı ve üst yapı yatırımlarının da desteğiyle Türkiye'de hazır beton sanayi Avrupa'da üretim hacmi olarak birinci sıraya yükseldi. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, geçmiş dönemde betonlaşma ile çarpık kentleşme arasında yalan bir ilişki kurulduğunu belirterek, betonun günümüzde modern anlamda kentleşmenin ve uygarlığın sembolü haline geldiğini söyledi. 


Yavuz Işık, Türkiye'de hazır betonun inşaat sektörünün yanı sıra  Marmaray  ve Üçüncü Köprü projesi başta olmak üzere konut, yol ve altyapı projelerinde yaygın olarak kullanıldığını belirterek "Artık elle beton hazırlama tümüyle tarihe karıştı. Türkiye'de yılda 65 milyon ton çimento üretimi var ve bunun neredeyse tamamı hazır betona dönüşüyor. Türkiye hazır betonda dünyada en kaliteli üretim yapan ülkelerin başında geliyor. Dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sıradayız. Türkiye'de 2013 verileriyle yılda yaklaşık 100 milyon metreküp üretilirken, Türkiye'nin ardından Almanya'da 51 ve İtalya'da ise 49 milyon metreküp üretim yapıyor. İki ülkenin toplamı neredeyse bize ancak ulaşıyor" dedi. THBB'nin kurulduğu yıllarda 30 tesisin yılda sadece 1.5 milyon metreküp hazır beton ürettiğini belirten Işık, "Bugün 980'den fazla tesisin üretimi 100 milyon metreküpe yaklaştı. Bugün yaklaşık 8 milyar TL ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin'den fazla kişi istihdam edilmektedir" dedi.



 

BÜLENT ONUR ŞAHİN/Taraf


Geri Dön