02 / 05 / 2024

Türkiye İMSAD Kasım 2018 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İMSAD Kasım 2018 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre 1,82 puan geriledi ve 83,81 puan seviyesine indi. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Kasım'da 83,81 puan olarak gerçekleşen Bileşik Endeks raporunda, önümüzdeki aylara ilişkin güven ve beklentilerdeki gerilemenin, mevsimsel yavaşlamanın da etkisiyle inşaat malzemeleri sanayisinde küçülme yaşanabileceği endişesini artırdığı bildirildi. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer alıyor:

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Kasım ayında geriledi. Bir önceki aya göre 1,82 puan düşen Endeks, 83,81 puan seviyelerine indi. İnşaat sektöründe yaşanan talep ve finansman sorunları, inşaat malzemeleri sanayisini giderek daha çok etkiledi. Buna bağlı olarak da güven ve beklentilerde zayıflamanın sürdüğü inşaat malzemeleri sanayisinin, tedarik ve satış zincirinde de sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

İhracat hariç diğer faaliyetlerde gerileme yaşandı


İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Kasım'da da küçülmesini sürdürdü. Böylelikle gerileme dördüncü ayına taşındı. Faaliyetlerde gerilemenin ana sebebi müteahhitlik ve inşaat sektöründe artan sıkıntıların yarattığı iç talepteki keskin daralma meydana geldi. Faaliyet Endeksi Kasım'da bir önceki aya göre 3,2 puan düştü.

İhracat hariç diğer faaliyetlerde kuvvetli gerilemeler de ortaya çıktı. Kasım'daki gerileme Ekim'a göre daha fazla oldu. Yurtiçi satışlar Kasım'da hızlanarak geriledi. İhracat artışı ise Kasım'da durdu. Yurtdışı satış fiyatlarında ise gerilemeler arttı. İnşaat sektörünün mevsimsel olarak durağanlaştığı bir döneme girilmesi sebebiyle önümüzdeki birkaç ayın, inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri için sıkıntılı geçeceği öngörülüyor.

Güven Endeksi, iç pazardaki daralmaya daha duyarlı hale geldi


Kasım ayında da devam eden Güven Endeksi’ndeki gerilemede, inşaat sektöründe yaşanan daralmalar da etkili oldu. İnşaat malzemeleri sanayisinin kendi tedarik ve satış zinciri içindeki güven de azaldı. Kasım ayında faaliyetlerdeki gerilemenin hızlanarak devam etmesi de güveni olumsuz etkiledi ve güven seviyesi bir önceki aya göre 1,5 puan düştü. Kasım ayında güven seviyesi, 15,3 puan fark ile geçen yılın Kasım güven seviyesinin çok altında kaldı.

Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin güven kaybı yavaşlayarak da olsa Kasım ayında devam etti. Yurtiçi pazarlarda Kasım'da da güven kaybı gerçekleşti. İhracat pazarlarında ise güven Kasım'da durağanlaştı. Güven Endeksi’nin hassasiyeti de giderek iç pazardaki gelişmelere yöneldi. Bu sebeple güven seviyelerinde iyileşme için iç pazarda iyileştirici ve güven artırıcı adımlara ihtiyaç duyulduğu görülüyor.

Beklenti Endeksi’nde yaşanan gerileme sekizinci ayına ulaştı


Faaliyetlerdeki daralmanın sürmesi ve güven kaybı beklentileri, sektörü olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Beklentiler daha çok inşaat sektörüne ve iç pazardaki daralmaya ilişkin endişeler sebebiyle düşüyor. Beklenti Endeksi, Kasım'da bir önceki aya göre 2,2 puan geriledi. Böylece son 8 ayda beklentilerde toplam 18,7 puan gerileme görüşdü. Bu gerileme ile beraber Kasım ayı beklenti seviyesi geçen yılın aynı döneminin beklenti seviyesinin 15,5 puan altına indi.

İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerde gerileme, Kasım ayında da sürerek sekizinci ayına ulaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde düşüş sürdü. Yine gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişleri de Kasım'da durağanlaştı. Üretim, yatırım ve istihdam beklentileri ise gerileme göstermeyi sürdürdü.


Geri Dön