31 / 07 / 2024

Türkiye rüzgar enerjisi pazarına giriş yaptı!

Türkiye rüzgar enerjisi pazarına giriş yaptı!

Alstom, Türkiye’de yeni bir rüzgar çiftliğinin yapımı için Güriş’in bağlı kuruluşu Eolos Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. aracılığıyla Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. ile bir sözleşme imzala



Alstom, Türkiye’de yeni bir rüzgar çiftliğinin yapımı için Güriş’in bağlı kuruluşu Eolos Rüzgar Enerjisi Üretim A.Ş. aracılığıyla Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. ile bir sözleşme imzaladı.  Bu Alstom’un ülkedeki ilk rüzgar enerjisi sözleşmesi oldu.

Türkiye’nin güney bölgesinde Hatay şehrinin yakınında inşa edilecek 24 MW kapasiteli Şenköy rüzgar çiftliği her biri 3 MW kapasiteli sekiz adet Alstom ECO 100 rüzgar türbininden oluşacak olup 2011 sonları veya 2012 başlarında işletmeye alınması bekleniyor. Sözleşme hükümleri uyarınca, Alstom, rüzgar çiftliğinin tedarik, kurulum ve işletmeye alma işlerini gerçekleştirecek ve ilk beş yıl için işletme ve bakım hizmetlerini sunacak.

Türkiye’nin elektrik tüketimi yılda ortalama %8-9 oranında artış gösteriyor. Bu talebin karşılanmasına yardımcı olmak için ülke, enerji emniyetini geliştirmenin ve ithal gaza olan bağımlılığı azaltmanın bir aracı olarak hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

Türkiye’nin yaklaşık 46.5 GW kurulu üretim kapasitesi mevcut ancak bunun sadece yaklaşık 1.100 MW’ı rüzgar enerjisidir. Son yıllarda Türkiye rüzgar enerjisinde yaşanacak bir patlamanın başlangıcına tanık oldu. 2009 yılında, 343 MW ek kapasite eklenmiş olup bu yıllık bazda %75’lik bir büyüme oranına denk gelmekte. Kurulu kapasitenin yılda 500-1000 MW arasında büyümesi ve 2015’ten önce 5000 MW’den fazla bir kapasiteye ulaşılması bekleniyor. Türkiye, 2023 yılına kadar 20,000 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Yaklaşık 83 Gigawatt saat (GWh)*’lik yıllık tahmini üretim kapasitesiyle, Şenköy rüzgar çiftliği, yılda 66,000 ton CO2 salınımını engelleyecek ve yaklaşık 41,000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.
.
Bu Sözleşme, Alstom’un 3MW ECO 100 rüzgar türbini için ek bir başarı olup, türbin kapasitesi ve yüksek enerji üretimi anlamında büyük bir ilerlemeye işaret ediyor. Güriş’in ikinci rüzgar çiftliği olacak olan Şenköy projesi kapsamında Güriş ilk kez Alstom’dan rüzgar türbinleri satın alıyor.
Güriş Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Alstom’un ECO 100 türbinleriyle, Şenköy çiftliğinin yıllık tahmini enerji üretimi, proje geliştirilirken ilk başta hesaplanan üretimden yaklaşık %10 daha yüksek olacaktır” dedi.

Güriş, 50 yılı aşkın deneyimi ve yaklaşık 6,000 çalışanı ile Türkiye’deki en büyük inşaat şirketleri arasında yer alıyor. Şirket; Körfez, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa, Rusya Federasyonu ve Türkiye gibi muhtelif bölgelerde su kaynakları, enerji, endüstriyel üretim, nakliye, binalar ve boru hatları alanlarında faaliyet gösteriyor.

Alstom Rüzgar Grubu Başkan Yardımcısı Alfonso Faubel “Hızla büyüyen Türk rüzgar enerjisi piyasası, büyük bir potansiyele sahip ve bu proje ülkede bizim için büyük vaatler taşıyan bir adımdır” şeklinde konuştu ve “Yeni nesil rüzgar türbinlerimizin faydalarını Güriş’e sunmaktan ve Türkiye’nin kurulu rüzgar enerjisi kapasitesini artırma gayretini desteklemekten son derece mutluluk duyuyoruz” dedi.

Alstom, Türk enerji piyasasında 50 yılı aşkın bir süredir faal olup ülkenin hem termal hem de yenilenebilir enerji üretiminin geliştirmesine yardımcı oluyor. Ülkenin kurulu elektrik kapasitesinin %50’inden fazlasında Alstom yapımı teçhizat kullanılıyor.

*Bir gigawatt saat (GWh) bir milyon kilowatt saat’e eşittir. Bir kilowatt saat (KWh), 10 saat yanan bir 100 watt’lık elektrik ampulünün sarf ettiği enerjiye eşdeğerdir.

Alstom Hakkında
Alstom, enerji üretimi, enerji iletimi ve demiryolu altyapısı alanlarında küresel lider konumunda olup, yenilikçi ve çevre dostu teknolojiler için temel ölçütleri belirlemektedir. Alstom dünyadaki en hızlı treni ve en yüksek kapasiteli sürücüsüz (otomasyonlu) metroları yapmanın yanı sıra hidrolik, nükleer, gaz, kömür ve rüzgar dahil geniş yelpazede enerji kaynakları için anahtar teslimi entegre enerji santrali çözümleri ve ilgili hizmetleri sağlamaktadır. Özellikle akıllı şebekeler başta olmak üzere enerji iletimi için geniş yelpazede çözümler sunmaktadır. Grup 70’i aşkın ülkede 96,500 kişiyi istihdam etmekte olup 2009/10 döneminde 23 milyar Euro’yu* aşan satış hacmine sahiptir.
*Proforma rakamları

Alstom Wind Hakkında
Alstom Rüzgar Grubu, 1.67 MW ila 3 MW arasında değişen geniş yelpazede on-shore rüzgar türbinleri için saha geliştirme faaliyetleri, sistem veya anahtar komponent tasarımı ve üretimi, montaj, kurulum ve işletme-bakım hizmetlerini kapsayan entegre rüzgar çiftliği çözümleri sunmaktadır. Alstom, iki farklı rüzgar türbini platformu ECO 80 ve ECO 100 ile, farklı rüzgar sahaları ve hızlarına uygun türbinler üretmektedir. Alstom’un tüm rüzgar türbinlerinde ALSTOM PURE TORQUE eşsiz bir mekanik tasarım konseptidir ve dişli kutusu gibi diğer komponentleri savurma yüklerine karşı korumaktadır. Bugüne kadar, şirket, 110’dan fazla rüzgar çiftliğinde 2081’in üzerinde rüzgar türbini kurmuş veya kurulumuna devam etmektedir. Bu 2684 MW’ın üzerinde bir toplam kapasiteye tekabül etmektedir. Alstom’un rüzgar grubu projeleri İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, İngiltere, Japonya ve Hindistan’da bulunmakta olup, şirket Çin, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yerel ekipler kurmuştur. Ayrıca, ilk olarak İspanya’da bulunan endüstriyel yapı, 2011 yılında tam işletmeye geçecek şekilde biri Brezilya’da (Bahia Eyaleti) ve diğeri Amerika Birleşik Devleri’nde (Amarillo, Teksas) olmak üzere iki yeni birimin açılmasıyla uluslararası düzeyde gelişme gösterecektir. Şu anda Alstom’un rüzgar faaliyetlerinde istihdam edilen 1000’in üzerinde çalışanı bulunmaktadır. 


Geri Dön