30 / 04 / 2024

Türkiye turizmde 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı!

Türkiye turizmde 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı!

Turizmde yıllık 26 milyar dolarlık ciroya ulaşan Türkiye, Gürcistan,İzlanda, Kırgızıstan ve Kosova'nın da bulunduğu 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı. Turizm cirosu Seyşeller, Bahamalar ve Maldivlerin ortalama 6 katına ulaştı...





TURİZMDE yıllık 26 milyar dolarlık ciroya ulaşan Türkiye, aralarında Gürcistan,İzlanda. Kırgızıstan ve Kosova'nın da bulunduğu 88 ülkenin bütçesini geride bıraktı.
Türkiye'nin turizm cirosu, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Seyşeller, Bahamalar ve Malplerin ortalama ekonomik büyüklüsünün yaklaşık 6 katına ulaştı.
Türkiye Otelciler Federasyonunca (TÜROFED) hazırlanan 6 aylık genel değerlendirme ve Türkiye'nin gelecek 4-5 yıllık hedeflerinin yer aldığı rapordan derlenen bilgilere göre. 26 milyar dolarlık işlem hacminin ağırlığını, konaklama. yiyecek içecek ve lokantacılık sektörü oluşturuyor.
Söz konusu işlem hacminden elde edilen ciro ise inşaattan perakende ticarete. tarımdan gıda üretimine kadar 54 ana ve alt sektörün gelir kaynakları durumunda. Turizmde 1970'lerde 1-2 milyar dolar olan ciro, 1980'Ii yıllarda 3-5 milyar dolar aralığına yükselirken 1990'lı yıllarda hızlı büyüme sürecine giren sektörün toplam alımlan da 15 milyar doların üzerine çıktı.
2000'li yıllarda benzer büyüme rakamlarım yineleyen sektörün etkilediği diğer 54 sektörden aldığı mal ve hizmetler toplamı da 26 milyar dolan bulan bir büyüklüğe geldi.
Raporda yer alan tahminlere göre turizm sektörü gerçekleştirdiği alımlarla en büyük katkıyı, gıda ve içecek üretimi sektörüne yaptı Öte yandan tarım ve hayvancılık, seyahat organizasyonu, gayrimenkul ve enerji sektörleri de turizmden yüksek oranda etkilendi.
Turizm ve konaklama sektörünün doğurduğu ekonomik değerler (milyar dolar), diğer sektörlerden mal ve hizmet alımları toplamları ise şöyle.Turizm faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği mayıs-ağustos döneminde dünvadakı turist sayısının 435 milyon olması bekleniyor. Söz konusu rakam bir yıl içerisinde gerçekletmesi beklenen toplam turist sayısının yüzde 40'ma karşılık geliyor.
Söz konusu dönemdeki havayolu rezervasyonlarında yaşanan yüzde 4'hık artış da bu tahminleri destekliyor Bu yıl dünya turizminde yüzde 3 A seviyesinde büyüme beklenirken, söz konusu büyüme tahmini UNWTO'nun dünya turizminin 2020'ye k3dar her yıl ortalama yüzde 3,8 oranında büyümesine ilişkin tahminiyle paralellik gösteriyor.

Ankara Ticari Hayat

Geri Dön