28 / 04 / 2024

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ekilmeyen tek karış arazi kalmayacak. Hepsini üretime kazandıracağız" sözlerinin ardından ekilmeyen atıl durumdaki 1.5 milyon hektarlık tarım arazisi için harekete geçiliyor. Bu kapsamda, atıl durumdaki arazilerin üretime kazandırılması hedefleniyor.



Türkiye genelinde 81 kentte 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği öğrenildi.

Bu doğrultuda, yapılan hesaplamalara göre bu alanın tekrar üretime kazandırılması ile ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve yurttaşın pahalıya ürün yemesine de engel olunacak.

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

ÖNCELİK SİVİL TOPLUM KURULUŞU VE MESLEK ODALARINDA

Tarım Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Yasası ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" kapsamında sözleşmeli üretimi özendirmek amacı ile atıl durumdaki tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılmasına karar verdi.

ahaber.com'un haberine göre, yeni düzenleme kapsamında, bakanlık, hazine arazileri dışında mülkiyeti kişilere ait olup hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyetin sonlandırılması, göç ya da başka bir neden ile peş peşe 2 sene boyunca işlenmemiş olan tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını hedefledi. Düzenleme çerçevesinde kiralama , öncelikli olarak kiraya verilecek arazinin yer aldığı yerleşim yerinde ikamet eden kişilere ya da sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi atıl durumda!

KİRA BEDELLERİ İNTERNETTEN İLAN EDİLECEK


Alt yönetmelik hazırlık çalışmaları süren düzenleme doğrultusunda kiralanacak arazilerin rayiç kira tutarları ve kiralayan kişilerin ürün ya da ürün grupları Bakanlık il ya da ilçe müdürlükleri tarafından mahallinde ya da elektronik ortamda ilan edilecek. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması durumunda en yüksek teklifi veren kişiye kiralama işlemi gerçekleştirilecek.

Bunun yanı sıra, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kaydı olmayan arazilerin incelenmesi ile meydana gelen atıl arazi listelerinin ardından arazi maliklerine ya da hak sahiplerine ulaşılamaması durumunda kira bedelleri araziye özgülenerek bir kamu bankası nezdinde açılacak vadeli hesaba aktarılarak nemalandırılacak. Mülkiyeti ihtilaflı arazilerde ihtilafın giderilmesi durumunda biriken kira geliri hak sahiplerine dağıtılacak.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi büyüyor!

Akbank müşterilerinin cebi para dolacak! Bu tarihe kadar hesaplara tam 2 bin 500 TL yatacak!

ŞOK’ta Molfix bebek bezi 219 TL’ye, Pril bulaşık makinesi kapsülü 79,90 TL’ye, Fairy Power Sprey 59,90 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön