28 / 04 / 2024

Bakanlık açıkladı, 80 bin konut günübirlik kiralanıyor

Bakanlık açıkladı, 80 bin konut günübirlik kiralanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın komisyona sunduğu etki analizine göre, ülke genelinde yapılan çapraz sorgulama sonucunda seksen bin civarında günübirlik kiralanan konut olduğu ortaya çıktı.



Buna göre yapılan analize dayanarak bu konutlardan toplam 51 milyar liralık kayıt dışı kazanç elde edildiği kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tarafından yapılan çalışmaya göre, Türkiye genelinde günübirlik kiralanan 80 bin civarında konut bulunduğu bu alandaki yıllık kayıt dışı kazancın ise 51 milyar lira olduğu tespit edildi.

ekonomim.com'dan Canan SAKARYA'nın haberine göre; Günübirlik kiralamalar ile ilgili yasal altyapı oluşturan ve kısa süreli kiralamalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınması şartı getirerek, kanunla getirilen bu kurallara uymayanlara bir milyon liraya kadar idari para cezası verileceği Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ilişkin Kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonunda konuşuldu.

 Bakanlık açıkladı, 80 bin konut günübirlik kiralanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın komisyona ilettiği etki analizine göre Bakanlık tarafından Türkiye genelinde yapılan çapraz sorgulama sonucunda seksen bin civarında günübirlik kiralanan konut olduğu tespit edildi. Airbnb.com üzerinden Türkiye genelindeki ilanlarda belirtilen günübirlik evlerin günlük kira ortalamasının Eylül 2023 itibariyle üç bin beş yüz seksen altı lira olduğu kaydedildi. Öte yandan konutların senede ortalama altı ay (yüzseksen gün) kiralandığı varsayımı ile yapılan hesaplamaya göre, senelik elli bir milyar altı yüz otuz sekiz milyon dört yüz bin bin Türk Liralık bir kazancın kayıt dışı ve vergisiz bir şekilde yapıldığı belirtildi.

Eki analizinde, bu kiralık konutların yasal bir alanda hizmet sunmamasının, ve kiralamalardan elde edilen gelirlerin kayıt altına alınmaması ve vergilendirilememesi neden olduğu, konutlarda konaklayan kişilerin tespiti yapılamadığından terör suçları başta olmak üzere güvenlik zaafiyeti oluşturduğu kaydedildi. Haksız rekabet sebebiyle yatırım ortamı güvenliğinin ve istikrarının sağlanamaması, yabancıların özellikle turizm bölgelerinde artan konut talebi nedeniyle bu bölgelerde konut arzında sıkıntı yaşanmasına neden olduğu, kira ve satış bedelleri yükseldiğinden, vatandaşların barınma ihtiyacının karşılanamaması sorunun da beraberinde getirdiği belirtildi. Öte yandan yabancıların satın aldıkları evleri yabancı turistlere kiralamaları nedeniyle yabancılar açısından alternatif ve kayıt dışı bir yatırım türü oluşturduğu da bildirildi.

Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenlemeyi emlak sektörü değerlendirdi: Kiralık konut arzını arttırabilir!

Evini günlük kiraya verenlere dikkat: artık yeni düzenlemeyle günlük kiralama yapılabilecek

Geri Dön