27 / 12 / 2024

Türkiye'de 25 bin ev günübirlik kiralanıyor!

Türkiye'de 25 bin ev günübirlik kiralanıyor!

Günlük ev kiralama akımı hızlı büyümesini sürdürüyor. Özellikle yaz turizminin etkisiyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde başlayan günlük ev kiralama trendinde İstanbul’un da önemli bir merkez haline dönüştüğü dikkat çekiyor.




Türkiye’de 1990’lı yıllarda turizmin gelişmesiyle hayatımıza giren günlük ev kiralama akımı hızlı büyümesini sürdürüyor. Özellikle yaz turizminin etkisiyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde başlayan günlük ev kiralama trendinde İstanbul’un da önemli bir merkez haline dönüştüğü dikkat çekiyor. 2008 yılında ise günlük daire kiralama, turizm ve yurtdışından gelen değişim öğrencilerinin yanı sıra doğum günü gibi özel günleri başka mekanlarda kutlama etkisiyle artışın daha da arttığı bir alana dönüştü. Bugün İstanbul’da evlerin günlük kiralık ücretleri ortalama olarak 70 TL ile 1000 TL arasında seyrederken, sadece İstanbul’daki günlük kiralık ev sayısının 25 bini bulduğu düşünülüyor. İstanbul’un turistik bir şehir olması, akademik nedenlerle yoğun olarak ziyaretçi alması ve iş hayatının İstanbul’da yoğunlaşması nedeniyle önde gittiği görülürken, Ankara’da da iş seyahatleri nedeniyle trendin artan bir ivmeyle geliştiği gözleniyor. 


Günlük kiralamada artış yüzde 200 oldu 


Dünyanın pek çok yerinde, özellikle de Amerika, Kuzey ve Batı Avrupa’da yaygın olan günlük kiralama sistemi, Türkiye’de hızla yayılmış durumda ve giderek artmaya devam ediyor. Turizm ve emlak sektörünü buluşturan günlük kiralamada son bir yılda gerçekleşen artış yüzde 200’leri bulmuş durumda. 2013 yılında sadece ülke içinde yapılan seyahatlerde dahi, konaklamaların yaklaşık yüzde 5’i günlük kiralık dairelerde gerçekleşiyor. Türkiye’de uzun dönemli kiralamanın dörtte biri kadar günlük kiralama olduğu düşünülüyor. 


Gelişen ulaşım ve rahatlık isteği tetikledi 


Günlük ev kiralamada özellikle son iki yıl içinde artış oranlarının oldukça yükseldiğini aktaran emlakjet. com Genel Müdürü M. Okan Arı, “Günlük yaşam standartların yükselmesi ve toplu ulaşımın daha rahat hale gelmesiyle birlikte şehir merkezlerine, sosyal donatılara ve turistik bölgelere yakın olan yerlerde yabancı turistlerin konaklama tercihi otelden günlük kiralık dairelere kaymaya başladı” dedi. İstanbul’un günlük kiralık ev konaklamasında açık ara lider konumda olduğunu belirten Arı, İstanbul’da günlük ev kiralamanın yaygın olduğu ilçeler hakkında şu bilgiyi verdi: “Bunların başında havaalanına yakınlığı nedeniyle Bakırköy; turistik bölgelere yakın ve merkezi konumda olan Beyoğlu ve Şişli; iş merkezlerine yakın olan Bahçeşehir, Ataköy ve Beylikdüzü ile üniversitelere yakın konumda olan Beşiktaş yer alıyor. Ankara’da ise iş seyahatlerinin yoğunluğu nedeniyle Kızılay ve Ayrancı daha çok günlük kiralık talebi oluşuyor.”


Doğu'da ve Karadeniz’de talep az


İstanbul ve Ankara’dan sonra kiralık ev konaklamasının en yoğun olarak yaşandığı diğer iller ise sırasıyla Antalya, Muğla, İzmir, Aydın olarak dikkat çekiyor. Tatil bölgeleri olan Antalya’da Kemer, Konyaaltı, Manavgat, Kaş önde giderken; Muğla’da Fethiye, Marmaris, Bodrum; İzmir’de Çeşme, Urla, Foça ve Dikili; Aydın’da ise Kuşadası ve Didim günlük kiralıkta rağbet gören yerler arasında yer alıyor. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ise günlük kiralık ev arz ve talebinin çok düşük olduğunu anlatan M.Okan Arı, bu bölgelerde yerli ve yabancı turistlerin konaklamada otel ve pansiyonları tercih ettiğini söyledi.



Leyla İlhan/Dünya



Geri Dön