28 / 04 / 2024

Türkiye İran'la inşaat alanında işbirliği yapacak!

Türkiye İran'la inşaat alanında işbirliği yapacak!

İran ile Batı arasında imzalanan nükleer anlaşma, ambargo nedeniyle daralan Türkiye-İran ticaret, inşaat ve enerji ilişkilerini yeniden canlandırdı.



İran ile Batı arasında imzalanan nükleer anlaşma, ambargo nedeniyle daralan Türkiye-İran ticaret,inşaat ve enerji ilişkilerini yeniden canlandırdı.  Ankara  ve Tarhan, ticari ortaklığını bir üst seviyeye çıkarmak için karşılıklı hazırlık başlattı. Onlarca sektörden çok sayıda Türk ve İranlı işadamı heyeti, karşılıklı ziyaretler için program yaptı. 


PETROL İTHALATI KATLANACAK


TPAO ile BOTAŞ'ın da, önümüzdeki süreçte Tahran'a giderek İranlı mevkidaşları ile görüşeceği ve bu ülkeyle enerji işbirliğini artırmanın yollarını arayacağı vurgulanıyor. Türkiye, İran'dan halihazırda yıllık 12 milyar metreküp seviyesinde doğalgaz alıyor. Ankara öncelikli olarak bu seviyeyi artırmayı planlıyor. Türkiye'nin İran'dan günlük olarak aldığı 110 bin varil petrolün de, 200 bin varil seviyesine yükseltilmesi planlanıyor. 


100'e yakın Türk firması faaliyette


Tahran’da 100’e yakın Türk firması faaliyet gösteriyor. Tebriz’de 2005 yılında kurulan, ülkenin ilk ve tek Serbest Yabancı Yatırımcı Bölgesi'nde ise Türk işadamlarına ait 38 yatırım bulunuyor. Ankara'nın hedefinin yakın vadede bu sayıyı 500'ün üzerine çıkarmak olduğu dile getiriliyor.



Akşam


Geri Dön