Ekonomi

Türkiye için tehlike çanları çalabilir! İşte ürküten senaryo

Gelişmekte olan ülkelerde borç ödeme güçlüğünün domino etkisi yaratması bekleniyor. Bloomberg’in yaptığı hesaplamaya göre 2023 yılında Türkiye’nin de içinde olduğu ülkelerde borçlarla ilgili riskler önemli oranda artabilir.

Bloomberg, gelişmekte olan ülkelerin, artan borç yükü, yavaşlayan büyüme ve artan faizler nedeniyle baskı altında olduğunu, Sri Lanka, Lübnan ve Zambia'nın borçlarını ödeyememe noktasına gelmesinin bir ‘başlangıç' noktası olabileceğini bildirdi.

Gelişmekte olan 41 ülkenin olası iflas riskini hesaplayan Bloomberg,  "büyük gelişmekte olan ülkeler" olarak nitelendirdiği Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Meksika'nın bağışıklığı bulunduğunu ancak, savunmasız ülkeler üzerinde baskı yoğunlaşsa da güçlü olduklarını belirterek Türkiye'nin bu ülkeler kadar şanslı olmayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

11 ülke için iflas riski çok yüksek

Bu kapsamda 8 sıkıntılı ülkede borçlanma maliyetlerinin 2022 yılının ilk dokuz ayındaki kadar arttığı ve tarihsel korelasyonları kullanarak diğer tüm ekonomilere yayıldığı bir senaryo üzerinden değerlendirmelerde bulunan Bloomberg, toplam GSYİH ağırlıklı temerrüt olasılığının 2023 yılında yüzde 1.5'ten yüzde 5'e yükseleceğini ifade etti. Arjantin ve Türkiye gibi daha büyük gelişmekte olan piyasalarda temerrüt risklerinin yüzde 40'ın üzerine çıkacağını savunan Bloomberg, Brezilya ve Polonya gibi diğer ekonomilerin ise güçlü kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Bloomberg tarafından yapılan değerlendirmeye göre aralarında Arjantin, Kenya, Pakistan, Ekvador ve Etyopya'nın da bulunduğu 11 ülkenin iflas riski ihtimali yüzde 10'un üzerinde. Türkiye bu senaryoda iflas riskinde Hırvatistan ve Brezilya'nın hemen altında, Nijerya ve Mısır'ın ise üzerinde yer alıyor.

Borç ödemek daha da zorlaşacak

Bu ülkeler için 2023 yılında iflas risklerini artıran beş önemli faktör bulunuyor. Bloomberg haberine göre, gelişmekte olan ekonomilerdeki borçlanma stoku, 2019'da yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın yarısından biraz fazlayken bu yıl üçte ikiye yükselmiş durumda. Sıkılaştırma döviz cinsinden borç ödemeyi daha zor hale getirecek ve gelişmekte olan piyasalardaki zayıf döviz kurları da dış borcun maliyetini artıracak. Dördüncü önemli etken ise dünya genelinde artan faizlerle kamu borç yükünün daha da artıyor olması. Öte yandan Rusya ve Sri Lanka'daki temerrütler, sırada kimin olabileceği sorusunu gündeme getiriyor ve bu konudaki kaygılar artıyor.

Borçlar ödenecek mi? İflasa mı gidilecek?

Cari açık 40 milyar doları geçti! 4 yılın zirvesinde

İktisat profesöründen çok ciddi uyarı, hükümet IMF'ye gitmezse...