05 / 05 / 2024

Türkiye Somali'nin inşası için stratejik ortak!

Türkiye Somali'nin inşası için stratejik ortak!

Somali halkı, geride kalan yıllarda şiddetli siyasi krizler, terör saldırıları, açlıkla boğuşurken her zaman yanlarında olan Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak görüyor.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Uluslararası toplum, peş peşe siyasi ve insani krizler yaşayan Somali'de olanlara genel olarak ilgisiz kalırken Türkiye, yardım elini uzatmaktan hiç kaçınmadı. 

 

- "Türkiye'nin insani girişimi milyonlarca Somaliliyi açlığın eşiğinden kurtardı"

Somalili Muhammed Şeyh Tahir, ülkesinin uzun yıllar büyük krizlerle boğuştuğunu ifade ederek, "Bunların ön önemlisi kıtlık ve savaştı. En acı vereni ise 2011'de binlerce Somalilinin kıtlık nedeniyle hayatını kaybetmesiydi." dedi.

 

Bu dönemde devreye Türkiye'nin girdiğini hatırlatan Tahir, "Türkiye'nin insani girişimi milyonlarca Somaliliyi açlığın eşiğinden kurtardı." ifadesini kullandı.

 

Somali halkı olarak Türkiye'nin desteğini her zaman yanlarında görmekten mutlu olduklarını belirten Tahir, "Türkiye, insani, ekonomik ve askeri krizleri aşmada, Somali halkı için bir emniyet supabı. Türkiye ve Somali arasındaki ilişkiler, İslami kardeşlik üzerine inşa edildi." diye konuştu.

 

Tahir, Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin uluslararası toplumun dikkatinin Somali'ye çevrilmesine yardımcı olduğunu da vurgulayarak, "Bu ziyaret, Somali tarihinde her zaman önemli bir yere sahip olacak." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'ye 3 ziyaret gerçekleştirdi. Son 20 yılda Türkiye'den başbakan düzeyindeki ilk ziyareti 2011'de gerçekleştiren Erdoğan, 2015'te ikinci, 2016'da da üçüncü Somali ziyaretini yaptı. 

 

Hasan Şurya Efrah ise Somali'de faaliyet gösteren Türk insani yardım heyetlerinin, diğer ülkelerin tümünden fazla olduğuna işaret ederek, bunun Türkiye'nin Somali'deki insani duruma gösterdiği önemi yansıttığını söyledi.

 

Türkiye'nin yardımlarıyla Somali'deki insani krizin iyileşmeye başladığını ifade eden Efrah, Türk heyetlerinin, kuraklıktan kaçan sığınmacılara günlük yemek dağıtımı yapabilmek için çadırlar kurduğunu aktardı.

 

Efrah, Türkiye'nin rolünün insani yardım dağıtmakla sınırlı kalmadığına, başka projeleri de hayata geçirdiğine dikkati çekerek, "Türkiye, Somali'de Afrika Boynuzu'nun cerrahi işlemlerin de yapıldığı en modern hastanelerini açtı. Daha önce ameliyat olmak için insanlar yurt dışına çıkmak zorunda kalıyordu." dedi. 

 

- Ülkedeki ekonomik durum

Somali ekonomisi son dönemde ülkede nispeten yakalanan siyasi istikrarın bir sonucu olarak küçük de olsa bir iyileşme içinde. 

 

Uzmanlar,  bu nispi iyileşmenin; gurbetçilerin dönmesiyle, Türk şirketleri tarafından işletilen Uluslararası Mogadişu Havalimanı ve Mogadişu Limanı'nın aylık gelirinin artmasından sonra gerçekleştiğini belirtiyor.

 

Havalimanı ve deniz ticaretinin yapıldığı Mogadişu Limanı, Somali hükümetinin en büyük gelir kaynağını oluşturuyor. Söz konusu iki kaynaktan ülke iyi bir kazanç elde ediyor. Bu, geçen senelere oranla gelirlerini artırmak için büyük genişletmeler yapan Türk şirketleri sayesinde gerçekleşti. Önceki senelerde havalimanı ile liman yerel ve yabancı şirketler tarafından yönetiliyordu.

 


Geri Dön