14 / 05 / 2024

Türkiye için sevindiren gelişme! Hakkari petrol kaynağı olacak

Türkiye için sevindiren gelişme! Hakkari petrol kaynağı olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, terörden temizlenen bölgelerdeki petrol çalışmalarıyla ilgili müjdeyi paylaştı. Bakan Bayraktar, aramalarda yeni rotanın Hakkari olduğunu ifade etti.



KARADENİZ GAZI BOTAŞ'A BAĞLANDI

Bakan Bayraktar, Karadeniz gazında gelinen noktayı şöyle anlattı: "BOTAŞ hattına bağlantısı yapıldı, tamamlandı ama üretimin belli bir rejime girmesi, ki bizim hedefimiz günlük 10 milyon metreküp gaz üretmek, bu yılda yaklaşık 3,5 milyar metreküp demek. O da aşağı yukarı hane halkında 25 metreküp mutfakta ve sıcak suda kullanılan gaz miktarı oluyor. Hane halkımızın, 19 milyon doğal gaz abonesinin konutlarında sıcak su ve mutfakta kullandığı gazı biz bir senede üretmeyi hedefliyoruz Karadeniz'deki gazdan. İlk fazdaki 10 milyon metreküpe de bir günde çıkma şansımız yok. Onun hemen üretim rejimine girmesini de beklemek doğru değil. Yeniköy Kemerköy'ün üretimine mutlak surette ihtiyacımız var. Sürecin iletişimiyle alakalı bir çalışma yürüyor şu anda, doğru bir iletişim yapmak lazım, açık, şeffaf. Ama Türkiye'nin üretiminin neredeyse yüzde 2,5-3'ünü karşılayan santraller bunlar."

RÜZGARDA HEDEF İHRACAT

"Önümüzdeki süreçte her yıl yaklaşık bin 500 megavat rüzgar projesi yapma hedefimiz var" diyen Bayraktar, hedefleri şöyle anlattı: "2035'e kadar 5000 megavatlık offshoreda, yani denizde rüzgar projemiz var. Marmara Denizi'nde, Kıyıköy'de, Karadeniz civarında ciddi bir potansiyel gözüküyor. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor, yani 2035 yılına kadar yaklaşık 40 bin megavatlık ilave hedef koyduk. Bunları yaparken istiyoruz ki yerli ve yabancı yatırımcılar Türkiye'de pazarı görsünler. Türkiye'den de farklı coğrafyalara ihracat imkânları söz konusu olabilir."

YATIRIMLAR KOLAYLAŞACAK

Madende de Türkiye'nin net ihracatçı konuma gelmesini hedeflediklerini belirten Bayraktar, "Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği önceleyerek yatırımları kolaylaştıracak, izin süreçlerini iyileştirecek düzenlemeler madenlerin ekonomiye katkısını artıracaktır. Madenin ekonomiye katkısı daha fazla olabilir, olacaktır. Onun için yeni dönem benim öncelikli konularımdan bir tanesi yeraltı kaynaklarımız olacak" dedi.

İSRAİL'LE İŞ BİRLİĞİ

2016-17 döneminde İsrail'le bir müzakere süreci yürütüldüğünü hatırlatan Bayraktar, "Yeni dönemde bu süreçler yeniden başlayabilir. Dolayısıyla İsrail Başkanının Türkiye'ye ziyareti gündemde. Enerjide biz iş birliğini sadece doğal gazla sınırlandırmak istemiyoruz. Farklı alanlarda da enerjide iş birliği olabilir ama gaz bu işin bir anlamda amiral gemisi olabilecek bir konu" ifadelerini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön