28 / 04 / 2024

Yeni düzenlemeyle yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkıyor mu?

Yeni düzenlemeyle yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkıyor mu?

BDDK’nın yeni düzenlemesi ile konut sektörünün nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 



Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan yükseliş bir süredir sektördeki en önemli gündem maddelerinden biri oldu. 

Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve bu şekilde kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkan sunan Endeksa’nın verilerine göre; Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında yıllık değer yükselişi yüzde 109 seviyesinde, ortalama konut metrekare satış fiyatı 20 bin 706 lira, ortalama konut fiyatı ise 2 milyon 691 bin 780 lira oldu. 

Yeni düzenlemeyle yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkıyor mu?

Gayrimenkul fiyatlarındaki bu yükselişle ilgili tartışmalar sürerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan finansal istikrarın güçlendirilmesi ve barınma ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak yeni düzenleme geldi. BDDK’nın yeni düzenlemesiyle ikinci ve sonrası ev alımlarında tüketicinin kendisinin, eşinin ya da 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun olması durumunda, konut kredisi değer oranı yüzde 75 sınırlandırılacak. 

İlk ev alımlarında ise kredi değer oranları değişmeyecek. 

Yeni düzenlemeyle yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkıyor mu?

Karar çerçevesinde, ikinci tapulu evini sıfır konut olarak alacak vatandaşlar, 5 milyon TL'ye kadar olan konutların yüzde 22,5’i kadar kredi kullanabilecek. 5 ila 10 milyon TL arasındaki sıfır konutlar için de bu oran yüzde 20 şeklinde belirlendi. 

İkinci konut alımında, ikinci el ev almak isteyenler için de kredi oranları düştü. Karar çerçevesinde, 1 milyon TL'den düşük ikinci el konutların yüzde 22,5’ine kadar; 1 ila 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutların ise yüzde 17,5’ine kredi kullanma imkanı sunulacak. 

Yeni düzenlemeyle yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkıyor mu?

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Görkem Öğüt, söz konusu açıklamasına "Gayrimenkul fiyatlarındaki artışı uzun süredir tartışıyoruz. Artışın temel sebepleri arz yetersizliği ve artan inşaat maliyetleri olarak öne çıkıyor. Buna ilave olarak geçtiğimiz yıl faizlerin düşük olması sebebiyle vatandaşlar gayrimenkulü önemli ve güvenli bir yatırım aracı olarak tercih ettiler" ifadelerini kullanarak başladı. 

Bu durumunda fiyatların daha çok artmasına neden olduğuna dikkat çeken Görkem Öğüt, "Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde yıllık değer artışı yüzde 109 seviyesinde, bu oran İstanbul’da yüzde 91, Ankara’da yüzde 123, İzmir’de ise yüzde 111 seviyesinde gerçekleşti. Bu yeni düzenlemeyi barınma ihtiyacını karşılamak ve fiyat artışının önüne geçmek adına önemli bir adım olarak görüyorum" açıklamasında bulundu. 

Öğüt, söz konusu değerlendirmesini "Düzenleme ile yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan çıkarılıyor ve öncelik barınma ihtiyacını karşılamaya veriliyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

1.000, 1.200, 1.300 kredi notuyla hangi banka kaç TL ihtiyaç, konut, taşıt kredisi verir? Nakit ihtiyacı olanlar dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Hangi nedenler tahliyeyi kolaylaştırır? 

TOKİ İstanbul Gaziosmanpaşa projesinde son dakika! Tam 431 yeni konut geliyor! 


Geri Dön