22 / 12 / 2024

Türkiye'de 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor!

Türkiye'de 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor!

Konutların yüzde 45 ' i oturulamaz durumda ve 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Tüketicilerin de bilinçli olması ve binalarının deprem güvenliğini sorgulaması şart...



Dünyanın en önemli ve hareketli coğrafi kuşaklarından birinde yer alan Türkiye'de, bugüne kadar ağır kayıpların yaşandığı birçok deprem meydana geldi. 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen 7,5 şiddetindeki Marmara Depremi'nde resmi raporlara göre; 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 işyeri de hasar gördü. Marmara ve ardından 2011 yılında yaşanan Van depremleri, yüzölçümünün yüzde 92'si deprem kuşağında bulunan ve nüfusunun yüzde 95'i deprem tehdidi altında yaşayan ülkemiz için ne ilk ne de son. Türkiye'deki 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67'si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'i ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluşuyor. 


Konutların yüzde 45'i oturulamaz durumda ve 6,5 milyon konutun acilen yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada kentsel dönüşüm Türkiye için adeta bir devrim niteliğinde... Marmara ve Van depremlerindeki acıları tekrar yaşamamak için inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Tüketicilerin de bilinçli olması ve binalarının deprem güvenliğini sorgulaması şart. 


Türkiye'de deprem bilincini artırmayı hedefleyen 1-7 Mart arasındaki Deprem Haftası'nda sağlıklı ve güvenli binaların inşa edilmesi gerektiğine yenilenme bekliyor dikkat çeken Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, 1999 yılında Marmara'da, 2011 yılında ise Van'da yaşanan depremlerin hem sektördeki standartları hem de tüketicilerin bilinç düzeyini artırdığını söyledi. Ortalama bina ömrünün 50 yıl olduğunu ifade eden Kara, mümkün olduğu kadar yeni binaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Kara; "Türkiye'de meydana gelen depremlerdeki acılan tekrar yaşamamak için yapılan binalar, deprem anında kaçılacak değil, içine güvenle sığınılacak yerler olmalı. Tüketiciler konut seçerken elbette estetik değerlere önem vermeli ancak öncelikleri statik değerler olmalı" dedi.


Ankara Başkent 


Geri Dön