22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye’de 2023’e kadar 160 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacak!

Türkiye’de 2023’e kadar 160 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacak!

Avrupa Birliği ülkeleri 2020’ye kadar enerjinin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt ederken, Adana’da bu alanda üretim yapan firmalar dikkat çekiyor. Türkiye’de sektöre 2023’e kadar 160 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor...





Avrupa Birliği ülkeleri 2020’ye kadar enerjinin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt ederken, Adana’da bu alanda üretim yapan firmalar dikkat çekiyor. Türkiye’de sektöre 2023’e kadar 160 milyar dolarlık yatırımın öngörülmesi, Adana’ya yepyeni bir fırsat sunuyor.


Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, bu haftaki yazısında yenilenebilir enerjinin başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyada yıldız sektörler arasına girmesi ve Adana’da sektöre üretim yapan firmaların sayılarının, kapasitelerinin ve rekabet güçlerinin artmasına dikkat çekti. Uluğtürkan, Adana’da yenilenebilir enerjinin hemen her alt dalında üretim yapan ve deneyimli firmalar bulunduğuna vurgu yaptı.



Şimdi size bir çerçeve çizeceğim.

Hidroelektrik enerjinin hem inşaat hem de makine aksamında Adana’nın çok başarılı şirketleri var. Kulak İnşaat’tan Emre Makine’ye, Adalı Holding’den Polyar Grup’a kadar hidroelektrik santrali projelerinde deneyim kazanmış onlarca şirketi bir çırpıda sayabilirim. 

KSG Makine, rüzgâr enerjisi sektörüne kule üretiyor. Bir dönem Türkiye’ye tamamı ithal giren kulelerin en kalitelisini bu şirketimiz yapıyor. 

Alüminyum sektörünün Türkiye’deki etkin ismi Zahit Alüminyum, güneş paneli üretiminde 3 yılı geride bıraktı. ‘Solarfield’ markalı ürünleri bugün iç ve dış piyasada kullanılıyor. 

Yani, ‘yenilenebilir enerji’ sektörünün neredeyse her alt dalında üretim yapan, deneyim sahibi olmuş tesislere sahibiz. Bu durum, katma değeri yüksek üretim penceresinden baktığımızda oldukça güzel bir gelişme. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2023 yılına kadar 160 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini hatırlattı. 

Bilindiği üzere Avrupa Birliği üyesi ülkeler 2020’ye kadar tüketilen enerjinin yüzde 20 gibi iddialı oranını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeyi taahhüt etti. Uyum çerçevesinde bizim de paralel bir hedefimiz var. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, ilgili paydaşların görüş ve önerilerini alarak, ‘Türkiye Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı’nı hazırladı. 

Plan, TİM Başkanı Büyükekşi’yi doğruluyor. Türkiye, 2023’e kadar yenilenebilir enerjiye 160 milyar dolarlık yatırım yapacak. Rakam, küçük değil. Türkiye’nin bir yıllık toplam ihracatından daha fazla… Başkan şimdiden hayıflanıyor. Özetle, “Yenilenebilir enerji alanındaki ekipmanları biz yapalım. Döviz kaybetmeyelim. Bu alanda ihtisaslaşıp yurtiçi pazarın ihtiyaçlarını karşılarken, ihracatın da kapısını aralayalım” diyor. 

Çağrı anlamlı. Ancak ben bu çağrının sanayi kenti Adana’da farklı bir yankı bulması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’de yenilenebilir enerji sektöründe bu kadar çeşitliliğe sahip, deneyim kazanmış kent sayısı çok sınırlı.

Belirlenecek bir yol haritasıyla Adana, Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörünün lokomotif kenti olabilir. 

Peki, Adana’nın yenilenebilir enerji sektöründeki yükselişi nasıl sağlanabilir? 

Bu alanda avantajımız sadece şirketlerimiz değil. Sektöre ilgisi olan bir sanayi odası başkanına sahibiz.  Adana  Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, sadece tekstil sektörünün başarılı bir aktörü değil. Şirketinin enerji alanında yatırımları var. Adana’da birçok şirketi enerji sektörüne teşvik ettiği bilinen Kıvanç, bunun hamiliğini yapabilir. 

Önerim şu:

ADASO ve Çukurova Kalkınma Ajansı, yenilenebilir enerji sektöründe kente bir eylem planı hazırlasın. Bu sektörde dünyanın etkin şirketlerinin ilgisini Adana’ya çekelim. Bu şirketleri Adana’ya davet edelim. Bizim şirketlerimizle ortak yatırım ve işbirliği alanlarında çalışma yapalım. Çukurova Üniversitesi ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin de dâhil edileceği bir platform oluşturalım. Teşvik mağduru Adana’da, bu sektörün gelişmesi çerçevesinde özel teşvik talep edelim. 

Özetle, 2023’e kadar 160 milyar dolarlık yatırımdan Adana’nın en fazla payı almasını sağlayalım. 

Bunu yapabilecek güce sahip olduğumuzu bilelim. Adana’nın böyle bir hamleye gerçekten çok ihtiyacı var. Sadece pay alma adına değil, moral bulma adına da bunu yapalım.



Refleks Gazetesi


Geri Dön