27 / 04 / 2024

Evini günlük kiraya verenlere dikkat: artık yeni düzenlemeyle günlük kiralama yapılabilecek

Evini günlük kiraya verenlere dikkat: artık yeni düzenlemeyle günlük kiralama yapılabilecek

Günübirlik kiralamalarla ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bu düzenleme, günübirlik kiraya verilen konutların ticari işletme olarak kabul edilmesini ve bu nedenle belge edinilmesini zorunlu kılabilir. Bu tarz işletmenin açılabilmesi için yazılı onay gerekiyor. 



Son dönemlerde günübirlik kiralanan konut sayısındaki artış dikkat çekerken Bakanlık bu konuda yeni düzenleme başlatacak. Yeni planlanan düzenlemelerle, bu tür konutlar ticari bir yapıya kavuşturularak resmileştirilecek. Artık günübirlik kiralık konut sahiplerinin Basit Konaklama Belgesi'ni alması ve bir şirket kurması gerekecek. Bu kararla, konutlar belirlenen bazı kriterlere uymak zorunda kalacak.

Günübirlik kiralamada komşu şartı

Habertürk'ün aktardığı bilgilere göre; bu tür konutların ticari işletme kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle Kat Mülkiyeti Kanunu gereği apartman sakinlerinin yazılı onayı gerekecek. Eğer komşulardan bu onay alınamazsa, söz konusu konutların günübirlik kiralanması mümkün olmayacak. Kurallara uymayanlara 1 milyon TL’ye varan cezaların yanı sıra ilgili dairenin mühürlenme riski de bulunuyor. 

Evini günlük kiraya verenlere dikkat: artık yeni düzenlemeyle günlük kiralama yapılabilecek

Kira fiyatlarındaki artış

Turizm sektöründeki temsilciler belirli kiralama türlerinin haksız rekabete yol açtığını düşünüyorlar. Bu kiralama yöntemlerinin konut fiyatlarını yükselttiği düşünülmektedir. Global ölçekte birçok bölgede bu tür kiralama yöntemleri kısıtlanırken, İtalya'nın önemli turistik kentlerinden Floransa'da, artan kira maliyetleri sebebiyle Airbnb benzeri platformlar üzerinden gerçekleşen kısa dönemli kiralama faaliyetlerine sınırlama getirilmiştir. 

Bakan Ersoy’dan konuyla ilgili açıklamalar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz ağustosta günübirlik kiralık evlere dair yeni düzenlemelerin üzerinde çalışıldığını belirtti. Bakan Ersoy, bu tür evlere sertifikalandırma zorunluluğu getirileceğini ve bu sertifikaların Bakanlık üzerinden alınacağını ifade etti. Aynı zamanda otellerdeki uygulamaya benzer şekilde, bu evlerde konaklama yapan misafirlerin kimlik bilgilerinin ilgili mercilere iletileceğini ve bu evlerden sağlanan gelir üzerinden vergilendirme yapılacağını açıkladı. Önümüzdeki dönemde meclis, günübirlik konutlar hakkında yeni bir düzenlemeyi gündemine almayı planlıyor.

Bu son gelişmeler mülk sahiplerini ve kiracıları daha dikkatli ve sorumluluk sahibi olmaya teşvik ediyor. Yeni düzenlemelerin sektör üzerindeki etkisi ve nasıl uygulanacağı önümüzdeki süreçte detaylı bir şekilde izlenecek.

Kira sözleşmesi olmayan kiracılar aman dikkat! İspatlayamazsınız yandınız! 

Barınma krizinde arabuluculuk sistemi yetersiz kaldı! Geçen yıl 22 bin olan tahliye davası 100 bini bulabilir!

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK'te!


Geri Dön