22 / 12 / 2024

Türkiye mermer sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor!

Türkiye mermer sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor!

Raif Türk tarafından AA muhabirine yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin mermeri dünyayı süslüyor. Kalitesi, çeşitliliği ve işletmecilik yönüyle Türkiye, dünya mermer sektöründe Çin' den sonra ikinci sırada yer alıyor.



Türkiye'de özellikle son yıllarda gelişen mermercilik sektörü, dünyanın da dikkatinden kaçmıyor. 200'ü aşkın çeşidin bulunduğu Türkiye'den, başta Çin ve ABD olmak üzere Irak, Suudi Arabistan, Hindistan, Azerbeycan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Kanada, İngiltere, İsrail, Libya, Avustralya, Almanya, Tayvan, Türkmenistan, Katar, İtalya ve Endonezya'nın aralarında bulunduğu 147 ülkeye ihraç edilen mermer, dünyada sayısız mekanı süslüyor.


Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, AA muhabirine, Türkiye'de mermerin özellikle Afyonkarahisar, Bilecik, Isparta, Antalya, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Adıyaman, Sivas, Amasya ve Tokat'ta yoğun olarak çıkarıldığını, bu sektörde bin 300'ü aşkın mermer ocağı, bin 500 civarında fabrika ve 8 bin atölyenin bulunduğunu söyledi.


Türk, Türkiye'de mermerciliğin ilk olarak Marmara adası ve Afyonkarahisar'daki işletmecilikle hatırlandığını, sektörde yaklaşık 260 bin kişinin çalıştığını ifade ederek, mermercilik sektörünün 1985 yılından sonra hızla geliştiğini belirtti.


- "Elazığ vişnesi yıllardır dünyanın bir numaralı taşı"


 Mermerin de maden kapsamına alınmasıyla gelişmenin hızla sağlandığına dikkati çeken Türk, bu sayede bir daire başkanlığına bağlı yürütülen maden işlerinin bir genel müdürlüğe dönüştüğünü kaydetti.


Türk, mermer alanında Türkiye'nin Çin'den sonra geldiğini artık hem işletmecilik hem de kalite yönünden İtalya'nın önünde olduklarına işaret ederek, mermer makinelerinin gelişimi açısından da Türkiye'nin iyi bir yerde bulunduğunu dile getirdi.


Türkiye'de mermerin de konfeksiyon gibi moda oluşturan bir sektör olduğuna işaret eden Türk, "Moda olan taşların hemen hemen hepsi Türkiye'de var. 200'ü aşkın mermer çeşidinin sürekli üretimi sözkonusu. Bunların büyük bir kısmı dünyada yoğun ilgi görüyor. Özellikle Elazığ vişnesi yıllardır dünyanın bir numaralı taşı olarak yerini koruyor. Adıyaman'ın kahverengi mermer taşı da onu takip ediyor. Diğer illerde de çıkan ve ilgi gören çok sayıda mermerimiz mevcut" diye konuştu.


- Yıllık 5 milyar dolar üretim


Türkiye'de geçen yıl yapılan mermer ihracatının 2 milyar 223 milyon doları bulduğunu, iç piyasayla yaklaşık 5 milyar dolarlık bir mermer üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Türk, geçen yıl 8 milyon 441 bin ton mermer üretiminin yapıldığını, bunun 4 milyon tonu aşkın miktarının ihraç edildiğini belirtti.


Türk, Çin ve ABD'ye en çok mermer ihraç eden ülkenin Türkiye olduğunu, bu kapsamda 147 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Türk, geçen yılın ihracat oranlarını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.


Dünyada sayısız mekanı süsleyen mermercilikte sektör olarak bir takım sıkıntılar yaşadıklarına dikkati çeken Türk, bazı yerlerde köylülerle yaşadıkları sıkıntıların üretimin engellenmesi noktasına kadar gelebildiğini söyledi.


- "Sektörün önünün açılmasını bekliyoruz"


"Sıkıntılarımız, çevrecilik adına yapılan ancak çevrecilikle ilgisi olmayan bir takım sivil toplum kuruluşlarından da gelmektedir. Kendilerine çevreci süsü veren bu sivil toplum örgütleri haksız yere mermercileri itham etmekte ve doğa düşmanı gibi göstermektedir" diyen Türk, aksine sektörün doğa dostu olduğunu belirtti.


Türk, mermerciliğin doğanın tahrip edilmemesi için maddi ve manevi imkanlarıyla hizmetini sürdüren bir sektör olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:


"Sektör de işletmecilerimiz de bilinçleniyor. Mutlaka ekonomiye kazandırılması gereken mermer varsa bu üretilir. Ancak bunun dışında doğa mümkün olduğu kadar eski haliyle bırakılır. Hatta bazı yerlerde hiç ağaç yokken, çevre ağaçlandırılıyor. Doğaya katkıda bulunuluyor. Bir de 2012 yılında çıkarılan bir genelge sektörü sıkıntıya soktu. Bu genelge ile orman ve işletme izni ile devir prosedörü gibi işlemler Başbakanlığa bağlandı. Mermercilik yoğun bir sektör ve çok yoğun müracaatlar oluyor. En kısa zamanda Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığının bu konuyu ele alarak sektörün önünün açılmasını bekliyoruz. Gün geçtikçe sıkıntılar büyüyor ve bu ihracata da yansıyor."  


AA


Geri Dön