Türkiye Suriye dostluk parkı yaptırılması planlanıyor!
Suriye sınırında bulunan ve Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın türbesine en yakın geçişin bulunduğu, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar köyünde "Tü
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Suriye’nin Halep kenti yakınlarında bulunan Süleyman Şah türbesine en yakın kapı konumunda olan Suruç’taki Mürşitpınar Sınır Kapısının iki ülke arasında geçişlere açılması bekleniyor.
Bölgede yerli ve yabancı turistlerin dinlenip ve temel ihtiyaçlarını gidermesini sağlayacak tesislerin bulunmadığını değerlendiren Suruç Kaymakamlığı, sınır kapısının açılması durumunda, akrabalarını ziyarete gelip giden 2 ülke vatandaşlarının dinlenebileceği yer oluşturup, Lozan Antlaşmasıyla Türk toprağı kabul edilen Osmanlı’nın dedesi Süleyman Şah’ın türbesinin tanıtılması amacıyla, "Süleyman Şah Türkiye Suriye Dostluk Rekreasyon Alanı" adlı bir proje hazırladı.
Açıldığında Mürşitpınar Sınır Kapısından giriş-çıkış yapan turist sayısını arttırıp, Türkiye-Suriye dostluğuna da katkı sunması hedeflenen projede, ilçe esnafı ve halkının sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına da etki etmesi amaçlanıyor.
Karacadağ Kalkınma Ajansının "turizm alt yapı programı"na başvuruda bulunulan projenin kabul edildiği öğrenildi. İhale sürecinin ardından projenin kısa sürede hayata geçirilmesi planlanıyor.
İçerisinde Süleyman Şah ve Türkiye-Suriye dostluk anıtı, yöresel ürün üretim ve satış noktaları, kıl çadır, küçük bir mescidin bulunacağı parkta 20 dekar arazi yeşillendirilip, yaklaşık 70 dönümlük alan da ağaçlandırılacak. Projenin bütçesinin yüzde 65’inin Karacadağ Kalkınma Ajansı ve yüzde 35’inin de proje ortağı Şanlıurfa İl Özel İdaresi tarafından karşılanması bekleniyor.
-SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ-
Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah, iki muhafızıyla birlikte 1086 yılında Fırat Nehri’ni geçerken şehit olmuş ve aynı mevkide bulunan Caber Kalesinde toprağa verilmiş, Yavuz Sultan Selim döneminde fethedilen bölgede daha sonra Süleyman Şah adına burada türbe yaptırılarak, Osmanlı’nın dedesinin mezarı daha belirgin hale getirilmiş.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında Rakka kentine bağlı bir nahiye iken, 1. Dünya Savaşı sonunda Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 20 Ekim 1921 tarihinde, Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması’nda Suriye topraklarında kalan türbenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin toprağı olduğu ve burada Türk Bayrağı’nın dalgalandırılması ve muhafız bulundurulması kabul edildi.
Lozan Antlaşmasıyla da bu hak aynen korundu. Caber Kalesi’ndeki türbe, Suriye Devleti’nin, kendi topraklarında yaptığı Tabka Barajı’nın suları altında kalacağını bildirmesi üzerine, 1973 yılında Halep - Haseki karayolu üzerinde, Fırat Nehri’nin doğu kıyısında Halep’e bağlı Karakozak mevkisindeki şu andaki yerine taşındı.
AA