05 / 05 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliğinden yeşil malzeme uyarısı!

Türkiye Müteahhitler Birliğinden yeşil malzeme uyarısı!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yaptığı açıklamada yeşil inşaat malzemesinin önemine değindi. İşte TMB'nin o açıklaması...



Merakla beklenen raporda, şu ifadelere yer verildi

"Özellikle malzeme üretimi ve lojistikte karbon ayak izi sertifikasyonu konusunda hızlı adımlar atılmaması halinde küresel pazarda kayıp yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Avrupa Komisyonu 'Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması' (SKDM) kapsamında üçüncü ülkelerden gelen çimento, alüminyum, gübre, elektrik, demir ve çelik gibi ürünleri karbon vergisine tabi tutacak. Ürünlerin üretiminden ve şirketlerin faaliyetlerinden kaynaklı karbon emisyon değerleri ve buna bağlı olarak karbon salınımını azaltıcı faaliyetler büyük önem taşıyor. Bu bağlamda üretici ve hizmet sağlayıcıların, AB standartlarına uygun şekilde karbon salınımını hesaplaması ve akredite kuruluşlar tarafından doğrulama raporu temin edebilmesi için bir sistem kurulması gerekmektedir."

Emisyon Ticaret Sistemi'nin ülkemize bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi: "Salgınla ertelenen büyük çaplı projelerin hayata geçirilmesi beklenen önümüzdeki dönemde, bu alandaki ilerlemeler Türk müteahhitliği markasının gücünün korunmasında büyük önem taşıyacaktır."

- "Karbon emisyon miktarını azaltıcı projeler geliştirilmeli"

Karbon emisyon miktarını azaltıcı güdümlü faaliyetler kapsamında projeler hayata geçirilmesi, somut hedefler belirlenmesi ve gerekli aksiyonların alınması gerektiğine değinilen söz konusu raporda, "Uluslararası kuruluşlardan finansman temininde de yeşil inşaat, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi gibi kriterler sadece Avrupa projeleri için değil, bu kuruluşların destek vereceği dünyanın hemen her yerindeki projeler için de aranan özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır. " ifadelerine yer verildi.

Yine diğer bir taraftan Türkiye Müteahhitler Birliği'nin üye olduğu GlobalABC, hükümetler, birlikler ve düşünce kuruluşlarının sıfır emisyonlu, hükümetler arası kuruluşlar, yerel yönetimler, işletmeler,  verimli ve dayanıklı binalar ve inşaat sektörü ortak vizyonu dahilinde çalışmalar yürütmek için bir araya geldiği gönüllü bir ortaklık olarak biliniyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve firmalar olmak üzere toplamda 34 ülkeden toplam 204 üyesi yer alan platformun hedefleri, Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşılması için çalışılmasını teşvik etmek ve tedarik zincirinde yer alan tüm aktörleri mevcut sistemlerin geliştirilmesi, uygun maliyetli çözümlerin benimsenmesi ve özel sektör inovasyonunun desteklenmesi amacıyla harekete geçirmek şeklinde belirlendi.

Müteahhit mağduru olmamak için bunlara dikkat!

5 yıl içinde iskan alınmazsa ne olur?

Müteahhitlere müjde! Resmen 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldı!


Geri Dön