03 / 05 / 2024

Türkiye, şifa turizminde liderliğe hazırlanıyor!

Türkiye, şifa turizminde liderliğe hazırlanıyor!

Türkiye medikal sağlık turizminde yabancı misafirlerine geniş ulaşım ağı, ileri teknoloji, uzman hekim, farklı konaklama seçenekleri ve uygun fiyat olanakları sunuyor. Türkiye, şifa turizminde liderliğe hazırlanıyor.



Türkiye medikal sağlık turizminde yabancı misafirlerine geniş ulaşım ağı, ileri teknoloji, uzman hekim, farklı konaklama seçenekleri ve uygun fiyat olanakları sunuyor.


Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Doğan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentte 73 hastaneyle sağlık hizmeti verildiğini, 20 hastanenin yatırım aşamasında olduğunu, özel hastanelerin de 25'inde sağlık turizmi yapılabildiğini söyledi. 


Acar, Türkiye'de sağlık turizminde göz lazer tedavisi, estetik cerrahi hizmetleri, diş tedavisi, tüp bebek, diyaliz, kalp damar cerrahisi, kulak burun boğaz, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile onkoloji hizmetlerinin başarıyla gerçekleştirilebildiğini kaydederek, "Baktığımızda yurt dışından gelen hastaların yüzde 50'sinin daha önce Türkiye'de tedavi görmüş yakınlarının tavsiyesiyle, yüzde 48'inin de internet aracılığıyla bilgi alarak Türkiye'yi seçtiğini görüyoruz" dedi. 


-Ulaşımdan konaklamaya indirim fırsatı


Doğan Acar, sağlık turizmine son yıllarda sağlanan bazı teşviklere de değinerek, Maliye Bakanlığının vergi indiriminde bulunduğunu, Ekonomi Bakanlığının da hasta yol destek teşviği verdiğini hatırlattı.


Acar, şöyle konuştu:


"Türk Hava Yolları 2013'ten bu yana tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen yolculara iki refakatçisiyle bilet fiyatlarında yüzde 20 indirim imkanı tanıyor. Bu oran ABD'den gelen yolcular için yüzde 25 olarak uygulanıyor. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı da termal turizm teşviğiyle bu alanda önemli adımlar atıyor. Yerli ve yabancı girişimcilere nitelikli termal turizm tesisi yapabilmeleri için teminat ve kullanım bedellerinde yüzde 70'e varan indirimler yapılıyor."


-En fazla Almanlar geliyor


Türkiye'nin ABD'den sonra en fazla akredite hastaneye sahip ülke konumunda olduğunu da açıklayan Acar, "Ülkemizde 9 ilde bulunan akredite hastanelerden en fazla payı yüzde 51 ile İstanbul alıyor. 2013'te Ankara'daki akredite hastane sayısı 5'den 17'ye çıkarıldı. Türkiye'ye gelen uluslarararası hastaların geldikleri ülkeler sıralamasında 2013 verilerine göre ilk sırada Almanya bulunuyor. Almanya'yı Libya, Rusya, Irak, Hollanda, Azerbaycan, İngiltere, Romanya, Norveç ve Bulgaristan takip ediyor" diye konuştu. 


-Antalya ilk durakları


Türkiye'de 894'ü kamu, 499'u özel olmak üzere toplam bin 393 sağlık kuruluşunun hizmet verdiğini dile getiren Acar, Ankara'nın da kamu hastaneleri sıralamasında birinci olduğunu bildirdi. 


Acar, uluslararası hastaların geldikleri ilk 10 şehre ilişkin de şunları söyledi:


"Geçen yılın verilerine göre Antalya'ya 87 bin 167, İstanbul'a 68 bin 842, Ankara'ya 18 bin 926 yabancı hasta gelmiş. Ülkemizi 300 bine yakın yabancı tedavi amaçlı ziyaret etmiş. Yabancı hastaların yüzde 91'i özel hastanelere geldi. Gelenlerin de yüzde 80'i göz, diş, ortopedi, kardiyoloji, onkoloji, plastik cerrahi ve beyin cerrahisi branşlarında tedavi gördü.


Toplamda baktığımızda da hastanelerimizde bugüne kadar 107 farklı ülkeden, yabancı uyruklu hasta tedavi imkanı buldu. Ayrıca ilk sırada Antalya yer alıyor çünkü bir çok ülkeden Antalya'ya direkt uçuşlar mevcut. Ankara'nın en büyük sıkıntısı direkt uçuşların sayısının az olması. Veriler değerlendirildiğinde hastane sayısı daha fazla olan başkente Antalya'dan aktarmalı olarak geldiklerini düşünüyoruz."


-Ankara için eylem planı hazırlanacak


Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Doğan Acar, Ankara'nın dünya sağlık turizminden hakkı olan payı tam olarak alamadığına da işaret ederek, kısa süre önce tüm paydaşların bir araya geldiğini ve  "Ankara Sağlık Turizmi Çalıştayı" düzenlediklerini hatırlattı. 


Çalıştay bitiminde bir eylem planı hazırlanmasına karar verildiğini bildiren Acar, sözlerini şöyle tamamladı:


"Ankara'da şu anda yaklaşık 17 bin olan yatak sayısı  Ankara  Bilkent ve Ankara Etlik'teki Entegre Sağlık Kampüsü projelerinin tamamlanmasıyla 25 bine ulaşacak. Biz de bu imkanların verimli kullanılabilmesi için önümüzdeki günlerde önemli adımlar atacağız. Ankara sahip olduğu termal kaynaklar ve hastaneler göz önünde bulundurulduğunda daha fazla turisti çekebilecek güçte. Biz eylem planıyla bunu başaracağımıza inanıyoruz. Tespitlerimize göre Ankara'da bu hizmeti verenler arasında bir rekabet ortamı oluşturulması gerekiyor. Şehrimizde medikal sağlık turizminde fiyatlarda da bir standardizasyon yok. Ayrıca klinik otel uygulamalarına da geçmemiz gerekiyor. Sağlık kolejlerinden mezun olan öğrencilerin de bu turizm çeşidine daha fazla katkıda bulunması sağlanacak."


AA


Geri Dön