28 / 12 / 2024

Türkiye tuğla ve kiremit imalatının yüzde 20'si Turgutlu'da!

Türkiye tuğla ve kiremit imalatının yüzde 20'si Turgutlu'da!

Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gökhan Görçiz yaptığı açıklamda "Şu an Turgutlu'da 35 tuğla ve kiremit fabrikası bulunuyor" dedi




İnşaat sektörünün en önemli girdilerinden biri olan tuğla ve kiremit üretiminin beşte biri Turgutlu'da gerçekleştiriliyor. Turgutlu'da tuğla ve kirergit üretiminin çok eskilere dayandığını, Türkiye'nin ilk üç kiremit fabrikasından birinin ilçede kurulmuş olduğunu söyleyen Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gökhan Görçiz, "Şu an Turgutlu'da 35 tuğla ve kiremit fabrikası bulunuyor. Bunların 24'ü derneğimize üye" dedi. Dernekte öncelikle sanayici dayanışması sergilediklerini, bunun dışında, çalışanları eğitmek için çeşitli programlar düzenlediklerini aktaran Görçiz, "Üniversitelerde, özellikle mimarlık, inşaat ve makine mühendisliği bölümlerinde tuğlanın, kiremitin kullanımı, standartları konusunda bügi vermek amacıyla derslere katüıyoruz. Üniversitelerle iş birliği yapıyoruz, çeşitli Ar-Ge projeleri geliştiriyoruz. En son KOSGEB desteği ile sandviç duvar dediğimiz, yalıtımlı duvar modelinin sağlamlaştırılması için özel metal bağlantıları içeren bir proje yürüttük. Ortaya çıkan metal bağlantüı ürünü deprem deneyine tabi tuttuk ve metal bağlantısız sisteme göre yüzde 86 daha sağlam olduğunu belirledik. Şimdi bunu tüm Türkiye'ye yaymak ve zorunlu hale getirmek için çalışıyoruz" açıklamasını yaptı. Projelerinin sadece ürün geliştirmeye yönelik olmadığım ifade eden Görçiz, buna, "Bin 800 işçiye mesleki eğitim verdik, 300 personelimiz ilkyardım eğitimi aldı" örneğini verdi. 

Turgutlu'daki 35 fabrikanın toplamda yaklaşık 525 konutluk günlük üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Dr. Gökhan Görçiz, "Bunu yüa yayarsak 200 bine yakın konut ediyor. Tüm Türkiye'de şu an yıllık 1 milyon konutluk tuğla üretim kapasitesi olduğu düşünülürse, bunun yaklaşık yüzde 20'sini Turgutlu'daki üreticilerin yaptığı ortaya çıkar. Türkiye'de Turgutlu dışında Salihli, Afyon, Çorum, Boyabat, Erbaa, Tekirdağ bölgelerinde imalat yoğun. En yüksek kapasiteye sahip bölgeyiz. 

Şu an tüm fabrikalar aşağı yukarı tam kapasite çalışıyorlar" ifadesini kullandı. Görçiz, 1999 depremine kadar Turgutlu'da 80'e yakın fabrika bulunduğunu, o günden bu yana 45-50 fabrikanın kapandığını bildirdi. Görçiz, şunları söyledi: "Önce üretim azaldı ama daha sonra fabrikalar kendilerini yenileyerek, kapasite artırarak Turgutlu'yu eski kapasitesine ulaştırdılar. 20 " yıl önce de yaklaşık bugünkü kadar üretim vardı. O zaman bunu 80 firma yapıyordu, şimdi 35 firmayapıyor" diye konuştu. 

"İhracat imkanımız kısıtlı" Kümelenme ile ilgili çalışmalar da yaptıklarını ifade eden Görçiz, şunları söyledi: "KOSGEB projesi bunun sonucunda ortaya çıktı. 

Celal Bayar Üniversitesi ile birlikte çalıştık, onlardan destek aldık, analizler Dokuz Eylül Üniversitesinde yapıldı. Yaklaşık altı aylık bir çalışma oldu. Aynı zamanda ihracat konusunda ortak çalışmalarımız devam ediyor. Daha çok Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik pazar araştırmaları yapıyoruz. ihracat imkanımız çok kısıtlı. 

Bu çalışma sonunda şartlara bağlı olarak ihracat gelişebilir." Şu an ulaştırmada kendileri için tek alternatif olan karayolunun maliyetlerini artırdığını anlatan Görçiz,sektörde en önemli sıkıntının yakıt konusundayaşandığım söyledi. 

Görçiz, "Yakıt olarak toz kömür kullanıyoruz. Ama kaliteli toz kömür bulamıyoruz. Doğalgaz pahalı olduğu için doğalgaza geçişimiz mümkün görünmüyor. Kullandığımız toz kömürün yaklaşık yüzde 20-25'ini Türkiye Kömür İşletmelerinden, kalanım özel ocaklardan alıyoruz. Ama standart olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz" dedi.


Dünya Bölge


Geri Dön