05 / 11 / 2024

Türkiye kentsel dönüşüme 1,5 trilyon lira ayırdı!

Türkiye kentsel dönüşüme 1,5 trilyon lira ayırdı!

Yılda 70 milyar lira ayrılması planlanan kentsel dönüşümde en fazla düşünülen finansman meselesi. Kentsel dönüşümü gerçekleştirmenin en ulaşılabilir yolu, yabancı yatırım fonları olarak görülüyor.




Yılda 70 milyar lira ayrılması planlanan kentsel dönüşümde en fazla düşünülen finansman meselesi. Ne devletin ne de özel sektörün tek başına altından kalkmasının mümkün olmadığı kentsel dönüşümü gerçekleştirmenin en ulaşılabilir yolu, yabancı yatırım fonları olarak görülüyor.


Türkiye’de toplam 20 milyon bina bulunuyor. Bunların 3’te biri afet riski taşıdığı için yenilenmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar 120 milyon metrekarelik bir alanı riskli ilan etti ve bu alanlarda dönüşüm çalışmaları devam ediyor. 


Kentsel dönüşümün yaklaşık yıllık 70 milyar lira ve toplamda 1,5 trilyon liralık bir bütçesi olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin 20 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Ancak burada gerek hukuki ve gerekse finansman olarak oldukça fazla zorluklar bulunuyor. 


DÖNÜŞÜMÜN KİTABINI YAZDILAR


Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurucuları olan Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Prof. Dr. N. İlker Çolak, apartman ve sitelerdeki daire sahiplerine, inşaat şirketlerine, kamu yöneticilerine ve uygulayıcılara yön göstermek için “Kentsel Dönüşüm Rehberi” adındaki kitabını yenilerek ikinci baskısını yaptılar. Kitap kentsel dönüşümde yol haritası niteliği taşıyor. Kitap; süreçteki tüm paydaşları bilgilendirmek, uygulamada ortaya çıkabilecek hukuki sorunları önlemek, yasal altyapıyı yönlendirmek için ve mahkemelerde görülecek kentsel dönüşüm davalarında kaynak olarak kullanılacak.


800 BİN KONUT YENİLENDİ


Kitapta belediyelerin yürüttüğü, kenti güzelleştirme ve iyileştirme amaçlı; Belediye Kanunu 73. Madde doğrultusunda yapılan kentsel dönüşümde uygulanacak tüm süreçler ve kurallar ele alınırken kentsel dönüşümde imar planları hakkında da geniş değerlendirmeler yapılıyor.


Kitapla ilgili kentsel dönüşümün önündeki engelleri hukuki ve finansman olarak sıralayan Öngören, kentsel dönüşümün hızla ilerlemesi için halka verilen kredi desteğinin bu işe giren müteahhitlere de Bakanlık ve anlaşmalı bankalar tarafından verilmesi gerektiğini savundu. Özellikle 2016’da çıkacak yeni teşvik paketinin müteahhitleri de kapsamasının gerekli olduğunu söyledi.  Türkiye’de toplam 20 milyon konut bulunduğunu ve bunların 3’te 1’inin yenileneceğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bugüne kadar 120 milyon m2’ye yakın bir alanı riskli ilan ettiğini belirten Öngören, “Şu ana kadar yapılan çalışmalar yaklaşık 800 bin konut ve 5 milyon nüfusu kapsadı. İstanbul’da yıl sonuna kadar 100 bin konut daha kentsel dönüşüme girecek. Kentsel dönüşümün yaklaşık yıllık 70 milyar lira ve toplamda 1,5 trilyon liralık bir bütçesi olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin yaklaşık 20 içinde tamamlanması planlanıyor” dedi.


6306’DA DEĞİŞİKLİK ŞART


Prof. Öngören, proje alanında 2/3 çoğunluk sağlamasının sonrasında anlaşmayan arsaların başkalarına satışı için ve acele kamulaştırma sürecinin birkaç ayda bitmesi yönünde 6306 sayılı Kanun’da değişiklik yapılması ile kentsel dönüşümün önünün açılacağını belirtti.


Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), kentsel dönüşümde sektörün daha çok sat-yap ile yola devam  ettiğini, GYO sisteminin oluşması durumunda sektörde finansman da dahil birçok riskin ortadan kalkacağı kanaatini taşıyor. GYODER, GYO sisteminin oturması durumunda Körfez başta olmak üzere dünyaca ünlü çok sayıda fonun Türkiye’ye geleceğini, bunun da büyük bir finansmana ihtiyaç duyan kentsel dönüşümün işini kolaylaştıracağını düşünüyor. Kurulan GYO’ların borsada işlem görmesi de istenenler arasında yer alıyor.





Yeni Akit - Sedat Yılmaz


Geri Dön