Türkiye'de 7.5 milyon hektar arazi toplulaştırılacak!
Türkiye'de öncelikle sulamaya açılacak ve açılmış 7,5 milyon hektar arazinin Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) ile birlikte arazi toplulaştırmasının tamamlanması hedeflenmekte.
Arazi toplulaştırma çalışmaları 639 Sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Taşra Teşkilatları Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi ile Arazi Toplulaştırması ve Tarla içi Hizmetleri Geliştirme çalışmaları, Bakanlığımız ve Taşra Teşkilatlarımızın ana faaliyet konuları arasında girdi.
Türkiye'de öncelikle sulamaya açılacak ve açılmış 7,5 milyon hektar arazinin Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) ile birlikte Arazi Toplulaştırmasının tamamlanması hedeflenmekte.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Yavaş, 21 köyün muhtar ve azaları ile bir araya geldikleri toplantıda konuştu. Arazi toplulaştırmasına dair şu bilgileri verdi: "'Tokat il genelinde 2023 yılı sonuna kadar 14 Milyon Hektar Alanın arazi toplulaştırılma işlemlerinin tamamlanması hedeflenmektedir. 2014 yılı sonu itibari ile 4.982.785 Hektar alanın toplulaştırma çalışmaları bitirilmiştir. Devam eden proje alanı ise 1.949.948 Hektar olmak üzere toplam 6.932.733 Hektar arazinin toplulaştırılma işlemleri tamamlanacak.
Tokat Merkez Köyleri AT (Arazi Toplulaştırma) ve TİGH (Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri) Projesi kapsamında İlimiz Merkez İlçemize bağlı Çamlıbel Belediyesi, Aktepe, Behram, Avşarağzı, Bedirkale, Çubuklu, Akın, Dereağzı, Dodurga, Günçalı, Güzelce, Kargın, Kervansaray, Kızık, Ortaören, Yatmış Köyleri, Erbaa İlçesine bağlı Bölücek Köyü( Yeni Malı.), Artova İlçesine bağlı Çelikli, Aşağıgüçlü, İğdir ve Taşpınar Köyleri 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'na dayanılarak 06.02.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Uygulama Alam olarak ilan edilmiş olup; ihale işlemleri tamamlanarak 16.12.2014 tarihinde çalışmalara başlanılmıştır.
Projenin kontrolü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Tokat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kontrol Mühendisleri tarafından yapılacaktır." Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Yapı Denetim Mühendisi Ahmet TACİROĞLU, Çalışma Grup Sorumlusu Nurullah KIZILOK, Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yapı Denetim Mühendisi AH TAŞPINAR sunum yaptılar. Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine "arazi toplulaştırması" denildiğini ifade ettiler.
Geniş anlamda arazi toplulaştırmasının ise; tarımsal üretimin artırılması ve tarım sektörünün geliştirilmesi amacıyla, küçük ve dağınık parsellerin birleştirilmesinin yamnda, kırsal altyapının ıslahı, işletme ölçeğinin büyütülmesi ve işletmelerin modern tarım işletmeciliği esaslarına uygun faaliyette bulunmasını sağlayacak yapıya kavuşturulması için çalışmaları hakkında bilgiler verdiler.
Toplantıya iştirak eden muhtar aza ve kamu kurum yetkililerinin soruları cevaplandırılarak gerekli açıklamalar yapıldı. Dilek ve temenniler dinlendikten sonra bu tür toplantıların projedeki bütün köylerde ayrı ayrı yapılacağı söylendi.
Yeni Erbaa Gazetesi