27 / 04 / 2024

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK'te!

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK'te!

Kira artış oranları hak sahibi ve kiracılar tarafından merakla takip ediliyor. Peki, Kira zammı ne zaman açıklanacak? Yüzde 25 zam sınırı ne zaman kaldırılacak?



Ekim ayının gelmesiyle birlikte kira artış oranı için bekleyiş start aldı. Her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon verileri yayımlanıyor.

Bu kapsamda vatandaşlar Ekim 2023 kira zammı (TEFE-TÜFE) için gözleri TÜİK’e çevirdi. 

Ekim 2023 kira zammı da belli olacak enflasyon rakamları ile beraber belli olacak. Kira artışında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve aylık enflasyon rakamları etkili oluyor.

Bilindiği üzere konutlarda kira artış oranı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olarak sabitlenirken iş yerlerinde ise sınırlama söz konusu değil.

Kira zammı (TEFE-TÜFE) için gözler TÜİK’e çevrildi. Konut ve iş yeri sahipleri, her ay düzenli olarak açıklanan kira artış oranını merakla takip ediyor. Ağustos ayında TÜFE yüzde 9,09 artmış, yıllık bazda yüzde 58,94'e ulaşmıştı. 

Eylül ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kurumu tarafından duyurulacak. 2024 senesinde de konutta kira artış sınırı uygulaması devam edecek. Peki, Ekim ayı kira artış oranı ne zaman belli olacak?

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK te!

EKİM AYI 2023 KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Hürriyet'te yer alan detaylara göre, kira artış oranı için gözler TÜİK’e döndü. Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına dair enflasyon verilerine 3 Ekim Salı günü yayımlayacak. Ekim ayı kira zam oranları da bu açıklamadan sonra netlik kazanacak.

EYLÜL 2023 KİRA ARTIŞ ORANI KAÇ OLMUŞTU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini duyurdu. Ağustos ayında TÜFE yüzde 9,09 yükseldi, yıllık bazda yüzde 58,94'e ulaştı.

Ağustosta enflasyon aylık yüzde 9,09 olarak kaydedildi. Bu kapsamda SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. 

Böylece sadece 2 ayda alacakları zam oranı yüzde 19,44 olarak gerçekleşti. Fakat bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay belli olan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak yeniden şekillenecek.

Kira zammı ne zaman açıklanacak? Ekim 2023 kira artış oranı için Gözler TÜİK te!

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRI DEVAM EDİYOR

Fahiş kira artışlarının önünü kesmek isteyen hükümet konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Kira artışına ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Fahiş kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Böylece Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem konutları açıklaması: Yakında teslimlere başlıyoruz!

Yeşilova Invictus 2 lansmana özel fiyatlarla satışta! Yeni proje! 

A101'de 3 litre Orkide ayçiçek yağı 99 TL'ye, taze peynir 62 TL'ye, pirinç 65 TL'ye düştü! A101'de çılgın indirim!


Geri Dön