02 / 05 / 2024

Türkiye kablo sektörü, yatırımlarla 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştı!

Türkiye kablo sektörü, yatırımlarla 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştı!

2013 yılında 2.2 milyar dolarlık ihracat yaparak, dünya kablo ticaretinden yüzde 3.2'lik pay alan sektörde, bu yılın ilk beş ayında ise yaklaşık 970 milyon dolarlık ihracat yapıldı...



2013 yılında 2.2 milyar dolarlık ihracat yaparak, dünya kablo ticaretinden yüzde 3.2'lik pay alan sektörde, bu yılın ilk beş ayında ise yaklaşık 970 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Alternatif pazar arayışlarına yönelen firmaların etkisiyle 2023 yılında 8 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektörün hedef pazarları ise Amerika ve Afrika oldu. Sektör aktörleri, Avrupa ve Ortadoğu'ya yapılan ihracatın da orta vadede artacağı görüşünde birleşiyor. 

Son yıllarda inşaat sektöründeki gelişme, enerji yatırımları ve diğer sektörlerin ihtiyaçları ile birlikte global pazarda önemli bir konuma gelen Türkiye kablo sektörü, yapılan yatırımlarla 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştı. Dünyada kablo sektörünün dış ticaret hacmi 2012 yılı verilerine göre, yaklaşık 70 milyar doları bulurken, Türkiye bu ticaretten yüzde 3.2'lik pay aldı. Sektörün önümüzdeki yıllarda bu oram daha da artırabüeceği fikrinde birleşen sektör aktörleri, ürün ve satış odaklı stratejiler geliştirilerek ihracat artışımın sağlanabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. İhracatta yeni pazarlara yönelerek, 2023 yalındaki 8 müyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak isteyen sektörde, yeni dönemde öne çıkan pazarların başmda Amerika ve Afrika geliyor. Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıkların sektör ihracatım sekteye uğrattığı tespitini yapan uzmanlar, daha istikrarlı pazarlara yönelme yoluna giden sektörün bu sayede yü sonu hedeflerini yakalayabileceğini ehle getiriyor. 


TSE belgeli firmalar yüzde 80 paya sahip Sektörün 2013'teki ihracatı değer olarak bir önceki yıla göre yüzde 4'lük artış gösterdi. Yine miktar olarak da sektör 2013 yılında yüzde 7'lik artış yakalamış durumda. Halen yaklaşık 100 firmanın yer aldığı sektörde TSE belgesine sahip 55 firma içindeki ilk 20 firma, sektörün iç pazar ve ihracatta yüzde 80'lik dilimini teşkil ediyor. Yaklaşık 7 bin kişinin istihdam edildiği kablo sektörünün ihracat pazarlarında ilk beşte Irak, İngiltere, Türkmenistan, İsrail ve Almanya bulunuyor. Son beş yüda kapasitesini artıran kablo fabrikaları, yeni işler almak için alternatif p azar arayışlarım da sürdürüyor. 


İhracatta pazar çeşitliliğine gidilmesi gerektiği belirtilirken, beş yıl içinde Afrika ve Amerika'nın sektörün başlıca ihraç pazarları araşma gireceği tahmini yapılıyor. Bu noktada Afrika'nın altyapı yatırımları açısından gelişimini tamamlamamış en büyük pazarlar arasında bulunduğuna dikkat çeken sektör aktörleri, yemden yapüanacak bir Ortadoğu'nun da sektörün iş hacmini artıracağı fikrinde birleşiyor. Özellikle Irak ve Suriye gibi ülkelerin, üerleyen dönemde önemli kablo ihtiyaçlarının doğacağı bildirilirken, Kablo ve İletken Sanayicileri Derneği bu ülkelerle iş yapacak olan firmaları temkinli olmaları konusunda uyarıyor. 

Sertifikasyon sorunu rekabeti etkiliyor Sektörün sorunları noktasında ise standart dışı ürünlerin haksız rekabete neden olması eleştiriliyor. Sertifikası olmayan, kalitesiz Uzak Doğu ürünlerinin fiyat avantajları nedeniyle sektörde kullanılmasının yüksek teknolojiyle üretim yapan firmaların ürünlerinin pahalı algılanmasına neden olduğu ifade ediliyor. 


1 MİLYAR $ 2013 YILI İHRACATI 


Diğer yandan TSE'nin kablo için verdiği standartların ve belgelerin iç ve dış pazarda önemli bir katma değere sahip olmadığı fikrinde birleşen sektör aktörleri, uluslararası sertifikasyon sorununun çözülmesi gerektiğini iletiyor. Sektörün hedef pazarlarda istenilen ek sertifikasyon işlemlerine 2013 yılında, 3 milyon dolar ödediğinin altım çizen Kablo ve İletken Sanayicileri Derneği, Türkiye kablo sektörünün uluslararası sertifikasyon sorununun çözülebilmesi için, sektörün tüm ihtiyaçlarım karşüayan ve devlet tarafından desteklenecek, Yakın Doğu ve Avrasya'yı da kapsayacak, tüm bölgeye hizmet verecek şekilde yapılanmış bir laboratuvar ve sertifikasyon kurumunun faaliyete geçmesi önerisinde bulunuyor. 


Dünya Kablo Sanayii


Geri Dön