30 / 04 / 2024

Hackerların yeni hedefinde emlak sektörü var!

Hackerların yeni hedefinde emlak sektörü var!

Bilgisayar korsanlarının ( hacker) yeni hedefi yılda 100 milyar liranın döndüğü emlak sektörü oldu. Korsanlar, imar planlarını ele geçirerek, milyarlarca dolarlık vurgun yapmanın peşinde...



Milyarlarca doların döndüğü emlak piyasası bilgisayar korsanlarının (hacker) da hedefi haline geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il Müdürlükleri ile Belediyelerin İmar Müdürlükleri korsanlar tarafından kuşatıldı. Hackerler Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri ve belediyelere saldırıyor. Adalet Bakanlığının bu konuda çok sayıda soruşturma başlattığı öğrenildi. 


MİLYAR DOLARLIK RANT

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bir şehrin geleceğini etkileyecek tüm imar planlarının hazırlandığı yer... Büyükşehir Belediyeler çoğu zaman burada alınan kararlara göre 1/5000 olarak tanımlanan detaylı imar planlarını hazırlıyor. Bu planların değeri ise biiyükşehirlerde milyarlarca dolara ulaşabiliyor. Zira kamulaştırma yapılacak alanlar, inşaat izinleri ve yeşil alanlar bu planlamanın ardından şekilleniyor. 


SALDIRILAR ARTIYOR


Bir belediye yetkilisi, "Yerli ve yabancı inşaat şirketleri, emlak spekülatörleri ve yatırımcılar açısından 1/5000'lik planlar hayati önem taşır. Yatırımcılar nereden yol geçeceğini, nereye ev yapılacağını, nerelerin AVM veya otel yatırımlarına tahsis edileceğini önceden öğrenmek ister. 


Bunun için çoğu zaman ilgili kurumlarda çalışan kişilerle yakın ilişki kurmaya çalışırlar. Bu olmazsa eğer dışarıdan saldırı ile bu bilgiye ulaşmak isterler. 

Amaç milyar dolarlık rantın nasıl şekilleneceğini öğrenmektir" bilgisini verdi. 


Bir sektör yetkilisi ise, "Korsanlar sadece bilgi edinmek değil, bilgiyi değiştirmek istemiş olabilir." dedi. 

Türkiye sürekli Türkiye'nin bilişim altyapısı güvenlik açısından ciddi anlamda sıkıntılı. Milli güvenlik açısından büyük önem taşıyan ve 'kritik altyapılar' olarak tanımlanan savunma, finans, sosyal güvenlik, haberleşme ve ulaşım gibi alanlarda sık sık saldırıya maruz saldırı altında kalıyoruz. Örneğin Hazine Müsteşarlığı sadece bu yıl 1.6 milyon kere saldırıya uğradı. Aynı şekilde kamu ve özel bankalar da ciddi saldırılara maruz kalıyor. Korsanlar 30 Mart seçimlerinde Cihan Haber Ajansı ile Zaman Gazetesine'de saldırmıştı. 


Ufuk Şanlı-Millet Gazetesi 


Geri Dön