28 / 04 / 2024

Türkiye'de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!

Türkiye'de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!

Mevlana 7. Etap ve Mollaarap Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yıkım Töreni'nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları ile 300 bin sosyal konutun dönüştüğünü dile getirdi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mevlana 7. Etap ve Mollaarap Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yıkım Töreni'ne katıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; burada konuşma yapan Bakan Kurum, ülke genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bakanlık tarafından hayata geçen çalışmaları anlatan Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

"Her yıl 300 bin, 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüşümü için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Koymuş olduğumuz hedefler doğrultusunda da Ankara, İstanbul, Bursa, Elazığ, Malatya, İzmir'de vatandaşımızın bu noktada kangren olmuş nerede ne problemi varsa hepsine ilişkin çalışmalarımızı yürütmeye gayret gösteriyoruz ve 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Sosyal konutlarla birlikte 2,5 milyon konutta oturan yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Şu anda ülke genelinde yatırım değeri 90 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutu inşası yürütülmektedir."

Türkiye de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!

Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde son 19 yılda yaklaşık 55 milyar liralık yatırım yapıldığını anımsatan Kurum, "TOKİ ile toplam yatırım değeri 7 milyar lira olan 22 bin konutu sosyal donatıları ile birlikte tamamlarken diğer yandan yatırım bedeli 785 milyon lira olan 2 bin 136 yeni sosyal konut projemizi sürdürüyoruz." dedi.

680 metrekare alana sahip 7 millet bahçesinde inşaat çalışmalarının hızla tamamlandığını söyleyen Kurum, "Bir taraftan da İller Bankamızla 2003'ten bugüne tam 4 milyar 300 milyon lira tutarında 194 altyapı projemizi tamamladık. 1,5 milyar liralık 9 projemiz de süratle devam ediyor."

Bursa'daki projeler

Bursa'da devam eden projeler hakkında açıklamalarda yapan Kurum şunları söyledi: 

"Şehrimizin 3 ayrı noktasında Çarşıbaşı Meydan Projesi'nden Çekirge Teras Projesi'ne, yeni spor kompleksinden sıcak su termal turizm tesisi ve deprem dönüşüm konutlarına, millet bahçelerinden yeni sosyal konutlara kadar birçok projemizin müjdesini vermiştik. UNESCO dünya tarihi miras listesindeki Hanlar Bölgesi'nde çalışma başlattık. Tophane'den başlayarak Ulu Cami'yi, Kozahan'ı, Pirinç Han'ı içine alarak Kayhan Çarşısı'na kadar 252 tarihi yapının yer aldığı bölgede çalışmalarımızı süratli şekilde sürdürüyoruz. Ulu Cami'nin çevresini daha da güzelleştirecek 12 bin 400 metrekarelik yeni bir meydanı Bursa'mıza kazandırıyoruz."

Türkiye de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!

Mevlana Mahallesi'nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında değerlendirme yapan Kurum, "Burada 60 dönümlük alanda 2 etap halinde kentsel dönüşüm ve altyapı projelerimizde şimdi yeni bir aşamayı daha başlatıyoruz. Rezerv alan olarak belirlediğimiz 7. etapta 900 konutu yıkıyoruz. 7. etapta 650, yakında başlatacağım 8. etapla birlikte toplamda 1252 yeni konutun inşasını yapıyoruz. Proje, Bursa'ya çok değer katacak" dedi. 

2018'de meydana gelen toprak kayması nedeniyle Mollaarap Mahallesi'nde yaklaşık 4 hektar alanı "riskli" olarak nitelendirildiğini söyleyen Kurum, buranın yeşil alan olarak Bursa'ya kazandırılacağını söyledi. 

Kente bağlı Akpınar Mahallesi'nde 2 bin 200 hak sahibinin bulunduğu yerde kentsel dönüşüm yapılacağını hatırlatan Kurum, "Süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımızla görüşmelerimizi yaptık. Burada da Bursa'nın en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini gerçekleştireceğiz. Zemin üzeri 5 katı geçmeyecek mahalle kültürünün yaşatılacağı konutları yapacağız." dedi

Türkiye de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!

Sıcak su bölgesinde 135 deri fabrikasının taşınması sonrasında termal turizmi canlandırmak için alanı kamulaştırmak için çalışmalara başladıkları söyleyen Kurum, mülkiyet sorununun çözüldüğünü aktardı. 

Kurum ardından konuşan  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut da Bursa'da devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Törene, Vali Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa milletvekilleri, İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Yusuf Büyük, ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katılım sağladı.

Bursa Mevlana Mahallesi'nde yıkım başladı!


Geri Dön