22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye Irak'a 7 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı yaptı

Türkiye Irak'a 7 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı yaptı

Zafer Çağlayan Irak'a  bu yıl 7 milyar dolarlık müteahhitlik yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi




80 kişilik işadamı heyetiyle Irak'a çıkarma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Körfez'e Irak üzerinden ineceği mesajı verdi. Bakan Çağlayan ayrıca Irak'a offset anlaşması önererek, 'Siz bize petrol verin, biz size hastane yapalım' dedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün beraberlerindeki 80 kişilik işadamı heyeti ile Irak'a çıkarma yaptı. Türk heyetinin ilk durağı Basra olurken, böylece Türkiye, ilk defa Irak'ın güneyine indi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin, Irak'ın ekonomik başkenti olan Basra üzerinden Körfez pazarına açılacağını söyledi. Çağlayan, Irak'a yapılacak tüm yatırımların iki ülkenin ortak komisyonu ile belirleneceğini de kaydetti.

BASRA'YA İLK RESMİ ZİYARET
Basra'yı ziyaret eden ilk yabancı resmi heyet Türkiye'den olurken, Çağlayan ve  Davutoğlu, ilk olarak Basra Valiliği'ni ziyaret etti, Ardından da Iraklı işadamlarının da katılımıyla Türk-Basra İş Konseyi gerçekleştirildi. 

IRAK'IN GÜNEYİNE İNİYORUZ
Burada konuşan Devlet Bakanı Çağlayan, şimdiye kadar kuzey Irak ve Bağdat'ta iş yaptıklarını belirterek, şimdi bunu çeşitlendirerek Güney Irak'a da indiklerini kaydetti. Çağlayan, bu çerçevede Basra, Necef ve Nasiriye'nin önemine dikkat çekerek, buradan Körfez ülkelerine açılabileceklerini söyledi. Çağlayan, 'Türk işadamları buradan Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Suudi Arabistan'a ihracat yapabilecek. Basra'da, limanı ve   üç ülkeyle sınırı olması nedeniyle önemli bir potansiyel var. Bağdat, başkent ama Basra ekonomik başkent. Basra'yı ticaret üssü yapmak istiyoruz. Derin işler yapılacak bir bölge. Burada altyapı ve üst yapı projeleri için imkanlar var' diye konuştu.

DÜĞÜN SÖZÜ VERDİ
Çağlayan, OSTİM'in de Basra'da organize sanayi bölgesi oluşturacağını kaydederken, 'Buraya mal satmaya değil, yatırım yapmaya ve sizin için istihdam oluşturmaya geldik' dedi. Çağlayan, Basra'da kağıt, gübre ve kimyasal konusunda şu anda çalışmayan 6 fabrikayı Türk işadamlarının alıp işleteceğini aktardı. Çağlayan, 'Düğünlerde dendiği gibi iyi günde kötü günde Irak'ın yanındayız. Geleceğin yükselen yıldızı olan Irak'ın nasıl kötü gününde yanında olduysak, bundan sonra da yanındayız.Yaşasın Türkiye ve Irak dostluğu' diye konuştu.

YATIRIMLARA ORTAK KOORDİNASYON
Çağlayan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önceki Irak ziyaretinde kendi alanıyla ilgili 6 anlaşma yapıldığını anımsatırken, bu gezide buna üç anlaşma daha ekleneceğini ifade etti. Çağlayan, 'Irak'a yapılacak yatırımları ardık Türk Dış Ticaret Bakanlığı, Irak Ticaret Bakanlığı ve Irak'taki Ulusal Konseyi'nin koordinasyonunda belirlenecek. Irak'a yapılacak tüm yatırımlar ortak koordine edilecek' dedi. Çağlayan ayrıca, Irak'a offset anlaşması önerisinde de bulunarak, 'Siz bize petrol ve petrol ürünleri verin, biz de karşılığında sizin bina okul ve hastane inşaatlarınızı yapalım' diye konuştu.
Çağlayan, 2010 yılına kadar Irak'a iki yeni sınır kapısı daha açacaklarını belirterek, bunlardan birinin Şinova'da, diğerinin de  Suriye sınırına yakın bir yerde yapılacağını aktardı.  Çağlayan, sınırda ortak lojistik merkezi kuracaklarını belirterek, bunun yanında Irak'ta serbest bölge oluşturulmasına destek verip ortak serbest bölge kuracaklarını ifade etti. Çağlayan, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması mutabakat zaptı imzalandığını, teknik ekiplerin de oluşturulduğunu söyledi. Çağlayan, Irak'la karşılıklı fuarlar ve Irak Yatırım Konferansı düzenleyeceklerini anlattı.

Türkiye'de 70 il Irak'a ihracat yapıyor
ÇAĞLAYAN, Irak'a geçen yıl 3.9 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılki rakama ulaşıldığını ve 7 milyar dolarlık da müteahhitlik yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'de 70 ilin Irak'a ihracat yaptığını ve ilk 11 ilin Doğu ve Güneydoğu'dan olduğunu kaydeden Çağlayan, 'Demir, çimento ve gıda gibi temel ürünler bizden gidiyor. Şırnak'ın ihracatının yüzde 94'ü, Mardin'in ihracatının yüzde 98'i, Muş ihracatının yüzde 98'i  Siirt'in ihracatının yüzde 85'i Irak'a yapılıyor. Antep'in Irak'a ihracatı  milyar doları geçti, Şırnak'ın 400 milyon dolar, Mardin'in 270 milyon doları buldu. Şırnak ve Mardin, Ankara'dan daha fazla Irak'a ihracat yapmış' diye konuştu.

Altın ülkesine Türk çıkarması
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 140 kişilik bir heyetle bugün ış ticaret gezisine başlayacağı Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC), dünyanın en büyük platinyum, altın ve krom üreticisi. Zengin elmas, kömür, demir cevheri, manganez, nikel, fosfat, kalay, uranyum, elmas, bakır, vanadyum ve tuz yatakları bulunan GAC'den Türkiye'nin  ithalatının hemen hemen tamamını altın oluşturuyor. Altyapı için 60 milyar dolarlık yatırım programlayan GAC, Türk müteahhitlik sektörü için önemli potansiyel oluştururken, FIFA Dünya Kupası'nın 2010'da GAC'de yapılacak olması nedeniyle yatırımların hızlandırıldığı belirtiliyor. Bakan Çağlayan, Johannesburg ve Cape Town'da bazı resmi görüşmeler yapacak, işadamları ise ikili görüşmelerde bulunacak. Heyet, 6 Kasım'da Türkiye'de olacak.

Deniz ÇİÇEK/Akşam


 


Geri Dön