Türkiye'de 1.169 mahalle yabancı ikametine kapatıldı! Yabancıların girmesi yasaklanan iller ve mahalleler hangileri?
Göç İdaresi Başkanlığı tarafından, 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla Türkiye’de 1169 mahalle yeni yabancı ikametine kapatıldı. Peki Türkiye'de yabancıların girmesi yasaklanan iller ve mahalleler hangileri oldu? İşte yeni bir kararla yabancı ikametine yasak getirilen o iller ve mahalleler...
Türkiye’de 62 farklı ilde 1169 mahalle yabancı uyruklu kişilerin ikametgahına kapatıldı. Aynı zamanda Temmuz itibariyle yabancılara konut kiralama yoluyla ikamet izni de kaldırıldı. Göç İdaresi Başkanlığı, 62 farklı ilde 1169 mahalleyi yabancı uyruklu kişilerin ikametine kapatırken, İstanbul'dan 15 ilçede bu listede yer aldı.
Megakent İstanbul'un ilçeleri olan Fatih’te 13, Beyoğlu’nda 10, Esenyurt’ta 8 mahalle yabancı uyruklu kişilerin ikametine kapatıldı.
Kararı değerlendiren İSTOÇ İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, yabancı göçünden en fazla etkilenen megakent İstanbul'da 15 ilçede ve Antalya'da 2 ilçede yeni yabancıların kiralama yapamayacağına dikkat çekerek, bu durumun kira fiyatlarını dengeleyeceğini belirtti.
Şenay Araç Demir, "Bazı ilçelerde toplam nüfusun yüzde 25’ini yabancıların oluşturması üzerine kanun maddesine dayanarak böyle bir karar alındı" ifadelerini kullanarak İstanbul’da Fatih’te 13, Beyoğlu’nda 10, Esenyurt’ta 8 mahallenin bu karfardan etkileneceğini, yabancıların mülk almaları halinde bile bu ilçelerde oturma izni alamayacağını ifade etti.
Demir, "Artık ev sahipleri nasılsa yabancılara istediğim fiyata kiralarım veya satarım diyerek fiyatları daha fazla yükseltemeyecek. Belki yabancı uyruklu kişiler başka ilçelere yönelebilir ama o ilçelerin de yabancı nüfusu yüzde 20 ile sınırlandırılacağı için, yeni kapatma kararı alınabilir. Mülk sahipleri artık elini başına koyup bu konuyu biraz daha düşünmeli" diyerek, yüksek tutarlarla kiralama yapan fırsatçı ev sahiplerinin bugünlerde pişman olduğunu ifade ederek, şimdi özellikle Antalya, Alanya’dan gelen haberler kiraların ödenemediği yönünde haberlerin geldiğini aktardı. "Hatta yabancılara yönelik sosyal medya platformları takip edilirse görülecek ki onlar kiraladıkları daireleri kendileri başkalarına kiraya vermeye başladılar" diyen Demir, gayrimenkul yatırımı yapacak yabancıların kapalı olan mahallelerle ilgili doğru bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bu mahallelerde artık ikamet için uygunluk belgesi verilmeyeceğinin altını çizen Demir, "Ancak daha önce tapusunu almış yabancılar endişe etmemeli, çünkü onlar oturma izni yenilemelerini almaya devam edebilecek" açıklamasında bulundu.
Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, önlemlerin gettolaşmayı önleyeceği gibi, fahiş kira fiyatlarında da dengelenmeyi sağlayacağına dikkat çekerek, yabancılara vatandaşlığa dair uygulamaların yatırımları artıracak şekilde geliştirilmesi önerisinde bulundu.
"Yabancı uyruklular için vatandaşlık hususunda yatırım limitinin 400 bin dolara çıkarılmasından sonra yabancılar yatırım yapmak yerine, Türkiye'deki faaliyetlerini ikamet belgesi alarak sürdürme seçeneğine yönelmişlerdi" ifadelerini kullanan Emrullah Yedikardeş, ikamet belgesi için basit bir kira sözleşmesiyle oturum izni alınabildiğinin, şidmiyse bu durumun engellendiğinin altını çizdi.
Hükümetin yerinde bir karara imza attığına da dikkat çeken Yedikardeş, inşaat sektörü ve ekonominin makro yararı için yabancıları yatırıma yöneltecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu aktardu. Bu konunan gayrimenkul sektöründeki birçok oyuncuyu ilgilendirdiğine vurgu yapan Yedikardeş, "“İstanbul için en az 75 bin
dolarlık bir yatırım bedeli ile oturum izni hususu insanları 400 bin dolarlık
yatırım yaparak vatandaşlığa başvurmayı teşvik edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
400 bin dolar yatırımla 18 yaş altı aile bireyleri ve eşinin, aile boyu vatandaş olabildiğine dikkat çeken Yedikardeş, "Ancak sadece iş yapmak isteyen ve sadece kendisine vatandaşlık alması yeterli
olanlar da var. Bu yönde istekleri olanlara vatandaşlık limiti tek kişi için 250 bin dolar seçeneği sunulabilir" dedi ve bu durumun yatırımları artıracağını dile getirdi.
Söz konusu düzenlemelerin konut projelerindeki satışlara katkıda bulunacağını vurgulayan Emrullah Yedikardeş, tatil için konut alan yabancıların düzenlemeden etkilenmeyeceğine dikkat çekerek, tatilcilerin ikamet izni olmadan Türkiye'de 180 gün kalabildiğinin de altını çizdi.
Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!
Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor?
Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor!