28 / 04 / 2024

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde zirveye oturdu!

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde zirveye oturdu!

Türkiye’den son çeyrekte 295 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleştirildi. En büyük ihracatçı ülke olan İspanya’ya geçen yılın aynı dönemine göre 15 kat artışla 104 milyon dolarlık ürün satışı yapıldı.



Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcileri, yılın ilk çeyreğinde dış satımını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 156,7oranında artırdı. Geçen senenin ilk 3 ayında 114 milyon 836 bin dolar olan zeytin ve zeytinyağı ihracatı bu yıl aynı dönem için 294 milyon 750 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Dünyanın yaklaşık 90 ülkesinde Türk ürünleri sofralarda yer aldı.

Ocak-mart aylarında zeytinyağında dış satım lideri İspanya oldu. Geçen yıl İspanya'ya 6 milyon 833 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yıl 3 ayda 15 kat artışla 104 milyon 114 bin dolarlık dış satıma imza atıldı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın yüzde 35'i İspanya'ya yapıldı. İkinci sırada 80 milyon dolar ihracat yaptığımız ABD yer aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 12 milyon, İtalya’ya 12 milyon, Romanya’ya ise 8 milyon 842 bin dolarlık satış yapıldı.

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde zirveye oturdu!

ZEYTİNYAĞINDA DÜNYA İKİNCİSİ OLDUK

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Türkiye zeytinciliği bakımından çok önemli bir yıl yaşandığını belirterek, "Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı, 735 bin ton sofralık zeytin üreterek rekor kırdı. Zeytinyağında dünya ikincisi olduk, sofralık zeytinde dünya birinciliğine ulaştık. Dünyada zeytin üretimi çok düşük. Dünya ikincisi olmamızda bunun da etkisi var" şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllarda 1 milyon 400 bin ton zeytinyağı üreten İspanya 800 bin ton yağ üretebilmeyi planladığını belirten Tan şöyle devam etti: “İspanya’nın verimi yüzde yüz düştü. 650 bin ton civarındalar. İtalya 600 bin ton üretim yaparken 200 bin tonlara kadar düştü. Yunanistan bizimle aynı iklimde olduğu için üretimini biraz artırdı ve 300 bin ton civarında. Zeytinyağı üretimini 421 bin ton olarak açıkladık ancak bu rakamı 450 bin ton olarak revize edeceğiz.”

 


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön