22 / 12 / 2024

Türkiye yatırımları kalıcı istikrarla büyüyecek!

Türkiye yatırımları kalıcı istikrarla büyüyecek!

Türkiye, 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapmayı ve 2023’te dünyada ilk 10’a girip üst gelir grubuna geçmeyi planlıyor.



2002’den bu yana tek parti iktidarı ile sağlanan siyasi istikrar ekonomiyi 3.5 kat büyüttü. 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapmayı planlayan ve 2023’te dünyada ilk 10’a girip üst gelir grubuna geçmeyi hedefleyen Türkiye, istikarı kalıcı hale getirirse lig atlayacak.


Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kasım 2002 seçimlerinden bu yana tek başına iktidar olmasıyla birlikte sağlanan istikrar, Türkiye'de 1923-2002 yılları arasında hayal bile edilemeyecek projelerin ve ekonomik başarıların adeta anahtarı oldu. Türkiye ekonomisinin 3.5 kattan fazla büyüdüğü bu dönemde, Cumhuriyet tarihi boyunca gelen doğrudan yabancı yatırımın da yüzde 92'si gerçekleşti. Türkiye koalisyonlarla yönetildiği 1989- 2002 yılları arasında ortalama yüzde 3.4 büyürken, 2002'den bu yana ise yılda ortalama yüzde 4.8 büyüdü. Yapılan analizler, Türkiye'nin 1991 yılından beri kesintisiz istikrarla yönetilmiş olması halinde, bugün bulunduğu yerin iki katı ilerisinde olacağını ortaya koyuyor. hedefler yüksek Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde sağlanan ekonomik başarıların tamamı istikrarla elde edildi. Türkiye'de 1950'den bugüne kadar geçen 67 yılda 48 hükümet kuruldu. Buna karşılık aynı dönemde İngiltere'de 15 hükümet, Almanya'da 24, Amerika'da 17 başkan, Fransa'da 11 cumhurbaşkanı görev yaptı. Hükümetlerin ortalama ömrünün 1.5 yıl olduğu ve 3.5 yılda bir seçim yapıldığı koalisyon dönemleri, Türkiye için tam anlamıyla kayıp yıllar oldu. Türkiye, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 için iddialı hedefler belirledi. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye, milli gelirini 2 trilyon dolara, kişi başı gelirini 25 bin dolara, ihracatını ise 500 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.


ÜST GELİR

Ekonomide büyük dönüşümün sağlanabilmesi için siyasi istikarın kalıcı hale getirilmesi kritik bir önem taşıyor. Bu yüzden de 15 Nisan'da yapılacak referandumda 'evet' oyunun çıkması durumunda, belirsizlik anlamına gelen ve Türkiye'nin bir arpa boyu bile ilerlemesine katkı sağlamayan koalisyon dönemleri tarihin çöplüğünde yerini alacak. Yatırımcıların önünü görebilmesi ile birlikte, risk alma iştahının artması istihdamı artırıp ekonomik büyümeyi de hızlandıracak. Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkıp üst gelir grubuna geçişinin anahtarı da siyasi istikarın kalıcı hale getirilmesi olacak. Türkiye ekonomisi reel sektör ve kamu eliyle gelecek 10 yıl içerisinde altyapıya yaklaşık 1 trilyon dolar yatırım gerçekleştirerek rekabet gücünü artırma konusunda yüksek hedefleri gözeten bir yol haritası çizdi. Bunun hayata geçirilmesi için yatırımcıların önünü görebileceği bir iklim oluşturulmalı.


Sabah


Geri Dön