27 / 04 / 2024

Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenlemeyi emlak sektörü değerlendirdi: Kiralık konut arzını arttırabilir!

Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenlemeyi emlak sektörü değerlendirdi: Kiralık konut arzını arttırabilir!

Emlak sektörü temsilcileri Meclise sunulacak kanun teklifiyle konutların turizm amaçlı tek seferde en çok 100 gün kiralanabilmesine yönelik düzenlemeyi değerlendirdi. Temsilciler yeni düzenlemeyi olumlu karşıladı. 



Meclise sunulması planlanan kanun teklifiyle konutların turizm amaçlı tek seferde en fazla 100 gün kiralanabilmesine ilişkin düzenleme hazırlığına emlak sektörü temsilcilerinden destek geldi.

"Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" düzenlemesinde çalışmalarda sona gelindi. Teklifte, evlerin turizm amaçlı en fazla 100 gün kiralanabilmesinden bu alanda idari yaptırımlara ve izin belgesi verilmesine kadar çeşitli düzenlemeler yer alıyor.

Bu noktada tek seferde 100 günden fazla süreli kiralamaların kanun kapsamı dışında bırakılması öngörülüyor.

Emlak sektörü temsilcileri, düzenlemeyi değerlendirendi, Temsilciler, atılması planlanan adımların çeşitli katkılar sağlayacağını belirtiyor.

 Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenlemeyi emlak sektörü değerlendirdi: Kiralık konut arzını arttırabilir!

KİRALIK EV SIKINTISIN KATKI SAĞLAYABİLİR

Günübirlik ev kiralamaları nedeniyle çeşitli sıkıntılar yaşandığını söyleyen Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, geçmişte bu alana dair bir düzenleme yapılmasına karşın beklenen sonuçların tam olarak alınamadığını belirterek, "Yeni düzenlemeyle getirilecek şartlar doğru bir uygulama olacak." diye aktardı.

Günübirlik kiralamalar dolayısıyla yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Taylan, "Otel gibi çalıştırıyorlar ama ticari vergi ödemiyorlar. Turizm açısından da önemli. Böyle bir şeyin yapılması bu sektörde doğru bir iş olacak. Çünkü burada çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç var." dedi.

Taylan, hayata geçirilecek düzenlemeyle uygulamaların denetlenmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok konut sahibinin günübirlik kiralamadan vazgeçip normal kiraya dönebileceğini söyleyen Taylan, "Kanunun yasalaşmasıyla, insanların normal kiraya dönmesiyle şu an yaşanan kiralık ev sıkıntısının çözümüne bir katkı sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Taylan, günübirlik ev kiralamaya otelcilerin de karşı çıktığını hatırlatarak uygulamanın, otellerin doluluk oranlarına da faydalı olacağını söyledi.

Dünyanın her yerinde bu günübirlik kiralama veya kısa süreli kiralamaların olduğunu ama bunun bir ticari işletme olduğuna dikkat çeken Taylan, "Dolayısıyla vergilendirmesi, kimin kalıp kalmadığının polise bildirilmesi, hepsinin denetlenmesi önemli. Biz otele gittiğimizde kimlik bilgilerimizi alıyorlar, aynı anda polis karakoluna bilgi veriliyor." diye kaydetti.

 Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenlemeyi emlak sektörü değerlendirdi: Kiralık konut arzını arttırabilir!

"GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN ÇOK İHTİYACI VARDI"

Böyle bir düzenlemeye gayrimenkul sektörünün çok ihtiyacı olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da  "Henüz netleşmedi ama genel kanaatim, bizim de uzun zamandır dile getirdiğimiz gibi kısa dönem kiralamaların bir düzenlemeye tabi olması gerektiğiydi." dedi.

KİRALIK KONUT ARZINI ARTTIRABİLİR

Hakan Akdoğan, burada bir disiplin mekanizmasının hayata geçirilmesinin toplumsal açıdan gerçekleşebilecek sıkıntıları da engelleyeceğine dikkati çekerek, özellikle güvenlik problemlerinin önüne geçileceğini, herkesin kimlik bilgilerini açık bir şekilde beyan ederek buralarda kalacağını belirtti.

Akdoğan, "Bu düzenlemenin çok olumlu etkileri olacaktır. Vergi gelirleri noktasında önemli. Ev sahipleri sertifikasyon programlarına ve vergisel yükümlülüklere dahil olmamak için konutlarını uzun dönem kiralamaya açabilirler. Bu da aslında gayrimenkul sektörünün ihtiyacı olan kiralık konut arzına katkı sağlar diye düşünüyorum." dedi.

UYARILAR DİKKATE ALINMALI

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan da düzenlemeyle merpen altı ticaretin legalleşeceğini ve buradan vergi geliri elde edileceğini söyledi.

Özcan, "Düzenleme çok iyi hayata geçirilmeli. Tüm tarafların uyarıları dikkate alınmalı. Düzenleme hayata geçince daha iyi yorumlayabileceğiz." diye konuştu.

Sıfır otomobillerde 200 bin TL'ye varan büyük indirimler! Markalar tek tek duyurdu! Araç alacaklara müjde! 

Sümer Holding derin batakta: Son arazilerin de satışı yapıldı!

Yatırımcı rota değiştirdi: Gayrimenkul 'ün tahtına mevduat faizi oturdu!


Geri Dön