23 / 12 / 2024

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor!

Türkiye Varlık Fonu kuruluyor!

Türkiye, G20 ülkeleri arasında varlık fonu olmayan tek ülkeydi. KHK ile Türkiye Varlık Fonu kuruluyor, bir çok vergi istisnası ve teşvik getiriliyor.



Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, özel hukuk hükümlerine tabi Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak.


Şirket, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ticaret siciline resen tescil olunacak.


Borsalarda işlem gören yerli ve yabancı şirketlerin hisse senetleri, Türkiye'de kurulan ihraççılara ait paylar, alım satımı yapılabilen yabancı kamu, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, ihraççı payları, vadeli mevduat, katılma hesabı, tüm tahsisli Hazine taşınmazları ve mevduat sertifikaları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçları, şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleştirilecek.


Fon katılma payları, repo ve ters repo işlemleri, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, varantlar ve sertifikalar, takasbank para piyasası işlemleri, türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçları ve ikraz iştirak senetleri, ulusal yatırımlar ile uluslararası alanlarda diğer devletler veya yabancı şirketler tarafından yapılacak yatırımlara iştirak ve diğer yatırım araçları işlemleri de şirket tarafından Fon adına yapılacak.


Türk Ticaret Kanunu'na tabi olmaksızın paylara tanınacak imtiyazlar, tasfiye, devir, birleşme, fesih, organlar, komiteler, bunların oluşumu, görev yetki ve sorumlulukları, hesapları ve karlarının dağıtımının yer aldığı esas sözleşmesi doğrudan tescil ve ilan edilecek.


Kuruluş sermayesi 50 milyon lira

Şirketin 50 milyon ira olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak.


Şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Ayrıca gerek görülmesi halinde, Türkiye Varlık Fonu'na bağlı alt fonlar kurulabilecek.


Tasarıyla, Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları da belirleniyor.


Şirketin ve Türkiye Varlık Fonu'nun finansal tabloları, bağımsız denetçi tarafından denetlenecek.


Mükellefiyetlerden muaf tutulacak

Şirket ve Türkiye Varlık Fonu, elektrik ve havagazı tüketim vergisi ve yangın sigortası vergisi hariç olmak üzere Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden, satın alınan ve satılan taşınmazlar ile ilgili olarak tapu ve kadastro döner sermaye bedellerinden ve her türlü dava ve icra işlemlerinde teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaf tutulacak. 


Şirket ve Türkiye Varlık Fonu'nun kuruluş ve tescil işlemleri ile esas sözleşmesinin tescil ve ilan işlemleri de dahil olmak üzere faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdikleri işlemlerle ilgili düzenlenen tüm kağıtlar damga vergisinden, tüm iş ve işlemleri her türlü harçtan, her ne nam adı altında olursa olsun nakden veya hesaben banka ve sigorta muameleleri vergisi mükelleflerine ödedikleri tutarlar ile her ne nam adı altında olursa olsun nakden veya hesaben lehe aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, her türlü kredi kullanımları işlemleri kaynak kullanımını destekleme fonundan istisna olacak. 


Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hükümleri şirket tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmayacak.


Temapark ve hayvanat bahçesi için düzenleme 

Defin ruhsatı belediye tabipleri, toplum sağlığı merkezi tabipleri ile aile hekimlerince mevtanın muayenesinden sonra verilecek ve bu ruhsatın yerleşim yeri bazında hangi tabiplerce verileceği Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenecek. 


Tasarıyla, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içinde yapılmakta olan temapark ve hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve buraya gelecek ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların yer aldığı alanın bedelsiz olarak  Ankara  Büyükşehir Belediyesine 29 yıllığına tahsisi sağlanıyor. Yapılarla ilgili her türlü ölçekteki imar planı, proje, ruhsat ve benzeri işlemler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi olmaksızın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. 


Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu için teşvik 

DSİ Genel Müdürlüğü muhasebe hizmetlerinin 5 yıl daha süreyle Maliye Bakanlığı personelince yürütülmesi için değişiklik yapılıyor. 


Tapuda kişiler adına kayıtlı iken, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce mahkemelerce orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapusu iptal edilerek verilen müsadere kararı gereğince Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetine alınan fabrika veya ticarethane niteliğindeki bina ve tesislerin üzerinde yer aldığı devlet ormanlarının tapu sicilindeki vasfı halihazır durumuna uygun olarak tahsis edilecek ve orman tahdit sınırları da buna göre düzeltilecek. Bu yerlere karşılık Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin tasarrufunda bulunan taşınmazlardan orman kurmaya uygun olan, iki katı yüzölçümündeki taşınmazlar, orman olarak tahsis edilecek. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açılış izniyle faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerine de beş vergilendirme dönemi boyunca elde edilen kazançlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden istisna tutulacak. 


Tasarıyla gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların, doğrudan gider olarak indirilebilmesine imkan sağlanıyor. 


AA



Haber Dünya gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Türkiye, G20 ülkeleri arasında varlık fonu olmayan tek ülkeydi. KHK ile Türkiye Varlık Fonu kuruluyor, bir çok vergi istisnası ve teşvik getiriliyor.


Türkiye'nin ekonomik büyümesine gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması hedeflenen Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına ilişkin kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi.


Söz konusu tasarı vergi, enerji kamulaştırma ve yatırımların teşviki gibi önemli alanlarda düzenlemeler yapılmasını öngörüyor.


Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, G20 ülkeleri arasında ulusal bir varlık fonu olmayan tek ülke olan Türkiye'nin bu alandaki eksikliğinin giderilmesini amaçlıyor.


Tasarıya göre ilk aşamada devlete ait çeşitli fon ve gelirlerin belirli bir yüzdesi alınarak ilgili varlık fonunun kaynaklarının oluşturulması planlanıyor.


Zaman içerisinde ise kendi kaynaklarını yaratan bir yapıya sahip olması öngörülen fonun Türkiye'de mega yatırımların finansmanını sağlamanın yanı sıra bankacılık sisteminin finans sektöründeki hakim rolünü de azaltması bekleniyor.


Fonun ayrıca finansal stres ortamında piyasalarda stabilize edici bir görev üstlenmesi de öngörülüyor.


İlgili tasarıda ayrıca EKK'da stratejik olarak belirlenen yatırımlardan bir çok vergi istisnası ve teşvik de getiriliyor.


Dünya




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hükümet, içerisinde birçok yasa ve vergiden muaf Türkiye Varlık Fonu kurulmasından Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) alanların 29 yıllığına bedelsiz Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesine, güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyulması halinde belediyelere ait binaların İçişleri Bakanlığı’na verilmesinden cep telefonlarında verginin artırılmasına kadar çok sayıda düzenlemenin yer aldığı 75 maddelik torba tasarıyı Meclis’e sundu.


Tam ismi “Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” olan düzenlemede yer alan düzenlemeler özetle şöyle:


* Başbakanlık’a bağlı Türkiye Varlık Yönetimi AŞ kurulacak. 50 milyon TL olan kuruluş sermayesi Özelleştirme Fonu’ndan karşılanacak. Bu şirket tarafından Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Ayrıca bu fona bağlı alt fonlar da kurulabilecek.


Tercih İslami finans


* İlk aşamada devlete ait çeşitli fon ve gelirlerin belirli bir yüzdesi alınarak oluşturulacak fonun kaynakları şunlardan oluşacak: Özelleştirme kapsamında bulunan kuruluş ve varlıklar. Hükümet tarafından aktarılacak kamuya ait gelir, kaynak ve varlıklar. Fon tarafından yurtiçi ve yurtdışı sermaye ve para piyasalarından izin ve onay aranmaksızın her türlü yöntemle sağlanan finansman ve kaynaklar.


* Fonlar ile reel sektör yatırımlarına, stratejik sektör, şirket ve projelere uzun vadeli kaynak sağlanacak. Gerekçede fon ile “İslami finansman varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılmasının” amaçlandığı da belirtildi.


Kanal’a destek


* Fonlar ayrıca otoyollar, Kanal İstanbul, Üçüncü Köprü ve havaalanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlayacak.


* Fonla, doğalgaz ve petrol gibi yurt dışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilecek.


* Şirket ve fonun finansal tabloları Sayıştay Yasası’na tabi olmayacak.


* Fonun mal varlığı ile şirketin mal varlığı ayrı olacak. Fonun mal varlığı rehnedilemeyecek, başka bir amaçla tasarruf edilemeyecek, ihtiyati tedbir konulamayacak, iflas masasına dahil edilemeyecek.


Vergi de yok yasa da!


* Şirket ile fon gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Şirket ile fon ayrıca emlak vergisi, tapu bedellerinden de muaf olacak. Damga vergisi, banka ve sigorta vergilerinden de istisna tutulacak. Şirket ile fon kamuya uygulanan mevzuat, uygulama ve kısıtlamalara da tabi olmayacak.


* Aralarında Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası, Devlet Memurları Yasası, Harcırah Yasası, KİT’ler ile Fonların TBMM’ce Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Yasa, Kamu İhale Yasası ile Devlet İhale Yasası’nın da bulunduğu birçok yasa, fon ve şirket ile bu şirket tarafından kurulacak diğer şirketler için uygulanmayacak. Yani şirket ile fon bu yasalardan muaf olacak.


* Şirketin kurduğu varlık kiralama şirketleri de tüm hak, istisna, indirim ve muafiyetlerden yararlanacak.


AOÇ gitti gider!


* AOÇ içerisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından temapark, hayvanat bahçesi, rekreasyon alanları ve ziyaretçiler için ticari alanlar yapılacak. Bu yapılarla ilgili imar planı, proje, ruhsat gibi işlemler Kültür ve Tabiat Vaklıklarını Koruma Yasası ile diğer mevzuatta yer alan kısıtlamalara tabi olmayacak. AOÇ arazileri 29 yıl süre ile bedelsiz Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilecek. Belediye buralardaki işletmeleri kiraya verebilecek.


Binalar devlete


* Üzerlerinde fabrika ya da ticarethane bulunan ancak mahkemelerce orman üzerine inşaa edildiği belirlenen yerler, orman olmaktan çıkarılacak. Binalar da devlet tarafından kullanıma alınacak. 


* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın açılış izni ile faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevleri gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Ancak bu düzenleme 1 Ocak 2017’den itibaren faaliyete başlayacak yerler için geçerli olacak. 


* Cep telefonlarından alınabilecek özel tüketim vergisi oranı 40 liradan 160 liraya çıkarılacak. 


* Şehiriçi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk otobüsü ve belediye otobüsü taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile ticari yük taşımacılığındaki ticari araçlar yenilenecek. Eski araçlar, iki yıl içerisinde elden çıkarılacak. 


* Toplam 22 bin yeni sözleşmeli sağlık personeli alınacak.


Sahibi çıkmazsa Hazine’ye


* Terör olayları nedeniyle hasar gören binaların ve altyapının bir an önce yenilenebilmesi için imar ve projelerle ilgili bütün yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yerine getirilecek. Mal sahiplerinin tespit edilememesi halinde sahiplik bu tespit yapılana kadar Hazine adına yapılacak.


* Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç halinde nöbet verilecek.


İş güvenliği 2017’de


* İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kritik maddeleri ertelenecek. Kamu kurumları ile 1 milyon işyeri ve 4.2 milyon çalışanı kapsayan 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1 Temmuz 2017’ye ertelenecek.


* Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası ile bu hakkını kaybeden sendikalara 2 yıl daha toplusözleşme imzalama hakkı verilecek.


10’da birine inecek


* Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun kararı ile proje bazlı desteklenmesine karar verilen yatırımlara yüzde 100’e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecek. Yatırıma ilişkin enerji tüketim harcamalarının yarısı karşılanabilecek.


* Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle KDV istisnası için “stratejik yatırım” olma şartı kaldırılacak. 500 milyon TL tutarındaki asgari yatırım şartı 50 milyon TL’ye indirilebilecek.




Cumhuriyet


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı


 Kamuya ait köprü, otoyol, maden, nükleer santral, gayrimenkul gibi tüm varlıklar, Türkiye Varlık Yönetim Şirketi'nde hisse senedine dönüştürülüp satılabilecek. Bu senetler piyasalarda işlem görecek .


Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasına yönelik düzenleme, Meclis'e sevk edildi. Buna göre, Başbakanlığa bağlı olarak bir Türkiye Varlık Yönetim Şirketi kurulacak. 


Bu şirket bünyesinde Türkiye Varlık Fonu oluşturulacak. Bu fonla, Kanal İstanbul ve nükleer santral gibi büyük projeler finanse edilecek. Bu projeler de daha sonra Fon'a dahil olabilecek. Kamuya ait ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklar fona aktarılacak. Bu kapsamda, maden ve köprü gibi varlıklar da menkul kıymetleştirilerek fona dahil edilecek. 


Vatandaşa köprü senetleri satılarak, bu varlıklara ortak olması sağlanabilecek. 

Tasarıya göre, kamuya ait çeşitli varlıklar ve emeklilik sistemi gibi fonlar özel statüde bir fon çatısı altında toplanacak. Başbakanlığa bağlı kurulacak Türkiye Varlık Yönetim Anonim Şirketi tarafından oluşturulacak fona bağlı olarak alt fonlar kurulabilecek. Şirketin 50 milyon TL olan kuruluş sermayesi, Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak. 


'200 MİLYAR $'LIK BÜYÜKLÜĞE ULAŞIR' 


Şirket ve fonun finansal tabloları, bağımsız denetçi tarafından denetlenecek. 

Fonun yaptığı işlemler, teminat gösterilemeyecek, rehnedilemeyecek, haczedilemeyecek ve iflas masasına dahil edilemeyecek. Şirket uluslararası piyasalarda da faaliyet gösterecek. Şirket tarafından varlık kiralama şirketleri de kurulacak. Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu'nun bu ilk etapta 200 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağım söylemişti. 


LİSANSLI DEPOCULUK MODELİ 


Türkiye Varlık Fonu'nda yer alan varlık ve kaynakların nakde çevrilmesi, menkul kıymetleştirme yöntemi ile yapılacak. Varlıklar için senetler çıkarılacak. Bu senetleri alan vatandaş söz konusu maden ya da köprüye ortak olabilecek. Bu senetler de menkul kıymet piyasalarında işlem görebilecek. Lisanslı depoculukta ürün elektronik senetlerle el değiştirirken, burada da madenler ve köprüler için senetler söz konusu olacak. 


Habertürk




Geri Dön