29 / 04 / 2024

Türkiye ile İran sınırına ortak sanayi bölgesi kurulacak!

Türkiye ile İran sınırına ortak sanayi bölgesi kurulacak!

Türkiye-İran hattında sıcak dönem... İki ülke, Türkiye’deki operasyon ve İran’a yönelik ambargolarla ilgili tartışmaların gölgesinde tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye- İran sınırında “ortak sanayi bölgesi” kurulacak...




Türkiye-İran sınırına sanayi bölgesi için imzalar ocak ortasında atılacak.


Türkiye-İran hattında sıcak dönem... İki ülke, Türkiye’deki operasyon ve İran’a yönelik ambargolarla ilgili tartışmaların gölgesinde tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye- İran sınırında “ortak sanayi bölgesi” kurulacak. Konuyla ilgili imzaların 16 Ocak’ta yapılması planlanan Türkiye-İran Ortak Ticaret Komitesi 5. Dönem Toplantısı’nda atılması öngörülüyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla yapılacak toplantıda, operasyonun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere etkisi kadar, ambargoların yumuşatılmasının ardından atılacak yeni işbirliği adımlarının da değerlendirilmesi bekleniyor. Ortak sanayi bölgesinin Türkiye-İran sınırının sıfır noktası olan Urmiye şehrinde kurulacağı belirtiliyor. 


İKİ ÜLKENİN TİCARETİ 22 MİLYAR $’I BULDU


Halen İran’da 200 Türk firmasının 1 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise bu yıl 22 milyar dolara ulaşmıştı. Yetkililer, imzalanacak anlaşmalarla hedefin, ticaret hacmini 2015 yılı sonuna kadar 35 milyar dolara ulaştırmak olduğunu vurguluyor. Bu süreçte İran, Türkiye’nin Orta Asya pazarına açılan kapısı haline gelmiş olacak.


Hakkı Kurban/Akşam


Geri Dön