03 / 01 / 2025

Türkiye'de artık 5 ödül birden kazanan Türk mimarlar var!

Türkiye'de artık 5 ödül birden kazanan Türk mimarlar var!

Artık mimari ödüllerin sıradanlaştığı bir dönemdeyiz. Tabii ki bu ödüllerin önemsiz olduğu anlamına gelmesin, önemli bir kısmı kredibilitesi yüksek kurumlarca verilen uluslararası ödüllerden söz ediyorum...



Artık mimari ödüllerin sıradanlaştığı bir dönemdeyiz. Tabii ki bu ödüllerin önemsiz olduğu anlamına gelmesin, önemli bir kısmı kredibilitesi yüksek kurumlarca verilen uluslararası ödüllerden söz ediyorum.

Gelin görün ki daha düne kadar inşaat firmalarının mimariye hiç de önem vermediği Türkiye'de mimarlık öyle bir seviyeye geldi ki başarılı çalışmalara en çok da takdir uluslararası arenadan gelmeye başladı. İnşaat şirketleri de mimariyle göz kamaştıran binalar yapmanın peşine düştü.

Google ve Bloomberg'in desteklediği 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde (2011 European Property Awards) bir değil tam beş ödül birden kazanan Suyabatmaz Demirel Mimarlık Ofisi'nin kurucularından Arif Suyabatmaz ile nereden nereye geldiğimizi konuştuk.

İstanbul'da inşaatı süren Güneşli Kule, Ataşehir Finans Merkezi yakınlarındaki davetli yarışmaya sunulan TAO Tower, Bodrum Rezidans, İstanbul Ekopark ve ODTÜ Öğrenci Merkezi ile beş ödül birden kazanmalarıni Arif Suyabatmaz, Türkiye'nin sonunda mimarlıkta rekabet edebilecek pozisyona gelmesiyle açikliyor. Suyabatmaz'ın ortağı 1983 doğumlu genç bir mimar olan Hakan Demirel bu arada ve ofisteki masanın üzerinde 'o şimdi asker' yazıyor.

şžu sıralar Türk mimarlar dünyanın dört bir yanındaki önemli yarışmalara projelerini yolluyor, isimlerinin oralarda duyulmasını istiyor ve yurtdışındaki projelere de açık olduklarının mesajını veriyor. Suyabatmaz, 'Biz önyargısızız. çin'in de pazarımız olduğunu düşünecek kadar esneğiz' diyor.

RAMPA ilk yılında MOMA'ya satış yaptı!
Hazır Arif Suyabatmaz'ı bulmuşken, henüz 1 yıllık olmasına rağmen sergilenen eserlere MOMA gibi önemli müzelerin ilgi gösterir hale geldiği RAMPA çağdaş Sanat Galerisi'yle ilgili merak ettiklerimi de soruyorum. Suyabatmaz, aynı zamanda Enka Holding'in kurucusu şžarık Tara'nın da damadı. Kendisi gibi mimarlık eğitimi alan ve çağdaş sanatla ilgilenen Leyla Tara'yla evli olan Suyabatmaz, çok sanatçı yerine az sanatçıyla yol aldıklarından söz ediyor. New York'un ünlü müzesi MOMA, galerinin sergilediği sanatçı Cengiz çekil'in 'Günce' isimli eserini satın alınca RAMPA'nın kurucuları pek bir sevinmiş. Suyabatmaz, 'Bir müze bir eserle ilgilendiği zaman biz koleksiyonerleri bekletiyoruz. Tabii ki eserlerin müzelerde sergilenmesi çok daha hoşumuza gidiyor' diyor.
Öğreniyorum ki bir başka eserle de İngiltere'nin ünlü TATE müzesi ilgileniyormuş. RAMPA, eylül ayında İstanbul Bienali'ne paralel olarak Ergin çavuşoğlu' nun 'Başkalık' isimli sergisini açacak, kasımda da Leyla Gediz sergisine ev sahipliği yapacak.
Öyle görünüyor ki Türk çağdaş sanatı yurtdışında daha çok ilgi görmeye başladı. Suyabatmaz, bu yıl Viyana ve Hong Kong fuarlarına katıldıklarını ve çok iyi tepkiler aldıklarını anlatıyor. Hatta öyle ki RAMPA, Hong Kong'da en iyi standlardan biri seçilmiş.

şželale Kadak/Sabah


Geri Dön