Türkiye ile Malezya arasında yeni bir protokol imzalandı!
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bugün imzalanan değiştirilen protokolle, mal ticaretine dayalı mevcut serbest ticaret anlaşmasını hizmet ticareti ve yatırım konularında çok daha kapsamlı hale getirileceğini açıkladı." şeklinde konuştu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Malezya'nın 3,5 milyar dolarlık ikili ticaretiyle Türkiye'nin Güneydoğu Asya'daki ana ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, "Bugün imzaladığımız revize protokolle halihazırda mal ticareti temelinde olan serbest ticaret anlaşmamızı hizmet ticareti ve yatırım konularının dahil edilmesiyle çok daha kapsamlı hale getiriyoruz." şeklinde konuştu.
Muş, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mohamed Azmin Ali ile Bakanlıkta ikili görüşme gerçekleştirdi. Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi'nin ilk toplantısına bakanlar başkanlık etti. Ardından, Devletlerarası Serbest Ticaret Anlaşmasının Gözden Geçirilmesine İlişkin 1 No'lu Protokol ile Ortak Ekonomik ve Ticari Konsey Toplantı Protokolü'nün imza töreni gerçekleşti.
Muş, burada yaptığı konuşmada, bugünden itibaren gözden geçirdikleri Türkiye-Malezya Serbest Ticaret Anlaşması'nın açtığı yeni bir sayfanın temellerini attıklarını söyledi.
Malezya'nın 3,5 milyar dolarlık ikili ticaret hacmiyle Güneydoğu Asya'da Türkiye'nin başlıca ticaret ortaklarından biri olduğuna işaret eden Muş, "Bugün imzaladığımız revize protokolle halihazırda mal ticareti temelinde olan serbest ticaret anlaşmamızı hizmet ticareti ve yatırım konularının dahil edilmesiyle çok daha kapsamlı hale getiriyoruz." dedi.
Bakan Muş, bugün ikili ticaret, mal, hizmet ve yatırımlar alanında iş insanları için serbest ekonomik ortamı ilan ettiklerini ve bu gelişme ışığında tamamlanan anlaşmaların ikili ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve tanıtılması vizyonunu desteklediğini duyurdu. ekonomik ilişkiler. İyi olacağını düşündüğünü söyledi.
Bu bağlamda Muş, yüksek değerli hizmet sektörlerinin gelişimini dikkate alan, verimli uygulamalarla ekonomik öngörülebilirliği artıran ve eyaletler arası ticareti ve yatırımı teşvik eden bir ortaklık modeli oluşturduklarını kaydetti. Bakan Muş, ardından şunları belirtti:
"Bu anlaşmayla Türkiye ve Malezya küresel ekonominin halihazırdaki zorlu iklimiyle iş birliklerini daha da güçlendirecek ve ticari ilişkilerini daha derin şekilde geliştirme imkanına kavuşacaktır. Anlaşmayla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi ve kültürel bağlarımızı kalıcı ekonomik ilişkilerle destekleme vizyonunun Malezya nezdinde bir kez daha teyit edildiği kanısındayım. Bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum."
Muş, dünya ekonomisinin karmaşık bir süreçten geçtiğini belirterek, tek taraflı ticari korumacılığın etkilerinin yükselişine ve düşüşüne rağmen hala devam eden salgının dünya ticaretinin tüm dinamiklerini derinden sarstığını ve krize neden olduğunu vurguladı.
Tüm bunlara ek olarak Muş, doğası gereği bölgesel olmasına rağmen, dünya genelindeki siyasi gerilimlerin etkisindeki mevcut istikrarsızlığı artırdığını belirterek, son olarak şunları söyledi:
"Bu süreçte ekonomik ilişkilerdeki kazan kazan felsefesinin yok sayılmasının küresel ticarete ne gibi zararlar verebileceğini ve ticaret diplomasisinin önemini tekrar idrak ettik. Türkiye olarak bu süreçleri doğru şekilde analiz ederek hem dünya arz güvenliğini hem de özel sektörün önceliklerine yönelik kritik adımlara öncülük ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bunun neticesinde ticaret diplomasisini etkin ve verimli kullanımı sayesinde inşa edilen yeni iş birlikleri ve özel sektörümüzün yüksek gayretleriyle Türkiye'nin ihracatını 2021'de 225 milyar dolar düzeyinin üzerine çıkarttık. Mevcut küresel zorlukları aşabilmemizde ve ihracat rekorları kırabilmemizde geçmiş dönemde tesis ettiğimiz serbest ticaret anlaşmalarının bir çıpa görevi gördüğüne ve hızla ileriye sıçrayabilmemizde önemli rol oynadığına inanıyorum. Bugün revize ettiğiniz anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle hem Türkiye hem Malezya ticaretin ve yatırımların hızla gelişeceği rekabetçi bir yapıyı inşa edecek, küresel olumsuzluklara karşı hem ikili hem de çok taraflı ilişkilerini geliştirebilmek adına güçlü bir çıpaya sahip olacaktır. Malezya ekonomisinin salgın sonrası yakaladığı güçlü büyüme ivmesiyle kısa sürede küresel alanda daha önemli bir oyuncu haline geldiğine şahit olduk. Malezya'nın bu hızlı gelişimini yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde revize anlaşmamızın yürürlüğe girmesi ve daha yoğun temaslarla Türkiye Malezya mevcut başarı hikayelerinin göstergesi niteliğinde olacak iş birlikleri ve ortaklıklar kurulmasını heyecanla bekliyoruz. Revize anlaşmanın iki ülkeye hayırlı olmasını temenni ediyorum."
ABD'den flaş İran hamlesi! Tam 8 şirket yaptırım listesine eklendi! |
Emekli promosyonunda son 24 saat! 10 bin TL almak için acele edin! Hemen bakmayan, bin pişman! |
Aileler dikkat! Bu fırsat kaçmaz! Karşılıksız ve geri ödemesiz bin 300 TL! |