27 / 11 / 2024

Türkiye’de 2013 yılında 15 kilometre boyunda 179 köprü yapıldı!

Türkiye’de 2013 yılında 15 kilometre boyunda 179 köprü yapıldı!

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli projeleri arasında yer alan Nissibi Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün yapımında tercih edilen kalıp uzmanı Doka, diğer kalıp sistemlerinden farklı olarak ‘hızı’ vaad ediyor.




Doka Genel Müdürü Ender Özatay, hızlı olmanın getirdiği ekonomiye değinerek, “Hız demek ekonomi demek. Bir proje ne kadar erken biterse işletme-işçi maliyeti azalarak işletmeye para kazandırmaya başlayacaktır” dedi. 

 

 

3. Boğaz Köprüsü, Nissibi Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün masaya yatırıldığı İstanbul Köprüler Konferansı 2014, 11-13 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye’nin en önemli projeleri arasında yer alan Nissibi Köprüsü ve İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün yapımında kalıp uzmanı Doka yer aldı. Doka Genel Müdürü Ender Özatay, dünyanın en büyük orta açıklıklı 4'üncü asma köprüsü özelliği taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün inşaatında kuleler hızla yükseldiğini söyledi.

 

İstanbul ile  İzmir  arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsündeki çalışmaların büyük hızla ilerlediğinden bahseden Özatay, “Körfez geçiş süresini 6,5 dakikaya düşürecek köprü inşaatında yükseklikleri 54 metreye ulaşan kuleler karadan rahatlıkla görülebiliyor. Doka, hızı ve güvenirliği ile öne çıkan bir firma. Doka’nın kalıp sistemleri diğerlerinden farklı olarak ‘hızı’ vaad ediyor. Projeler ultra güvenlik önlemleri eşliğinde belirlenen sürede bitebiliyor. Hız demek ekonomi anlamına geliyor. Bir proje ne kadar erken biterse işletme-işçi maliyeti azalarak işletmeye para kazandırmaya başlıyor. Aynı zamanda bir projenin belirlen süre ya da öncesinde bitmesi firmaların prestiji açısında da önemli” dedi.

 

Haftada ortalama 10 metre yükselen kulelerin yıl sonunda 250 metrenin üzerine çıkılarak bitirilmesinin planlandığını ifade eden Ender Özatay, “Dört kulede toplam 88 çelik blok bulunuyor. Yaklaşık 350 tonluk en ağır bloklar yakın zamanda yerleştirilirken, en üstteki bloklar 170 ton ağırlığında olacak. İnşaatta bin 400 kişi 24 saat boyunca aralıksız olarak çalışıyor” diye konuştu.

 

KÖPRÜ PROJELERİ ARTACAK

 

2013 yılında Türkiye’de 15 km uzunluğunda 179 köprü yapıldığını belirten Ender Özatay, köprü projelerinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını ifade etti. Türkiye’nin en uzun 3. köprüsü olma özelliği bulunan Nissibi Köprüsü sayesinde Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır karayolundaki seyahat süreleri önemli ölçüde kısalacağını dile getiren Özatay, şunları söyledi;  “Nissibi Köprüsü’nde kullanılan Doka otomatik tırmanma sistemi SKE sayesinde Türkiye’de bir ilke imza attık. Nissibi Köprüsü teknik özellikleri, ilk kez uygulanan yöntemler ve yenilikler bakımından Türkiye’nin inşaat endüstrisi için örnek bir köprü projesi niteliğinde. Eğik kablo askılı gergili köprü olarak adlandırılan bu köprü tipi çok çağdaş bir tasarım. Nissibi Köprüsü, her iki yakada bulunan 96 metre yüksekliğindeki pilonları ve 400 metrelik orta açıklığı ile her iki yönde ikişer adet karayolu taşıyor.”

 

“Yüklenici Gülsan İnşaat, öncelikle yapının zor bir geometriye sahip olması ve yüksekliğin vinç opsiyonun kullanılması durumunda işin zamanında bitirilmesini engelleme riskini taşıması nedeniyle, Doka’nın otomatik tırmanma çözümünü tercih etti. Doka SKE50 plus’ın eşsiz özelliklerinden biri, hava koşullarından etkilenmemesi ve saatte 72 km hızla esen rüzgarda dahi herhangi bir kesinti olmadan kullanılabilmesi. Doka SKE50 plus sistemi, paralel tırmanma ünitesi başına 5 ton yük kapasitesi ile Nissibi Köprüsü’nün pilonlarının yapımı için en uygun çözüm olup, vinçsiz tırmanmaya imkan sağlıyor. Beton yerleştirme işlemi ve kalıp döngülerinin zamanlanması verimlilik için belirleyici olduğundan, SKE platformları ile birden fazla paralel tırmanma ünitesini aynı anda taşımak mümkün olup, çalışma alanını hidrolik olarak hareket ettirmek için tuşa basmak yeterli oluyor.”  

 

DÜZGÜN BETON YÜZEYLER İÇİN DOKA

 

Ender Özatay, Nissibi Köprüsü hakkındaki sözlerini şöyle sürdürdü: “Doka H20 ahşap kirişleri, çelik elemanlar ve kalıp plakaları sistemin ana bileşenleridir. Bu kalıp sistemi, düzgün beton yüzeylerinin talep edildiği projelerde, doğrusal olmayan şekle sahip duvar ve kolonlarda tercih ediliyor. Sistem Nissibi projesinin pilonlarında beton yerleştirme işleminin her aşamasında ortaya çıkan değişikliklerden dolayı seçildi. Pilonların her iki sütunu için ayrı kalıplar kullanıldı. Gelişmiş tırmanma sisteminin Türkiye’nin inşaat pazarına yeni girmiş olmasını göz önünde bulunduran Doka, kalıp ekipmanlarının doğru şekilde monte edilmesini ve  kullanılmasını sağlamak için şantiye ekibinin, deneyimli Doka kalıp eğitmenleri tarafından eğitilmesini de sağlıyor. Doka teknoloji bölümü, projenin herhangi tatsız sürpriz olmaksızın son teslim tarihinde bitirilmesi için kalıp iş akışını ayrıntılı bir şekilde planlayarak tüm yapı süreci boyunca sürekli destek verilmesini güvence altına aldı. Doka’nın bu hizmetleri, projenin düzgün ve hızlı şekilde ilerlemesini sağlamak açısından belirleyici bir rol oynadı.”



Geri Dön