17 / 05 / 2024

Türkiye'de deprem riski en az olan iller hangileri?

Türkiye'de deprem riski en az olan iller hangileri?

Türkiye'de 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremden sonra vatandaşlar en az deprem riskli illeri sorguluyor. Peki, en az deprem riski olan iller hangileri? İşte detaylar...



Sabah'ta yer alan detaylara göre, deprem riski en az olan iller hangileri olduğunu öğrenmek için geçmiş tarihlerin incelenmesi gerekiyor. Türkiye'nin genç bir ülke olup olmadığını araştırmak deprem risk haritası için önemli bir faktör. Çünkü deprem ile doğrudan bir bağlantısı bulunuyor. Aynı şekilde ülkemizde deprem riski en az olan bölge veya bölgelerin de birtakım özellikleri bulunuyor. Hatta ülkemizde deprem riskinin az olduğu yerler masif arazi olarak tanımlanıyor.

DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN BÖLGELER HANGİLERİ?

Deprem konusunun daha iyi anlaşılması için ülkenin jeolojik geçmişinin incelenmesi gerekiyor. Türkiye'nin hangi jeolojik zamanda oluştuğu deprem ile doğrudan orantılı. Bilindiği üzere Türkiye genç bir ülke. Genç ülke olma özelliğinden kaynaklı da birtakım özellikleri bulunuyor. Örneğin Türkiye'nin ege bölgesinde yer altındaki sıcak suyun varlığı genç ülke olmamızdan kaynaklanıyor. Genç ülke olduğumuzdan dolayı deprem riski en az olan illerin sayısı da oldukça az. 

Deprem bölgesinin en az olan bölgelerde veya illerde yer altı hareket halinde değil demektir. Bu kapsamda artık o bölgedeki yer altı artık oturmuş, hareket etmiyor ve deprem riski oluşturmuyor anlamı taşıyor. Bu arazilerin veya bölgelerin bir ismi vardır. O da masif araziler olarak biliniyor. Türkiye'nin  bazı bölgelerinde de bu özellikte araziler vardır ve toplamda 12 tane olduğu dikkat çekiliyor. Bu arazilerde deprem riski çok azdır. Anlatılanlardan hareketle Türkiye'de deprem riski en az olan bölgeler şöyle sıralanıyor:

Ergene Ovası, Konya Ovası, Tuz Gölü ve Çevresi, Taşeli Platosu, Sinop ve Çevresi, Doğu Karadeniz Kıyıları.

TÜRKİYE'DE DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN İLLER HANGİLERİ?

Türkiye'de deprem riski en az olan iller deprem riski en az olan bölgelerdeki alanlardır. Bu kapsamda birbiriyle bağlantılı bir durum söz konusu. Deprem riski en az olan iller diğer şehirlere göre yer yapısı hareketsizdir ve daha katıdır. Bu nedenle de depremin gerçekleşme olasılığı daha düşüktür. Böylece Türkiye'de deprem riski en az olan bazı şehirler şu şekildir:

Sinop, Trabzon, Giresun, Ankara, Edirne, Nevşehir, Konya, Karaman.

Babalar gününe özel büyük fırsat başladı! Zen erkek kol saatleri ne kadar? 2 Haziran 2023 Zen Pırlanta fiyat listesi 

BİM'de çeyiz paketi 2.599 TL'ye, oyun kolu 329 TL'ye, çelik tavalar 129 TL'ye düştü!


Geri Dön